Lyft upp Qi Ekenäs [2009-02-07]

Vårens grundkurs i Lyft Upp Qi i Ekenäs hölls den här gången i bibliotekets vackra utställningssal. Där samlades en glad skara både nybörjare och mer erfarna Qigongare för en skön helg med mycket träning. De nya deltagarna tog snabbt till sig rörelserna - inte minst tack vare den goda hjälp de fick av sina klasskamrater. Flera kommenterade också att det upplägg vi har på våra grundkurser gör att det är lätt att lära sig rörelserna. De som repeterade kursen uppskattade särskilt möjligheten att få hjälp att finslipa och förbättra sin träningsteknik.

Kursen upplevdes som lugn och harmonisk. Tack vare träningen i det starka Qi-fältet fick många också goda resultat. Nedan följer ett utdrag ur deltagarnas egna kommentarer.

Förkylning försvann, ryggen bättre och större inre lugn

"Jag började träna Qigong på grund av mina ryggproblem. Det bästa med Qigongen är att man lätt kan få in den i vardagen. Speciellt CD-skivan underlättar, man har läraren med sig hem. Qigong är ett enkelt sätt att komma igång på. I stort sett har jag blivit av med mina ryggproblem, om jag får ryggskott så går det snabbare över. Jag har fått mycket större rörlighet och mitt inre lugn har märkbart stärkts. Jag har varit förkyld och igår var kranarna öppna, men inte mera. Jag har haft en stressig och tung vecka men nu känner jag mig lugn."

Ekenäs 090207-08

Större lugn och avslappning

"Jag har grym prestationsångest så jag var orolig för den här kursen. Men jag har inte alls upplevt att jag måste prestera här, rörelserna har känts enkla. Kursens upplägg har varit så att rörelserna har känts enkla att lära sig. Idag känner jag mig lugn och avslappnad."

"Jag är en väldigt rastlös och otålig människa, men igår kväll efter första dagen kom jag på mig själv att sitta i säkert två timmar och stirra in i elden i spisen och lugnt fundera över ett beslut jag måste ta i mitt liv."

"Jag började Qigonga år 2000. Jag var väldigt stel och styv, men det gick bort med första kursen. När jag slarvat med träningen har det kommit tillbaka men sen efter varje kurs har det blivit bra igen. Jag vill komma till nästa nivå med min träning nu, och jag är inställd på sommarkurs. Min äldsta dotter har gått sommarkurs och Qigongen har blivit väldigt viktig för min familj. Jag har genom Qigongen också fått ett större mentalt lugn, jag blir inte så förbannad mera. Det är inte så viktigt mera att få sin vilja igenom som det var tidigare. Jag är lugnare, det är skönt att slippa vara så arg hela tiden."

Smärta i axlarna försvann

"Jag har hittat större avslappning denhär kursen. Nånting föll på plats efter att jag fick min handled rättad. Det satte igång något större. Qigongen har hjälpt mig mycket. T.ex. har jag fått hjälp med mina dåliga axlar, jag har inte ont mera."

Darrhänthet

"Jag har väldiga problem med darrhänthet, och jag känner att det reagerar på Qigongen på ett påtagligt sätt."

Sköna rörelser

"Jag har tyckt om att rörelserna går så långsamt."

Ett bra kursupplägg

"Det har varit bra upplägg på kursen. Tycker om att det har varit olika sektioner och speciellt har jag tyckt om den individuella rättningen. Jag vill bygga upp kraft och jag ser fram emot att jobba med mig själv."

Piggare och mjukare i kroppen

"Qigongen har gett mig mycket. Jag är jättenöjd både med min mentala hälsa och mjukhet i kroppen. Jag var trött igår kväll, och sov gott och lugnt hela natten. Idag känner jag mig mycket piggare, inte alls lika trött som igår. Jag är nöjd med Qigongen."

Lärare:

Jeanette Heidenberg