Lyft upp Qi Hangö [2009-03-28]

Vinterns förhoppningsvis sista köldknäpp hade lagt sig över Hangö inför helgens kurs i Lyft Upp Qi. Utanför de stora fönstren i Hangethesalen vräkte snön ner hela lördagen, men inne salen hade vi en varm och trevlig stämning. I pauserna bjöd den lokala träningsgruppen på te med tilltugg och diskussionen var livlig och hjärtlig runt termosarna.

Vi hade rätt så många nybörjare med på kursen. Många kom för att någon i deras bekantskapskrets hade rekommenderat Qigong. Andra kom för att de ville få ett nytt sätt att påverka sin hälsa på. Att Hangö stad valde att satsa på sina anställdas hälsa genom att betala en del av kursavgiften lockade säkert också.

Hangö 090328_350

Som på alla våra kurser deltog även många repeterande studenter. De tog tillfället i akt att få förbättra sina rörelser och att få sina frågor besvarade. De passade även på att få en motivationspuff och ladda upp med lite extra Qi. Trots att vi gick över till sommartid under kursen och på så sätt fick en lite kortare natt mellan lördagen och söndagen, så kände sig många ändå piggare och alertare än de hade väntat sig.

Nedan följer ett utdrag ur deltagarnas egna kommentarer

Bättre sömn och lugnare

"Jag tränar kvällstid och har börjat sova jättebra. Jag har blivit litet lugnare, och tar inte så stor stress över saker. Jag tränar för att förebygga krämpor."

Bra sätt att lugna ner sig

"För mig är det viktigt att gå på kurs en eller två gånger per år. Jag deltar också i träningsgruppen i Ekenäs. Det här är ett bra sätt att lugna ner sig."

Mjukare kropp och bättre arm

"Det här är min första kurs och jag är här för att min goda vän har tjatat på mig om att jag ska gå en kurs. Jag har haft jobbigt efter många bröstcanceroperationer. Idag fungerar min vänstra arm över förväntan. På lunchpausen böjde jag mig ner och knöt mina kängor helt obehindrat. Jag blev förvånad, för normalt behöver jag hjälp av en stol."

Problemmage bättre och piggare än väntat

"Det här är min första kurs. Jag har normalt problem med min mage, men nu under veckoslutet har den inte bråkat alls. Jag är också mycket piggare än jag trodde att jag skulle vara. Jag flyttade till Hangö för en tid sedan och ser nu fram emot att få gå med på gruppträningarna och få ett mer aktivt socialt liv."

Orkar stå längre stunder

"Det känns bra att repetera kursen och jag har fått till lite nya finesser i rörelserna. Jag känner mig mer avslappnad efter träningarna. Jag kan använda ståendet och kroppsregleringen för att klara av att stå längre stunder utan att bli trött."

Rakare kropp

"Det här är min andra kurs och jag märkte att jag kunde lära mig mycket mer än jag trodde. Jag tränar aktivt hemma. Numera tänker jag på min kropp på ett annat sätt och jag har blivit rakare."

Mår bra

"Det här är min första kurs. Jag blev tipsad av en vän och deltog i "Qigongteet" som arrangerades i Hangö nyligen. Min kropp känns väldigt bra just nu. Det känns positivt."

"Jag tränar mest varje dag och mår riktigt bra nu. Jag är mera avslappnad och har mera tålamod."

Blivit piggare

"Det här är min första kurs; tidigare har jag tränat joga. Jag har haft mycket energi det här veckoslutet och känner mig pigg."

Lärare:

Jeanette Heidenberg