Lyft upp Qi Ekenäs [2009-09-05]

En strålande sensommarhelg gick terminens helgkurs i finska Ekenäs av stapeln. På den lilla orten mellan Helsingfors och Åbo har det arrangerats kurser i Zhineng Qigong i flera år. Varje vecka finns också möjlighet att vara med på gruppträning. Flera av de deltagarna uttryckte sin uppskattning över gruppen och hur viktig den gemensamma träningen är, både för inspiration och för att få chans att träna i qifältet.

Under helgens kurs deltog både nya och mer erfarna deltagare. De som repeterar bidrar väldigt mycket med att hjälpa de som är nyare, både med att konkret utföra rörelserna bättre men inte minst med inspiration genom att de delar med sig av sina erfarenheter av träningen. Flera av deltagarna planerar också att vara med på Höstkursen i mitten av oktober.

Kommentarer från deltagarna

Repetera kurser

Jag har hållit på med qigong i ungefär två år och jag började för att jag ville få mer energi. Träningen ger väldigt mycket. Jag går många helgkurser, både för att få träna i qifältet och för att öka motivationen. Och jag blir aldrig fullärd. Denna kurs har gett mycket. Jag känner att jag blir längre och längre. Det känns också bra att kunna hjälpa andra. Jag minns hur det var när jag gick min första kurs så därför är det roligt att kunna hjälpa någon annan att snabbt komma in i träningen.

Mentala förbättringar

Jag har blivit smidigare och fått bättre balans. Men den mentala biten är nog ännu viktigare. Träningen är som en städning i hjärnkontoret. Jag får ett större lugn och bättre koncentration som ju behövs i dagens samhälle. Jag uppskattar det jättemycket.

Blodcirkulation

Min blodcirkulation är inte så bra. Men jag märkte under kursen att det pirrar och bränner i kroppen. Jag vet att det är ett bra tecken så jag är glad över det. Det har varit en trevlig kurs.

Ryggproblem

Jag började för sex år och har tränat sen dess. Jag hade svåra ryggproblem med ryggskott när jag började och behövde sjukskriva mig en del. Förutom den fysiska smärtan blev jag också rädd och ängslig. Tänk om jag skulle få ryggskott när jag var bortrest. Nu är jag i stort sett frisk. Jag kan fortfarande få ont ibland men jag är sällan sjukskriven.

Balans

Min balans har blivit bättre. Förut när jag sjöng i min kör var det svårt att stå upp och sjunga. Nu kan jag stå med fötterna ihop och sjunga.

Pollenallergi

Jag medicinerar inte längre mot min pollenallergi. Denna vår har jag knappt haft några symptom alls. Jag har inte ens tänkt på det.

Första kursen

Jag är här för första gången. I lördagskväll var jag väldigt trött men sen plötsligt vände det och jag blev pigg. Jag vill fortsätta att träna. Jag står och vinglar med mitt lilla leende och det känns så befriande. Igår var det svårt att komma ihåg övningarna men idag har det gått bättre. Jag har sett att det finns möjlighet att träna på andra orter i Finland också. Jag känner mig riktigt upprymd.

Lärare:

Angelica Berg