Sommarkurs 2 LUQ Nossebro [2009-07-01]

Årets sommarkurs nivå två hölls under några varma dagar i Nossebro. Flera personer svalkade av sig i den lugna ån Nossan och i slutet av kursen fick vi även se regnbågen. Många deltagare pratade om hur snabbt tiden gick. Även om vi hade tillräckligt med tid för att träna mycket och lyssna på många föreläsningar var kursen snabbt över. Några nybörjare som precis gått sin första sommarkurs valde att direkt hoppa vidare till nivå två. Där fick de sällskap av dem som brukar gå båda kurser samt nyanlända träningsvilliga personer som direkt kom till nivå två för att träffa gamla såväl som nya vänner. Folk var väldigt trevliga och hjälpsamma mot varandra under kursen. Träningsviljan visade sig bland annat genom att många ställde sig upp i salen i god tid innan den gemensamma träningen började samt genom ett flitigt användande av träningssalen på sena kvällar. Väldigt många personer kände sig positiva och delade med sig av sina vänliga leenden, både i träningssalen, matsalen och förstås på årets otroliga kabaret.

En näckros i ån Nossan

Vår årliga enkätundersökning visade att 59% av deltagarna upplevde att deras koncentrationsförmåga hade förbättrats under kursen, 68% kände sig mindre stressade och 71% tyckte att de hade fått mer energi. Detta illustreras i diagrammet nedan.

59% bättre koncentration, 68% mindre stressade, 71% mer energi

Nedan finns ett urval ur deltagarnas kommentarer.

Minskad stress och negativa tankar

"När jag kom in i lugnet på den här kursen så förstod jag hur stressad jag och andra egentligen är. Jag tänker inte lika mycket nu som jag gjort förr om åren. Jag har inte tänkt så hårda tankar om mig själv och känner mig nöjd med att jag har blivit lugnare i sinnet. Då går allt lite lättare."

Snällare med mera qi

"Jag har kommit till någon sorts insikt om att jag måste försöka göra något aktivt för att leva bättre i vardagen. Man behöver mycket qi för att orka vara en bra person och vara snäll mot andra. Jag har känt det tydligt i år, redan efter vinterkursen i Bollnäs. Jag kände mig så stark efter den kursen, mycket tydligt märkte jag också hur mycket lättare allt var. Det var lättare att vara trevlig och glad mot andra – så som jag vill vara. Man har ju många sidor, jag vill verkligen bli bättre på att hålla fram våra goda sidor."

Rakare kropp och mjukare fingrar

"Jag har blivit inspirerad till att träna mera, vilket jag kommer göra. Det känns också som om jag har blivit rakare i kroppen. Och fingrarna har blivit mycket mjukare."

Mer energi

"Jag har fått en del fina korrigeringar, små detaljer som ger så mycket mer. Jag har fått mycket energi och skall försöka få lite mer ordning på mitt liv."

Mycket bättre rygg

"Under kursen har jag fått en enorm förbättring i ryggen och blivit mycket mjukare i midjan. Det blir ett spännande år som kommer."

Bra sömn under kursen

"Något som jag är glad för är att jag har börjat sova ganska gott. Innan kursen började sov jag dåligt men det har blivit bättre. Jag har sovit hela nätter och vaknat lagom till att vi skulle stiga upp, vilket är jätteskönt."

Kotorna hoppade på plats och jag tålde maten

"Jag har haft stora förbättringar från de lägre regionerna i kroppen och uppåt. Kotorna har t.ex. hoppats på plats och det har påverkat allt från bäckenet upp till nacken. Jag har haft en gammal axelskada och där jobbar det fortfarande, samt längst upp i nacken. Men det är det enda, för övrigt är allt under kontroll. Min gluten- och mjölktolerans har jag inte heller märkt av under kursen. Jag försökte äta både glass och kakor och det gick bra."

Handeksem försvann

"På två av mina fingrar hade jag lite handeksem men det har försvunnit helt under kursen."

Vigare och bättre kroppskontroll

"Det som qigong har gett mig är att jag har blivit vigare, vilket jag märker när jag plockar upp saker från golvet eller knyter skorna. Jag har också fått bättre kroppskontroll och bättre balans."

Regnbåge över Nossebro

Mitt gamla jag är tillbaka

"Den här kursen känner jag mig väldigt lugn. Det har sin förklaring i att jag var så mycket sämre när jag började träna och orkar med så mycket nu att jag inte känner samma press. Jag börjar känna igen mig själv som en gång i tiden fanns innan jag blev sjuk. Det är vissa grejer som jag hade glömt men nu tänker jag "just det, så var det". Det senaste året har jag gjort mycket, fått mer ansvar på jobbet, byggt en del i huset och givetvis tagit hand om mina två barn. Men jag har kört på med träningen och varje dag gjort de övningar som jag hade bestämt mig för att göra. Många har sagt att de ser en skillnad mot förra året. Mentalt känner jag mig frisk även om jag har några fysiska åkommor kvar. men mitt gamla jag har nu verkligen kommit tillbaka."

Uppiggande och roligt

"Nivå 2 har känts väldigt uppiggande. Jag känner mig mycket bättre. I Dunqiang (knäböjningarna) kommer jag ner väldigt bra och jag känner mig mjuk när jag gör det. Det är jätteroligt att den har blivit så mycket bättre. När vi började med den övningen andra dagen kände jag mig som en människa igen. Det var en härlig känsla för det har jag inte gjort på länge."

Ett ärr läker

"Jag kollade på min arm och märkte att ett ärr jag har haft har börjat läka och nu nästan har försvunnit. Det är kul när sådant händer. Man behöver inte fokusera så mycket. Qigongen fixar det åt en."

Bättre rörlighet och balans

"Jag har en whiplash-skada i nacken. Efter en Qi-reglering sträckte jag på mig och upptäckte att jag kunde hålla upp huvudet mera än jag kunde innan. Jag skyndade mig bort till matsalen och provade dansa. Jag hade bättre balans och kunde röra mig mer. Dessutom försvann nog en del av min ljud- och ljuskänslighet."

Djup avslappning och intressanta föreläsningar

"Jag kan verkligen njuta av de långa passen med La Qi. Jag kommer in i ett djupt tillstånd. Det har varit intressant för mig att gå tvåan med tanke på Su Dongyues föreläsningar. Jag känner att jag har kommit närmare hans sätt att tänka och vad Qigongfilosofin går ut på. Han har talat mycket om kärlek och det har talat till mig. Det är intressant för mig och det är mycket jag kommer att fundera vidare på."

Ingen smärta och depression

"Min problematiska frusna axel har blivit smärtfri och min depression har försvunnit."

Färre dåliga vanor

"Jag känner mig mer harmonisk. Jag har ändrat några av mina dåliga vanor. Jag har också fått mer energi och kan komma mig ur sängen utan några större problem på morgonen."

Ingen smärta i opererat knä

"Jag blev meniskopererad för två år sedan. Jag kom hit till nivå två någon vecka efter operationen. Alla var så glada åt Dunqiang och höll på med knäböjningarna så mycket de kunde. Jag kunde bara göra en liten nigning medans jag höll mig i ribbstolen. Sedan satt jag för det mesta och tränade La Qi. I fjol kunde jag hålla mig i ribbstolen och kom nästan ända ner, lite halvtaskigt men ganska bra i alla fall. Det kändes lite bättre även om jag inte orkade med alla knäböjningarna. I år kunde jag komma ända ner utan att hålla mig i ribbstolen! Jag hade inte ens ont i mitt gamla knä."

Lärare:

Su Dongyue