Vinterkurs SXQ (6 d) Bollnäs [2009-02-24]

Årets vinterkurs i Shenxin Qigong slog för tredje året i rad rekord i antal deltagare; i år var vi 97 stycken uppe i Bollnäs. Årets kurs var för första gången 6 dagar, eller 8 dagar för de som deltog i grundkursen som arrangerades precis innan själva vinterkursen. Många gamla bekanta träffade varandra igen efter ett år, några personer utan någon erfarenhet av Shenxin Qigong deltog också. De goda resultaten började visa sig redan på förmiddagen av den inledande grundkursen. Mer överskott och energi trots postoperativa besvär och Hepatit-C, minskade smärtor i nacke, rygg och fötter samt en starkare känsla av Qi är exempel på de resultat deltagarna pratade om. Anmärkningsvärt många personer blev också mjukare i midjan och kunde komma betydligt längre ner när vi tränade knäböjningar.

Hela kursen upplevdes som kraftfull och vårt samtal med Su Dongyue under föreläsningen var ett uppskattat inslag. Ytterligare en sak som deltagarna var mycket nöjda med var faciliteterna på Bollnäs Folkhögskola, samt det gästfria och hjälpsamma sättet som våra lokala Qigongare bidrog med.

Enkäterna som deltagarna fick fylla i före och efter kursen visade att 76% av deltagarna fick en ökad energinivå, 68% av de som kände sig stressade blev mindre stressade och 68% blev mindre besvärade av övriga symptom.

76% fick ökad energinivå, 68% blev mindre stressade och 68% mindre besvärade av övriga symptom

Nedan finns några av deltagarnas kommentarer:

Efter grundkursen:

Glad istället för sorgsen

"När jag kom hit var jag deprimerad och ledsen, och när jag känner efter nu så finns det lite kvar där inne. Men redan 3:e lektionstimmen kände jag att jag blev glad."

Pigg

"Jag har känt mig väldigt pigg under dessa två dagar och det är ovanligt för att vara mig."

Fick luktsinnet tillbaka

"Den senaste fysiska förbättringen är att jag har fått tillbaka luktsinnet som har varit borta i sex år. Plötsligt märkte jag att jag började känna dofter och hur maten smakade. För första gången på sex år så känner jag helt plötsligt att det luktar apelsin, och så ser jag att där borta sitter ju någon och skalar en apelsin. Jag har haft polyper, svullna slemhinnor och de blir som små utväxter. Det här har de velat operera men för mig har det inte varit något, jag har haft så många andra problem så jag har tänkt att 'ja det tar vi en annan gång'. Sedan så har inte jag fokuserat på det. Jag var hos doktorn i oktober så tittade han i den ena och sa att det här ser ju bra ut, det finns inget att operera och så tittade han i den andra och sa att det var lite sämre men inte heller det något att operera. Det har varit så mycket att jag har haft ungefär 50 % av den arean som man skall kunna andas med så har det varit 50 % tilltäppt och nu är det så lite att läkarna anser att det inte är något att göra åt det. Så jag är väldigt glad. Det är ju ett sinne man har som jag har fått tillbaka. Det är kul att känna hur maten smakar när man är här."

Träning av Shenxin Qigong under vinterkursen 2009

Förkylningen försvann

"Det har varit både skönt och jobbigt, jag är trött och har ont i ögonen . Jag var ordentligt förkyld när jag kom hit men det har helt försvunnit."

Efter vinterkursen:

Bättre fotställning

"Jag har haft problem med en fot ett tag nu. Jag har inte kunnat stå med fötterna parallella, min vänstra fot har pekat utåt och dessutom varit svullen. Jag kan minnas att jag som barn fick en kastrull på foten och att detta gjorde fruktansvärt ont. Jag har även dansat balett under många år och det har frestat på och gett flera skador. Efter att ha tränat några dagar kunde jag plötsligt stå på foten igen. Det gick inte förut. Foten liksom sjönk ner och blev platt igen. Och jag kan stå med fötterna parallella. Mina benskakningar har också i stort sett försvunnit."

Mjuk nacke

"Jag har länge haft problem med min nacke, och det har jag fortfarande. Men efter tre dagar på kursen kunde jag vända och vrida på huvudet utan att det krasade i nacken. Otroligt!"

Bättre ork trots postoperativa besvär

"Jag opererades för hjärntumör i december och har haft en del postoperativa besvär, t.ex. har hjärnvätskan läckt ut lite. Jag har behövt sova minst 10 timmar per dygn och ligga mycket. Från första dagen på grundkursen har jag dock känt att jag orkar med. Jag har kunnat stå och vara med på all träning, förutom framåtböjningarna. Jag har varit så pigg att jag även har kunnat träna själv på kvällarna. Det är på de här kurserna som man verkligen förstår vad det handlar om."

Många deltagare under vinterkursen i Shenxin Qigong 2009

Rörligare rygg och lättare att andas

"Jag har fått ut jättemycket av denna kurs och det startade redan under grundkursen. Det släppte mellan skulderbladen och det blev lättare att andas. Jag kom ner i Dun Qiang, den har jag slitit med i många år och nu kom jag ner och det känns helt fantastiskt. Det jobbar väldigt bra ner på baken. Jag är väldigt nöjd, det har varit en mycket bra kurs."

Skön avslappning efter knäböjningarna

"Jag tycker så mycket om knäböjen. När man gjort den ett tag så blir det så skönt att slappna av. Under hösten har det varit min huvudgrej, just att träna knäböj och njuta av avslappningen. Jag har kommit in i en mycket djupare avslappning. Jag har kunnat slappna av mycket djupare på denna kurs. Det har varit toppen."

Igensvullet öra

"Det har varit en jättebra kurs. Framförallt känns det som en mycket stor skillnad mot förra vinterkursen. Jag känner mig mycket mer balanserad nu. Och så har det äntligen börjat hända någonting i mitt öra som är igensvullet pga. en reumatisk sjukdom. Det har jag väntat på länge."

Avslappning i kroppen och andningen

"Jag har varit på många vinterkurser. Den här kursen har varit mycket bra. Det har släppt mycket i midjan, svanken och mitt bäcken. Det är jag väldigt glad för eftersom jag kämpat med det väldigt länge. Jag kom också på att jag nu andas på ett annat sätt. Jag kan djupandas som jag aldrig kunnat förut. Det är skönt bara att kunna andas. Härligt."

Hopväxta ryggkotor

"Detta är otroligt. Jag var så trött innan jag kom hit. Jag går på gruppträning måndagar och onsdagar, men det började fallera så att det blev mindre och mindre träning hemma. Jag kände att jag gick djupare och djupare ner, fick förmodligen en depression. Jag tänkte att jag var tvungen att göra något åt det så jag funderade på vinterkursen. Men det tog mycket lång tid att mentalt bestämma sig för att komma hit. Vad bra det har varit. Idag känner jag mig gladare och lyckligare. Jag har tre kotor i ryggen som växt fast i varandra som ingen kan göra något åt. De går inte att operera pga. ryggmärgen. Nu börjar de spritta lite. Rätt som det är så spritter de loss! Jag känner mig väldigt nöjd med denna kurs."

Ingen migrän längre

"Jag har varit med på flera vinterkurser förut. Allt har varit väldigt lätt för mig den här kursen och det har gjort att det har varit svårt att hålla koncentrationen i stället. Men jag kan säga att jag inte längre anser mig som en migränpatient längre och jag har haft migrän i hela livet, så det är otroligt skönt."

Att träna bättre ger mer

"Det är jätteviktigt att få rätt korrigeringar och jobba vidare på dessa korrigeringar så att man gör rätt för det ger så mycket mer. Likaså att man lyssnar på ledorden för där tycker jag också att man får veta mer, försöker att göra så gott man kan utifrån sina förutsättningar. Jag känner att det har hänt en hel del i min kropp, jag har ju haft en del reaktioner. Jag känner att jag har blivit rakare, fått längre hals, jag tyckte att jag hade en dubbelhaka och den tycker jag är bättre."

Återfick energin och livslusten

"Detta var en mycket givande kurs. Jag har fått tillbaka min energi, och har fått lust att ta mig an livets utmaningar och arbete. Jag har haft en mycket svår period, som nu ser ut att vända. Qigongen har varit min bästa vän."

Den brutna handleden blev rörlig igen

"Jag fick en fraktur i handleden i april förra året. Efter det har armen blivit stel och klumpig. Nu efter kursen är den rörlig, fin och mjuk."

Några dagar efter vinterkursen:

Piggare än på 30 år

"Jag har haft den obotliga sjukdomen Hepatit-C under 30 år. Sjukdomen leder till att jag tappar energin och blir helt orkeslös. Jag har successivt blivit mer och mer kraftlös. För två år sedan började jag träna qigong. I början blev jag mycket trött och hade svårt att orka med. Förra året deltog jag i Bollnäs vinterkursen. Den var väldigt jobbig, men jag lyckades ändå på något sätt ta mig igenom. Under året som gått har jag tränat Shenxin dagligen. När jag återvände till Bollnäs var det med spänd förväntan över hur mycket jag skulle orka med. Tredje och fjärde dagen var jag trött, men sen släppte det och allt fungerade bra. När jag åkte hem mådde jag mycket bra, kände mig energirik. Och – jag mår fortfarande bra. Trots en intensiv vecka på arbetet, jag känner mig pigg igen på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. Jag har inte varit så pigg alls någonsin efter att jag blev smittad av Hepatit-C. Mitt stående har också förändrats, svanken har minskat."

Kan lyfta armen igen

"För ett tag sedan föll jag och gjorde illa armen. Efter ett tag fick jag så ont att jag inte kunde lyfta armen. Under vinterkursen försvann smärtan efter ett tag. Nu när jag är hemma har jag kunnat tvätta fönster och hänga upp gardiner själv. Det kunde jag inte före jul."

Svullnaden i sköldkörteln gick ner

"Jag har haft en svullen sköldkörtel i minst ett år. Till en början var den bara svullen, men efter ett tag började det göra ont när jag svalde. Den tredje dagen på vinterkursen hände det någonting i sköldkörteln och svullnaden blev mindre. Nu efter kursen har svullnaden försvunnit helt och sköldkörteln känns normal igen."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen