Lyft upp Qi Borgå [2009-04-25]

Vårens sista grundkurs i Finland hölls i den vackra staden Borgå. Med krokusar blommande i Borgå Folkakademis rabatter hade en solig skara samlats för att lära sig Lyft upp Qi. Nybörjarna lärde sig väldigt snabbt rörelserna och stämningen var lugn och glad. Den varma vårsolen som sken in genom fönstren sken ikapp med deltagarnas vänliga leenden.

Ur deltagarnas kommentarer:

Lugnare, gladare och mera ork

"Jag har orkat mycket bättre än vad jag trodde den här helgen! Jag tänker absolut fortsätta med det här, jag vill gå på fyra dagars höstkurs i höst."

"Jag har haft mycket stressigt men nu känns det mycket bättre. Det känns inte så farligt längre trots att jag har mycket jobb nästa vecka. Jag har blivit mera närvarande i mig själv."

Borgå 090426_350

"Jag är mycket lugnare nuförtiden. Min man säger att jag är mycket gladare."

Slutat röka

"Efter min första grundkurs slutade jag röka! Det var inte ett aktivt beslut, jag märkte bara efter några dagar att det är nånting nu som är annorlunda, aha, jag har inte rökt... Jag har rökt i många år före det."

Kontakt med kroppen

"Jag gick min första grundkurs förra året, och har inte varit så aktiv sen dess, men förra kursen hjälpte mig väldigt mycket. Jag hade skadat foten och kunde inte dansa på över ett år före det. Kursen hjälpte mig då att hitta tillbaka till det som dansen gett mig, balanssinnet och kontakten med kroppen. Jag har nu dansat mycket det senaste året och den här kursen har gett mig en ny dimension, jag kan koncentrera mig bättre på annat i kroppen och kommer oftare ihåg det vänliga leendet."

"Det finns många guldkorn för var och en att plocka i det här. Det är så skoj att träffas på kurser. Man får en kroppskännedom i Qigongen, meditation i rörelse. Skönt, det ger en jättebra kick eller kraft. Det är bra att lära sig att fokusera. En livsförsäkrning!"

Bättre sömn, smidigare kropp

"Jag har på dom sex månader jag tränat Qigong blivit mycket smidigare i kroppen och lugnare, jag kan sova bättre. Speciellt när jag är på jobbresor tycker jag det hjälper att varva ner på kvällen, så sover man mycket bättre. Jag kan på min första kurs för att se vad min fru egentligen sysslar med, men nu har jag också blivit biten."

"Jag tränade jätteaktivt i ett år under, jag sov hemskt mycket bättre då och det hjälpte mycket min krokiga rygg. Det känns direkt när man inte tränar Qigong."

"Jag kom hit för den kroppsliga biten. Jag sportar mycket men märker att jag behöver också något annat för det fysiska. Det kan vara en risk att man skadar sig när man sportar för mycket, speciellt om man har dåliga axlar och knän. Men under den här kursen har jag upptäckt att hur stor del den mentala biten har i det hela, om inte det mentala fungerar så kan inte kroppen fungera. Dom hör ihop. Jag tror att den här träningen kommer att vara bra för mig, att få också den mentala biten i skick. Mera fokus i livet, sopa bort allt skräp från hjärnan"

"Den här kursen har känns väldigt bra!"

Lärare:

Camilla Heidenberg