Wei Tuo Jin Oslo [2009-09-26]

Det kom en härlig blandning av positiva människor till kursen i Wei Tuo Jin i Oslo i helgen. Det kom både erfarna qigongrävar och ungdomliga nybörjare, och dessutom jämt fördelat mellan män och kvinnor. Deltagarna – som var både intresserade och glada – upplevde träningen som rolig, lite utmanande och mycket kraftfull. Nedan några kommentarer från deltagarna.

Mår bättre med Qigong

"Jag har tränat qigong lite till och från sedan 1998 men har inte tränat på flera år. Jag arbetar som programmerare och det går bra hälsomässigt trots att det blir mycket stillasittande. En av orsakerna till att jag kom till den här kursen är att det är viktigt för mig att prestera bra i mitt arbete och det går bättre när jag har mer energi och mår bra. Jag känner mig mjukare i kroppen idag."

Mycket Qi

"Jag har blivit mjukare i några leder och tycker att det känns mycket behagligt att vara här. Jag känner också att jag har fått mycket qi."

Mer energi och bättre nacke

"Det är min första qigongkurs och jag är positivt överraskad. Jag tycker att jag har fått mer energi och att jag går lättare. Min nacke och rygg känns bättre idag än den var igår."

Kroppen har öppnats upp

"Jag är också nybörjare. Jag har fått tillgång till flera delar av min kropp än jag hade innan, som om några saker har öppnats upp. Mitt huvud känns lättare. Det är svårt att sätta ord på allt men jag är mycket nöjd."

Lugn och mindre smärta

"Det är första gången jag provar qigong. Det jag märkt är att jag blir lugnare, en mycket behaglig känsla. Min onda nacke och rygg har känts under kursen men smärtorna har släppt."

Träning av Wei Tuo Jin i Oslo, september 2009

Stark känsla av Qi

"Jag har tränat Lyft upp Qi i två år. Wei Tuo Jin känns som en skön metod, jag får en mycket stark känsla av qi. Jag tror att detta blir en bra morgonträning för mig."

Förstått mer om övningen

"Jag är mycket glad över den här kursen. Jag tycker mycket om Wei Tuo Jin och denna gången har jag förstått några saker om övningen som jag inte riktigt fått med mig tidigare. Träningen på eftermiddagen idag var mycket kraftfull."

Skön närvaro och mer energi

"Detta är min andra kurs i Wei Tuo Jin. Jag gick min första kurs för 3,5 år sedan och blev då mycket imponerad över all den energi jag fick av att hålla på med detta. Jag har tränat lite till och från, men jag har i alla fall tränat lite varje vecka. Jag har endast tränat själv under dessa år och nu kändes det som om jag behövde få rättat till mina rörelser lite. Rörelserna känns mer rätt och träningen känns bättre nu. Under helgen har jag känt att jag är mycket närvarande. Jag har kunnat äta långsamt, dricka långsamt och gå långsamt. Detta är något vi alla behöver."

Förbättrad syn och bra humör

"Jag känner också denna närvaro och ett lugn. Jag har tränat Lyft upp Qi och även varit med på en kurs i Wei Tuo Jin för flera år sedan. Under den här kursen har jag varit på mycket gott humör. Träffat många glada människor. Min syn har också blivit bättre under kursen. Det märkte jag väldigt tydligt när jag gick ut på lunchrasten tidigare idag. Jag känner också att jag inte är lika stel i området kring skulderbladen. Det känns riktigt bra."

Energi i kroppen och klarare i huvudet

"Jag gick min första kurs på 90-talet och tränade då både Lyft upp Qi och Wei Tuo Jin rätt så mycket under några år. Jag hade en nackskada som jag blev av med under en sommarkurs. Min rygg blev bra och jag hade mycket energi. Men sedan slutade jag med en massa saker som jag höll på med i mitt liv, jag slutade också att träna qigong. Nu, efter över 10 år, märker jag dock att jag börjar få lite ont i ryggen igen. Jag har alltid rekommenderat qigong till andra och fått de att träna, men inte tränat själv. Och för några månader sedan så förstod jag att jag borde börja träna själv igen. Jag har tränat lite till och från sedan dess. Jag behöver en liten knuff framåt för att komma igång. Jag är på den här kursen för att friska upp Wei Tuo Jin som jag tycker är den roligaste övningen. Jag har retat mig på att jag inte har kommit ihåg övningen ordentligt, så nu är det bra. Det känns skönt att känna energin i kroppen igen. Jag känner stelheten som nu är på väg bort.

Min erfarenhet är att qigong gör att mitt huvud klarnar. Det påverkar saker som dåliga vanor, kosthållning, koncentration och fokus. Var enda gång jag har satt mål som jag inte nått har jag tänkt att jag måste börja med Qigong igen, för då kommer allt tillbaka. Det är lösningen för mig: Alla de små detaljerna i livet faller på plats. Och det ser jag nu fram emot igen."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen