Lyft upp Qi Hangö [2009-08-22]

Höstterminen i Finland inleddes traditionsenligt med en grundkurs i Lyft upp qi i Finlands sydligaste stad, Hangö. Kursen hölls som vanligt i Hangethesalen i stadens anrika gymnasium. Flera av deltagarna delade med sig av sina goda minnen från skolan, där de hade verkat både som elever och lärare – och nu som qigongare.

Träningsgruppen i Hangö har vuxit stadigt under de senaste åren och det märks även på kursdeltagandet och framför allt på de goda resultat man uppnår. Många deltagare berättade att de genom regelbunden träning hemma och i gruppen har kunnat förbättra både sin mentala och fysiska hälsa. Även under kursens gång fick flera deltagare uppleva en tydlig förbättring av sin hälsa. Många av dem som repeterade kände också att de återigen hade lärt sig något nytt och fått konkret hjälp med att förbättra sina rörelser under kursen.

Nedan följer ett utdrag ur deltagarnas egna kommentarer:

Rakare rygg och benen lika långa utan skoinlägg

" Jag har gått många grundkurser, och får alltid ut något nytt av att repetera och vara tillsammans. Hela mitt liv har jag varit sned och haft skolios. Jag har jobbat med barn och lyft mycket framför kroppen. Till sist började ryggen säga ifrån, och jag fick artros. Jag har gått på fysioterapier som inte hjälpt i längden. Genom Zhineng Qigong har jag lärt mig att stå rätt. När jag började träna hade jag inlägg i skon för att benen skulle vara lika långa. Nu kan jag stå rakt utan skoinlägg. Jag kan räta upp min rygg och slappna av. Jag har insett att jag måste träna för att få resultat. Jag har blivit psykiskt starkare av träningen. Jag är gladare och piggare."

Barnbarnen somnar till träningen

"När jag hade mina barnbarn hos mig, tre flickor under 10 år, tränade jag när de skulle lägga sig på kvällen. Den minsta somnade bums, och innan jag hade hunnit igenom övningen, sov dom andra också."

Smärtor försvann

"Det här är min andra kurs. Jag hade så ont i benet att jag knappt kunde stå, men efter kursen på lördagen gjorde det inte ont längre och jag kunde t.o.m. åka ut och cykla."

Hangö 090823

"Jag gick första kursen för ett år sen, men nu har inte tränat alls på länge. Jag har rygg- och nackproblem, har hållit på med joga lite emellan, nu senaste tiden har jag bara simmat. Jag hade jätteont när jag kom hit igår. Nu har jag inte ont alls längre. Jag blev förvånad över att det blev bättre så fort. Nu måste jag börja träna igen."

Cirkulationen in fötterna bättre

"Jag har gått min första kurs nu. Jag brukar alltid ha kalla fötter, men nu har jag varma fötter och det pirrar i dem. Jag vet inte om det är inbillning eller om jag faktiskt har bättre cirkulation i fötterna efter bara två dagar."

Bättre kroppsmedvetenhet

"Jag märker att jag lär mig lyssna till vad kroppen säger. Man lär känna sin kropp bättre."

Balansproblem borta

"Jag går nu min tredje kurs. När jag gick första kursen måste jag sitta ner hela kursen igenom, eftersom jag inte hade någon balans alls. Nu kan inte bara stå upp, utan jag kan också böja mig ner utan att tappa balansen. Jag tycker att qigongen lär en lyssna på sin kropp bättre. För mig har det varit en lång väg att komma så långt som jag nu kommit."

Styva axlar blev bra

"Jag började träna för att få hjälp med mina styva axlar. Jag jobbade som lärare och hade så ont att jag måste stöda upp min hand med den andra för att kunna skriva på tavlan. Jag har gått på många behandlingar och märkte att jag fick samma reaktioner av att träna Zhineng Qigong som jag fick av akupunktur. När jag började träna var jag ensam, men småningom vi fått en grupp i Hangö. I gruppen stöder vi varandra. Alla blir mjukare och lugnare mentalt. Höstkursen i fjol var jättebra och Sommarkursen verkligt intressant. Jag är fast i qigongen."

Onda axlar blev bra och ökad motivation

"Jag ville gå på kurs igen för att kunna finslipa tekniken och för att få lite mera mental motivation att träna. Jag känner att jag har fått båda. Jag jobbar med mina axlar för jag "flyttar papper" – jag har ett kontorsjobb. Nu är mina axlar bättre än på fredagen."

Lärare:

Jeanette Heidenberg