Sommarkurs 1 LUQ Nossebro [2009-06-22]

Måndagen efter midsommar strömmade över 170 personer från de nordiska länderna och England till den lilla orten Nossebro i Västergötland. För första gången var Nossebroskolan värd för sommarkurserna i Zhineng Qigong.

Skolan är vackert belägen på västgötaslätten, med ån Nossan strax intill, en utmärkt miljö att träna Qigong i. Dessutom har skolan en vacker matsal, gott om salar att sova i och en stor gymnastiksal.

Ganska många deltagare var med på kursen för första gången. För flera av dem var det den allra första kontakten med Zhineng Qigong. I år deltog ovanligt många barn i träningshallen. Deras vänliga leenden och lekfullhet bidrog starkt till den positiva stämningen. En kväll hade de bakat kanelbullar till oss alla.

En representant från kommunen hälsade oss välkomna och gav oss många bra tips på sevärdheter till vår lediga eftermiddag. Utflykten gick till Åsle Tå med välbevarade fattighjonsbostäder från 1700-talet. Ån Nossan fick också besök av många badande Qigongare.

Ån

Kabarén, avslutningen på utflyktsdagen, bjöd på god underhållning. Musik, dans och sketcher lockade fram många glada skratt. Ett av numren, där barnen satt längst fram på scenen och sjöng Idas sommarvisa glömmer nog ingen i första taget.

Under kursen tränar vi mycket och får en unik möjlighet att ta del av Su Dongyues erfarenhet och kunskap. Många deltagare fick stora hälsoförbättringar av träningen i det starka Qi-fältet. Flera som bara planerat att vara med de första nio dagarna bestämde sig under kursen för att stanna kvar på nivå två. Ytterligare nio dagar i Qi-fältet gör att man kan förbättra sin hälsa ännu mer.

Graf sommarkursen 2009

Här berättar några av deltagarna om resultaten de fått under kursen:

Allergi

"Jag jobbar med trädgårdsarbete och lider av pollenallergi. Det är ingen vidare bra kombination. Jag har jobbat med det i många år och vanligtvis tar jag min allergimedicin varje dag. Sen förra årets sommarkurs, vilken var min första, har jag bara tagit ett piller, (Clarityn) på hela året."

"När jag började träna var jag gluten intolerant men sen ett par år tillbaka äter jag vanlig mat."

Familjrelationer

"Det har känts jättebra att vara här med min mamma och min dotter. Det är en stark känsla att ha dem här med mig så att de vet vad det är jag håller på med på kurserna. Det har varit en underbar kurs för mig. Min dotter har hjälpt mig mycket. Innan kursen var vi osams mycket. Det var en jobbig period så det har varit skönt att bryta trenden och vara vänliga mot varandra. Så kommer det att bli när vi kommer hem också eftersom vi kan komma ihåg hur vi hade det även om omständigheterna ändras. Det känns bra att upplevt detta tillsammans. Jag känner mig glad och tacksam."

Puls

"Jag mätte min puls före jag kom hit och nu efter. När jag kom var den 70. Nu ligger den på 58."

Mindre sötsug

"Det här ¨året har jag inte varit så sötsugen som jag brukar vara. Tack till alla som organiserar kursen."

Snällare

"Jag känner mig mjukare och snällare."

Födelsemärke

"För ett par månader sen fick jag ett stort svart födelsemärke på mitt finger. Jag kommer inte ens ihåg vilket finger det var på. Under första morgonträningen märkte jag att det hade försvunnit. Det var inte ett spår kvar av det."

Gruppbild 2009

Magproblem

"Jag har alltid haft problem med min mage och hade tagit med en massa mediciner och örter i en stor ryggsäck men jag glömde den på centralen i Stockholm. Men jag har klarat mig bra ändå."

Axlar

"Mina axlar har blivit bättre. Jag känner mig mjukare och mer avslappnad."

Känsla i ansiktet

"Jag har många problem i kroppen. Ett av dem är att jag inte har någon känsel i ena kroppshalvan. Jag är inte medveten om den. På kursen har det hänt mycket. När vi tränade hände något i ansiktet och sen kom känslan i ansiktet tillbaka. Jag var tvungen att nypa mig i kinden för att se om det verkligen var sant. Jag är så glad för det."

Sömn

Jag lider av fatigue. Hemma behöver jag sova minst tio timmar för att fungera dagen efter. Min sambo blev lite fundersam när han fick veta att vi skulle stiga upp tidigt på morgonen och undrade hur det skulle gå för mig. Men det har inte varit något problem. Det är verkligen otroligt och stort för mig. Jag har till och med kunnat prata och vara social en del frukostar.

"Sen min första helgkurs har jag sovit väldigt bra. Jag sover kortare tid men vaknar ändå utsövd. Innan jag kom hit hade jag en tuff period men träningen hjälper mig att snabbare komma över saker."

Förbättring i höften

"Jag har ont i en höft och läkaren sa att den var utsliten. Det var därför jag började träna Qigong. Nu är höften bra."

Kursen

"Jag är väldigt glad över att vara här. Jag tycker att kursen är väl organiserad, med maten, rasterna och allting. Det gör det möjligt för alla att bara koncentrera sig på träningen."

"Jag är väldigt tacksam för den här underbara organisationen. Qigongen har hjälpt mig med så mycket. Nu förstår jag mer vad Qigong är och kan förklara det för andra."

"Jag behöver det här för att klara resten av året. Tack!"

"Jag skulle inte klara mig utan sommarkurserna."

"Jag tycker mycket om Nossebro med alla trevliga människor och den här fantastiska organisationen. Jag är väldigt glad. Tack!"

Mentala förbättringar

"Jag har märkt att Qigongen påverkar mig mycket mentalt. Även om det stormar omkring mig så finns det alltid en källa av styrka inom mig."

"Det har hänt mycket på det mentala planet. Jag har känt mig ensam förut trots att jag hade familj och vänner. Men plötsligt kände jag att jag var omvårdad och omhändertagen."

"Jag känner mig så lycklig. Jag kan inte komma ihåg när jag kände mig så här lycklig förut. Lycklig inifrån."

"Jag har haft en mängd stressrelaterade problem, depression, ont i magen, migrän, sömnproblem och jag har varit sjukskriven. På min första Qigongkurs hände inte så mycket men efter min andra kurs gick jag hem och bara skrattade. Nu är jag inte deprimerad längre och jag har bara haft två migränanfall sen jag började träna."

"Under de åren som jag har tränat har jag blivit lugnare, gladare och min syn har förbättrats."

Infektioner i njurarna

"Sen jag började träna så har jag inte haft några infektioner i njurarna, vilket jag brukade ha. Det är underbart!"

Rygg problem

"Jag började träna på grund av problem i rygg och nacke. Jag hade alltid ont. Sen började jag träna Qigong. Jag var skeptisk i början men nu är mina ben, rygg och nacke så mycket bättre. Det är svårt att fatta det. Ibland har jag ont men det är en stor förändring och jag behöver inte planera mitt liv efter ryggen. Jag kan göra vad jag vill."

"Jag är väldigt nöjd med kursen. Den har varit väl organiserad. Jag började träna Qigong på grund av min rygg. Jag gjorde en operation 2005 och fick höra att jag aldrig skulle bli av med smärtan. Men träningen göra att smärtan minskar. Jag använder färre mediciner och jag fungera bättre i mitt dagliga liv. Tack alla! Det har varit roligt att vara här och prata med alla. Det är skönt att komma bort från sitt vanliga liv. Jag har inte ens läst en tidning på nio dagar."

"När jag var ung så skadade jag ryggen. Det blev bara värre och värre. Jag provade allt men inget hjälpte. Två månader efter min första helgkurs märkte jag att jag inte behövde bältet jag alltid brukat ha när jag skulle lyfta något. Så har det fortsatt. Nu är smärtan helt borta."

Kämparanda/stöd

"Jag vill säga tack till alla. Jag tycker att nybörjarna är riktiga hjältar. Deras entusiasm och energi trots deras smärtor inspirerar mig att träna."

Problem i vristen

"Ända sen jag var ett barn har jag haft problem med min högra vrist, en gammal fotbollsskada. Det har varit svårt att göra delar av Lyft upp Qi när vi böjer oss. För två dagar sedan insåg jag att problemet var borta. Det hände förmodligen här. Tack för en bra organisation!"

Vänliga leenden

"Tack till alla för en bra kurs! Det har funnits så mycket kärlek och så många vänliga leenden. Det känns verkligen bra att vara här."

Korrigeringar

"Jag har alltid haft privilegiet att bli korrigerad av någon som tränat längre än mig men det här året var jag med någon som var helt ny. Det var svårt men samtidigt väldigt lärorikt och intressant. Det får mig att tänka i nya banor. Jag vill tacka alla för en bra kurs, både lärare och övriga."

Ledproblem

"Jag började träna 2003 på grund av ledproblem. Träningen har hjälpt mot smärta och stelhet. Jag kan inte göra några andra fysiska aktiviteter så det här är verkligen bra för mig. Nossebro har varit perfekt. Jag är nöjd med kursen."

Kondition

"Jag bestämde mig för att göra ett experiment och se hur lång jag kom konditionsmässigt genom att bara träna Qigong, inte jogga etc. Min kondition försämrades inte. Den blev snarare bättre. När jag åkte skidor märkte jag istället att jag hade mer energi."

"När jag började träna hade jag dålig kondition. Jag och min man hade försökt förbättra den genom att jogga men det hjälpte inte. Jag blev lite orolig att det var något fel på mig. Jag andades tungt. Jag trodde aldrig att Qigongen skulle hjälpa mig med det men det har den gjort. Min kondition har blivit bättre. Jag känner det i vardagen, när jag går upp för trappor eller backar. Människor runt omkring mig har märkt det också. Jag har Qigongen att tacka för mycket"

Stress

"Före kursen kände jag mig lite stressad på grund av jobb och skola men jag blev lugn så fort jag kom hit. Jag hade heller inte problem att sova som jag haft hemma."

Kronisk bukspottkörtel inflammation

"Jag har alltid haft problem med min mage. Jag är gluten intolerant och har kronisk bukspottkörtel inflammation. Det är väldigt smärtsamt och får mig att bli trött och illamående. Under förra kursen hände det mycket. Jag känner mig så mycket bättre nu. Även om jag fortfarande får ont ibland så kan jag hantera det mycket bättre. Smärtan håller heller inte i sig lika länge och är inte lika intensiv. Jag är väldig tacksam att jag hittat Qigongen.

Kabarén

"Det var roligt att vara med på kabarén. Det är den bästa publik man kan ha. Jag rekommenderar alla att vara med.

Smärta

"Jag har haft problem med smärta i mina armar. Det har blivit bättre sen jag började träna Qigong för fyra år sedan. Jag tar nästan aldrig mediciner längre. Jag har varken varit förkyld eller haft feber på dessa fyra år."

Andning

"Jag brukar ha problem med att andas men nu har jag känt hur mina luftrör öppnat sig. Det känns så bra att bara ligga och andas och känna hur det känns att andas.

Lärare:

Su Dongyue