TuiNa , Wei Tuo Jin Åbo [2009-05-14]

Detta var vår första kurs i TuiNa och Wei Tuo Jin i Finland. Flera av deltagarna hade väntat länge på att få chansen att delta och var mycket förväntansfulla. Under TuiNa-kursen fick flera personer minskade smärtor och kände Qi i kroppen. På Wei Tuo Jin-kursen pratade många om att träningen var mycket kraftfull.

Samtliga deltagare gav i slutet positiva kommentarer på kursen (se nedan).

TuiNa i Åbo i maj 2009

Den onda axeln blev bra och armen blev stark

"Jag har ett mycket fysiskt jobb och innan den här kursen har jag varit stressad och jobbat mycket. Jag var väldigt illa däran innan TuiNa-kursen. När jag körde dit första dagen kunde jag inte styra ratten med den handen. Jag var väldigt svag och det gjorde ont när jag vred på armen. Jag kunde inte sova på båda sidorna och grimaserade mycket på morgnarna. När jag fick en behandling för axeln under kursen så hände det något i axeln och plötsligt var den onda axeln bättre än den friska axeln! Men efter ett tag så stack det till nu och då igen. Men nu, efter Wei Tuo Jin, så känns axeln helt OK. Det känns lite fortfarande, men det är ungefär som det kan kännas i kroppen efter att man har haft feber och varit sjuk. Jag var rädd för att den här Qigongträningen skulle vara för fysisk, men axeln begränsade mig inte alls. Det kändes bra och jag har redan tagit till mig den här övningen. Jag har även märkt under mitt senaste år med Qigongen att jag är klarare i huvudet och inte blir så hysterisk och orolig för saker som jag vet kommer hända om några veckor. Jag kan helt lugnt göra klart en sak i taget – och det känns så skönt! Mitt liv hänger inte längre på att allt blir bra."

Stark känsla av Qi

"Båda kurserna har varit mycket givande, särskilt Wei Tuo Jin. Jag har fått en stark känsla av Qi."

Motivation att träna

"Dessa kurserna har gett mig motivation att träna, jag känner mig inspirerad. Jag vill bli klarare i tanken och piggare."

Wei Tuo Jin fixade min nacke

"Wei Tuo Jin är en mycket kraftfull träningsform. Jag gick en kurs för många år sedan i Helsingborg och tyckte genast om den. Jag hade alltid haft problem med nacken, om jag t.ex. skulle vika lakan med andra så fick jag alltid be dom att ta det mycket försiktigt. Om det kom en snabb rörelse så fick jag direkt ont. Under den första Wei Tuo Jin-kursen så hände det något i min nacke, jag kände precis vilken del av övningen som satte igång förändringen. Det fortsatte även när jag tränade själv hemma. Bara några dagar efter den kursen så försvann mina nackbesvär och har inte kommit tillbaka efter det. Jag tyckte det var mycket skönt att träna Wei Tuo Jin när jag kom hem från jobbet och då blev mina kvällar mycket bättre. Nu har jag på senare tid inte hunnit träna, jag har fått ta hand om småbarn och det har hänt en del i min familj. Jag har känt av att jag inte har tränat Wei Tuo Jin och ser nu fram emot att träna själv igen efter den här kursen med så mycket kraft och Qi."

Mindre oro

"Jag är väldigt entusiastisk nu och vill verkligen träna detta. Generellt så tycker jag också att jag inte oroar mig så mycket efter att jag började träna Qigong."

Vill behandla med TuiNa

"Jag tycker att Wei Tuo Jin är en mycket rolig övning och är väldigt motiverad att sätta igång med träningen av den. Den här helgen har sammanfallit med olika saker, bl.a. ett 50-årskalas. Jag märkte att jag inte riktigt trivdes med att byta från vårt starka Qifält till kalasen. Jag är också mycket intresserad av att träna på att behandla med TuiNa."

Stark Qi och rätt ton

"Jag har känt av Qi, det har varit mycket kraftfullt. Mycket mer än jag känt förut. Min 13-åriga dotter tyckte att jag hade varit borta länge och krävde att jag skulle trycka på en akupunkt för att ta bort hennes klåda. Jag tryckte på den punkten och hennes klåda på benet försvann! Hon tycker dessutom om att sjunga, medan jag inte kan sätta en enda ton rätt - jag är tondöv. Hon brukar bli nervös när jag vill sjunga och säger ofta: 'Nej, nej mamma – allt går fel!' När hon sjöng igår så stämde jag också upp i en ton och då sade hon: 'Mamma! Det blev rätt!' Kanske har jag börjat använda en del av hjärnan som jag inte kunde använda tidigare!"

Wei Tuo Jin i Åbo i maj 2009

Har hittat något bra

"Det har varit himla intressant och bra, både TuiNa och Wei Tuo Jin. Det känns som jag har hittat något bra i mig själv."

Morgonpigg och mindre smärta

"Jag har under lång tid varit intresserad av att lära mig lite mer om Qigong, men har inte av olika anledningar kunnat vara med på något annat än grundkruser i Lyft upp Qi. Så nu ville jag verkligen prova för att se vad detta var. När jag kom till kursen hade jag ont både här och där. Jag fick dock bra hjälp av min kurskompis som tryckte på mina punkter och min onda nacke och arm blev bra. Efter både TuiNa och Wei Tuo Jin kände jag mig pigg, och det har jag även varit två morgonar i rad. Det är mycket ovanligt för att vara mig."

Mjukare nacke och kropp

"Jag har varit ganska sjuk i vinter med inflammationer i mina fötter. Jag har varit sängliggande och ätit antibiotika. Jag är enbart intresserad av att bli frisk. Därför känns Wei Tuo Jin som en bra övning för mig. Det kan hjälpt mig att få bort blockeringar i nacken och kroppen som jag inte ens har vetat om att jag haft. Det har nog blockerat min hälsa. Jag kunde dessutom sova länge under natten mellan lördag och söndag. Det har jag inte gjort på mycket länge. Jag vill gärna träna regelbundet men vet att jag har lite svårt för att få goda vanor. Därför känns det bra att det endast tar 20 minuter att träna övningen."

Hittar akupuntkter och kraftfull träning

"Det är så himla kul att vara här eftersom jag mötts av så många trevliga människor med glada leenden. TuiNa delen var mycket intressant, den har jag väntat på länge. Jag fick öva på min kurskompis och även på min kompis som jag övernattade hos. Jag blev riktigt förvånad över att jag kunde hitta punkterna så bra. Wei Tuo Jin såg inte så kraftfull ut när vi såg demonstrationen första gången, den såg enklare ut än Lyft upp Qi. Men nu när vi har tränat den så känns den mycket kraftfull. Det har känts mycket i mina händer och i resten av kroppen. Imorse försov jag mig och tog det mycket lugnt: Skickade ett SMS om att jag var försenad, bredde en fruktostmacka och satte mig i bilen. Innan jag började träna Qigong för ett år sedan hade jag stressad mig upp rejält i en sådan situation."

Avslappnad efter TuiNa

"Det var mycket skönt att min kurskompis tryckte på mina akupunkter. I fredags efter TuiNa kursen var jag mycket avslappnad när jag kom hem. Jag tyckte också mycket om Wei Tuo Jin. Jag kände inte lika mycket Qi som under Shenxin Qigong till en början, men sedan fick jag mycket Qi."

Mycket Qi och längre rygg

"Jag tyckte mycket om Shenxin när jag lärde den, och nu tycker jag ännu mer om Wei Tuo Jin. Jag tycker om lite mer fysisk träning och även att övningarna delvis är statiska. Det känns skönt att sträcka ut. Jag har känt riktigt mycket Qi under kursen. Och nu är jag intresserad av att kolla hur lång jag är, det har hänt saker i ryggen under hela kursen så jag hoppas att några saker kommer på plats nu."

Ryggen känns bättre

"Jag såg väldigt mycket fram emot den här kursen. Det är bra med Shenxin, men den här övningen är mer fysisk och har känts bra. Jag har haft mer problem med ryggen de senaste veckorna än jag vanligtvis har, så jag var lite orolig för hur det skulle gå. Men det har inte varit några problem och det känns bättre i ryggen nu. Det har kännts mycket givande och nu vill jag börja träna detta."

Intressant för Qigongare och kraftig träning

"Det har varit intressant att lära sig TuiNa så man kan göra någotför andra. Eftersom jag tränar Qigong och är intresserad av det så gillade jag verkligen att få lära lite mera teori om meridianer, hur de fungerar och hur allt hänger ihop. Wei Tuo Jin känns mycket kraftigt – jag känner mig lite macho och kaxig efter träningen! Det har hänt saker i nacken eller skallbasen där jag tidigare haft inflammationer. Mycket intressant."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen