Lyft upp Qi Helsingfors [2009-01-24]

Intresset för att ta hand om sig själv genom träning växer i Finland och det syntes i deltagandet i vårens grundkurs i Helsingfors. Redan föreläsningen innan helgens kurs var ovanligt välbesökt och intresset för metoderna inom Zhineng Qigong var påtagligt. Vi hade många deltagare också på själva kursen, både nybörjare och sådana som gått kurser med oss förut.

Stämningen på kursen var glad och harmonisk och de många nybörjarna fick god hjälp av sina mer erfarna klasskamrater. Just möjligheten att få personlig hjälp med rörelserna var något som många uppskattade. Även motivationen att komma igång med den egna träningen hjälptes av att de nyare deltagarna fick möjlighet att diskutera med dem som varit med lite längre. Man inspirerades av att höra om andras resultat och erfarenhet av Zhineng Qigong. Flera blev så inspirerade att de redan nu har anmält sig till någon av våra många kurser under våren. En nybörjare bestämde sig på stående fot att delta i sommarkursen i sommar.

Många deltagare kommer dessutom att ha möjlighet att inspirera varandra till träning efter kursen, eftersom flera deltagare har familjeband till varandra. I kursen deltog flera mammor med sina vuxna barn och några deltagare gick kursen med sin partner. Möjligheten att stötta varandra i träningen inom familjen upplevdes som värdefull.

Som alltid på våra kurser, var det flera som fick goda resultat snabbt. På den här kursen var det flera som blev av med olika former av värk. Nedan följer ett utdrag ur deltagarnas egna kommentarer.

Piggare, mer kraft och energi

"Igår kväll var jag väldigt pigg och strök alla kläder som har samlats på hög i ett par veckor. Jag började sjunga och måste sätta mig vid pianot, för min röst var bättre än normalt fastän jag inte ens hade sjungit upp."

"Jag har blivit piggare, lugnare och gladare. Det säger min man åt mig."

"Jag har Qigongat fyra år och det har varit en stenig stig, men jag vill inge alla nybörjare hopp om att om jag kan bli piggare, så kan alla. Min energi var på minus och mitt ansikte alldeles vitt när jag började, och jag känner nu att skräpet har sopats bort, nu kan jag börja på riktigt."

"Jag är nyfiken på allt möjligt, och har provat på massor med saker, men jag kände genast att det här är på riktigt. Som pensionär säger kroppen till, och Qigong ger mig kraft. Jag följer långsamhetens princip. Gruppträningen har varit väldigt viktig för mig."

Mindre värk

"Jag hade värk i alla leder och käkarna igår kväll, men idag mår jag bra."

"Många mamma-barn här idag, och jag tillhör också den gruppen. Min mamma är här. Varje gång är det lika givande att gå kurs. Speciellt korrigeringen. Jag hade huvudvärk igår, men den försvann."

"Jag håller med om att det är jättebra att repetera, jag kan ta till mig flera detaljer. Jag har tränat i två månader och jag mår bra, jag är lugnare. Jag hade ont i benet, nåt skräp i meridianerna, men det har nu har löst upp sig så jag känner ingenting mera."

"Jag har haft en arbetsdryg vecka, så jag har haft ont i axlar, nacke och huvud. Det gick bort igår förmiddag, fastän jag hjälpte till att gå runt och rätta, och inte tränade som ni andra. Så tack för Qi-fältet. Qigongen har hjälpt mig med en nervskada i min arm. Jag kunde sluta med min medicin under min första sommarkurs. Jag är mycket smidigare och starkare i kroppen och mentalt. Jag kan hantera vardagen och fysisk smärta mycket bättre."

Axeln blev bra

"Tips till nybörjare: ge inte upp, det finns skäl att fortsätta. Jag har varit stressad och blev sjukpensionär för min dåliga rygg. Jag har numera inte råd att vara utan Qigongen. Det är också nånting som har lossnat i min axel, som läkarna kanske var på väg att operera."

Hjälp med ryggproblem

"Min rygg är inte sjuk idag."

"Jag har varit flitig, men sen hade jag en paus i träningen , och nu är jag tillbaka igen, för jag behöver det här för min rygg. Den har varit bra då jag har varit flitig med Qigongen."

Mindre styv i kroppen

"Jag gör det regelbundet på morgonen. Det ger mig rytmen i vardagen som pensionär. Jag slutade över julen med min vanliga gympa och tränade bara Qigong. När jag började med gympan igen så märkte jag att jag inte var styv alls. Jag sov bara fem timmar föregående natt, men jag är ändå helt pigg idag."

"Det var en intressant upplevelse. Någonting att berätta om och rekommendera. Jag tror detta kommer att ge mig mjukhet och att öva sig att vara närvarande i nuet."

"Den här helgen har gått jättefort, det har varit trevligt och intressant. Det känns som om det är många mosaikbitar som ska falla på plats nu. Det är roligt att ha fått prova på, jag är säker på att det här kommer att motarbeta stelhet. Jag tror på det här!"

Ökad träningsmotivation

"Jag Qigongar nästan varje dag, och det är otroligt för att vara mig. Jag har aldrig hållit på med något länge förutom det här. Jag tänker försöka komma på sommarkursen."

"Det har varit två intressanta dagar, och vill fortsätta ett tag. Bra att det kommer en kurs till snart, så får man motivationen på nytt."

Ett ökat lugn och mental styrka

"Qigongen hjälper mig med vilket problem som helst, både fysiskt och psykiskt. Det lugnar mig och ger mig viljestyrka som jag verkligen behöver i mitt liv."

"Jag kom hit av nyfikenhet. Det har varit en positiv upplevelse och jag kommer att fortsätta. Jag som gott inatt, mycket lugnare än vanligt."

En bra metod

"Jag är nybörjare och lever ett väldigt stressigt liv. Jag är positivt inställd till Qigongen, ska absolut förtsätta."

"Jag är nybörjare och jag gillar verkligen den här metoden, speciellt La Qi, en helt otrolig energikänsla."

"Jag är nybörjare och jag vet inte vad jag ska säga, jag är bara så tagen av Qigongen."

"Jag rekommenderar verkligen alla nybörjare att gå en grundkurs igen, jag har lärt mig massor med nya saker."

Lärare:

Jeanette Heidenberg