Lyft upp Qi Åbo [2009-03-07]

Vårens första solstrålar hittade in genom S:t Olofsskolans fönster när vi höll vårens grundkurs i Åbo. Och precis som i visan hade vi sol också i hjärtat och i sinnet. Humöret var på topp när vi lärde oss Lyft Upp Qi. Både gamla och nya deltagare var nöjda över att få lära sig nya saker och få personlig hjälp med rörelserna. I dessa förkylningstider var det flera deltagare som berättade om hur de använder träningen för att mota förkylningar i grind.

Nedan följer ett utdrag ur deltagarnas egna kommentarer:

Lugnare, mindre styv

"Jag har tränat sen hösten 2005. Jag var med om en allvarlig sjukdom och insåg att jag måste göra någonting för min kropp och för att lugna ner mig – keep calm, relax. Om jag inte tränar märker jag att jag blir styvare och jag kan få ont i knäna och sånt. Ibland märker jag att jag blivit lugnare."

Förkylning försvann

"Jag mår bra de perioder jag tränar regelbundet. Jag har haft en förfärlig snuva och insåg att jag måste gå denna helgkurs för att undvika antibiotikakur och bihåleinflammation. Nu har förkylningen gått över. Den är helt borta."

Glömde vardagsstressen

"Jag är nybörjare och kom med av nyfikenhet. Jag har inte varit sjuk men stressad av för mycket jobb. Under kursen har jag helt lyckats glömma vardagen, och har varit som i andra världar – nästan som i Kina. Det är en lovande början. Det har varit en intressant kurs med bra undervisning."

Fysiskt och mentalt i balans

"Jag har hållit på ganska många år. Trots att jag inte är någon morgonmänniska tränar jag varje morgon, åtminstone de morgnar jag skall på jobb. Det har hjälpt mig i balans både fysiskt och mentalt. Stressar gör jag fortfarande ibland men jag stupar inte på det och blir inte galen. Undervisningen på kursen har varit detaljerad och fin. Jag tycker jag fått lära mig nytt igen."

Mår bättre och piggare på morgonen

"Jag har tränat drygt tre år. Jag var i mycket dåligt skick på min första kurs. Jag kunde inte ens stå ordentligt eller hålla armarna uppe. Jag mår mycket bättre nu. Jag tränar regelbundet varje morgon. Trots att jag alltid varit kvällsmänniska har jag nu väckarklockan att ringa 5.30. Livet känns mycket lättare nu."

Kan jobba igen och blev 2 cm längre

"Jag har tränat i fyra år. Jag kom utan förväntningar till första kursen. Jag trodde inte på metoden och skrattade åt "Qi". Jag tänkte bara testa ännu en fruktlös metod. Jag har tränat varje dag sen dess. Småningom blev jag bättre och har jag börjat tro på metoden. Jag rör mig ganska bra nu och kan jobba. Jag har varit förkyld bara en gång sen jag började träna. Som kuriositet kan jag nämna att jag blivit två centimeter längre. Jag mätte mig på skoj tillsammans med ett syskonbarn och kontrollerade det senare. Jag har blivit längre!"

Motverkade trötthet under resa

"En tid gjorde jag långa resor för jobbet. Flygen var ofta försenade. En gång satt jag i Frankfurt och väntade och var så trött att jag hade svårt att röra mig. Då försökte jag med La Qi. Jag satt mig på en undanskymd bänk och gjorde La Qi ungefär en kvart. Det hade omedelbar effekt. Jag kände mig uppgiggad på resan hem och natten var inte alls tung. Prova La Qi när ni känner er trötta och tycker att ni inte orkar med hela träningsprogrammet!"

Smärtor och åderbråck försvunna

"Jag har tränat många år. Jag lockades med av en vän efter en cykelolycka. Armbågen hade krossats och måste opereras. Jag skulle dessutom gå i pension och kände stress och sorg för den skull. Efter den första kursen försvann värken i armbågen (det var som att ha tandvärk i armbågen). Senare ramlade jag på den skadade axeln, det knaxade till ordentligt och jag uppmanades gå till läkare – men jag ville inte gipsa armen igen eftersom jag fick osteporos första gången. Så jag tränade Qigong i stället. Först kunde jag bara träna La Qi. Värken försvann och armen tar inte alls ont längre. Nu har jag inte heller några åderbråck på benen, vilket jag brukar ha. Och jag är på mycket bättre humör."

Bra kursupplägg

"Jag har tyckt mig märka att Qigong både fungerar lugnande och verkar mot stelhet, smärta, magsympotom och sådant. Jag vill tacka för en bra kurs. Upplägget var riktigt fint. Väl utvecklat. Lugn. Professionalism. Gratulerar!"

"Det har varit en jättebra kurs! Jag har tidigare gått på alla världens hit och dit-kurser, så jag har att jämföra med. Det här har nästan varit som att gå på privatkurs när det finns folk som korrigerar, vilket har varit alldeles speciellt superbra. Jag är här egentligen för att jag vill ha nånting som fungerar på många nivåer. Jag märker att det är nånting som händer i nacken, något som börjar lossna."

Mjukare, smidigare

"Jag har fått smygande förbättringar. Jag har blivit mjukare, smidigare i kroppen. Men jag tänker inte så mycket på resultat. Jag tycker träningen i sig är belönande. Det är lite som simning: skönt, hälsosamt och praktiskt i vissa situationer. Fast jag inte kan peka på konkreta förbättringar har träningen många gånger fungerat som akutmedicin – den kan få spännings- och annan värk att släppa, verka lugnande om jag är angstig och kan lyfta upp humöret om jag känner mig nere. Det är lättare att se förbättringar hos andra än hos sig själv. Det är nyttigt och lärorikt prata med andra Qigongare, både i den egna träningsgruppen och på kurserna."

Lärare:

Jeanette Heidenberg