Lyft upp Qi Hamar [2009-09-12]

Vår tredje kurs i Hamar var en kurs med positiv stämning. Flera personer tränar nu i en lokal träningsgrupp och deras goda resultat och entusiasm fick flera nybörjare att komma till höstens kurs. Ovaligt många personer dök upp på föreläsningen där det var en ovanlig men trevlig mix av unga och gamla som visade stort intresse för Zhineng Qigong. På den efterföljande kursen fick flera av deltagarna goda resultat.

Nedan finns ett urval av deltagarnas kommentarer.

Varma fingrar och lång hals

"Det har varit mycket intressant. Det har hänt saker hela tiden. Jag har haft kalla fingrar men efter att vi tränat Lyft upp Qi blev jag varm. Min högra axel har varit ond och jag haft svårt att få ner den. Nu är den så långt nere att jag känner mig som en giraff med jättelång hals."

Stressad och ond axel

"Jag har flyttat nyss och varit stressad. Min axel är lite stel och jag har lite ont i den, men jag har fått ner den lite nu. Jag gick en kurs för flera år sedan och vet att resultaten kanske inte syns nu men att de kommer ett litet tag efter kursen."

Bra ork och god hälsa

"Qigong är en del av mitt dagliga liv. Jag tränar ibland mer och ibland mindre, men jag tränar varje dag. Det känns som att jag orkar ta hand om andra bättre och blir mindre störd av olika saker när jag tränar. Min hälsa är bra."

Förebygger ohälsa

"Jag är nybörjare och här med ett öppet sinnelag. Jag försöker förebygga så att jag även i framtiden kan ha en god hälsa. Det skall bli kul att gå på kvällsträningen."

Lyft upp Qi i Hamar september 2009

Förbättrade luftvägar

"Detta är min andra kurs. Efter den första kursen tidigare i år har jag tränat regelbundet och gläds åt att mina luftvägar har förbättras. Min näsa var ofta täppt men nu är den mycket bättre."

Ökad rörlighet i fotleden

"Detta är min första kurs. Jag har provat lite enkla qigongövningar som gett resultat. Nu vill jag lära mig mer och kunna träna mer på egen hand. Under kursen har jag märkt att ett ben som jag brutit och som jag fortfarande har en skruv i har blivit rörligare. Jag kan böja fotleden mer än igår. Jag märker också att jag har flyttat på mina mentala blockeringar och mitt sätt att se på min egen kapacitet. Det är mycket positivt."

Kan lyfta handen efter 14 år

"Detta är min första kurs. Jag har haft en god känsla i kroppen under kursen, till tider mycket behaglig. Efter första kursdagen, när vi hade stått och tränat en hel dag, kändes det som om jag hade sovit en timme. Jag var utvilad. Och idag har jag kunnat lyfta min hand upp över huvudet. Pa grund av problem med min axel har jag inte kunnat göra det sedan 1995! Det känns starkt."

Bättre fotled och kreativa lösningar

"Jag kommer nästan inte ihåg när jag gick min första kurs. Jag har varit med på alla kurserna i Hamar och tycker om att resa hit. Det är lugnt och mycket bra träning. Trots att jag inte minns hur det var att vara nybörjare känner jag ändå att det händer saker i kroppen hela tiden. Men min fotled har varit mycket fastlåst. Det har inte gått att göra något åt den. Jag har tänkt att jag bara får glömma foten och tänka på andra saker istället. Men sedan fick jag några korrigeringar och några råd. Så under denna helg har foten börjat ändra sig. Jag känner att cirkulationen i leden håller på att öppnas upp. Det blir roligt att se vad som händer efter detta. Det är ju bra att kunna koncentrera sig och slappna av mentalt – dvs tänka mindre. Jag hade en del saker att fundera över när jag kom hit, saker som jag fastnat i och inte kommer vidare med. Plötsligt under träningen så dök det upp kreativa lösningar på mina problem. Detta känns som en bonus och jag är riktigt nöjd."

Träna för att bli mjuk och frisk

"Jag har tränat lite qigong men sedan var jag inte längre säker på att qigong var lösningen på de problem jag hade. Så nu har jag inte tränat på ett tag. När jag nu tränar igen märker jag att jag efter att jag slutade har blivit mycket stelare i kroppen och förlorat mycket avslappning. Så nu får jag ta mig i kragen och träna qigong så att jag kan hålla min kropp mjuk och frisk."

Positiv och alert

"Jag har varit sjukskriven ett tag och har dubbelsidig öroninflammation. Igår mådde jag pyton och tycket att det var jobbigt att vara i närheten av andra människor. Ingenting kändes roligt. Jag ville inte fortsätta träna efter gårdagen. Men idag vaknade jag och tänkte "Yes!". Jag mår mycket bättre och även om det kanske tar ett tag innan jag kan börja jobba igen så är jag på rätt väg. Qigongen har gett mig mycket kraft och idag känns det mycket trevligt. Jag kommer fortsätta med detta."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen