Shenxin Qigong Kungsängen [2009-01-17]

Det var ett glatt gäng som hade samlats i Kungsängen för att lära sig Shenxin Qigong. Utanför panoramafönstren sken solen på de gnistrande isarna, inomhus var dock Qifältet starkare, teet varmare och kakorna godare. Ungefär en tredjedel av deltagarna var nybörjare, många av de andra hade tränat Shenxin Qigong under flera år.

Efter att ha tränat Shenxin Qigong och fått mycket Qi fick deltagarna bland annat mindre smärtor, djupare avslappning, mer färg i ansiktet och bättre kroppshållning. Nedan finns några av deltagarnas kommentarer.

Mindre migrän

"Tidigare hade jag svår migrän, men det har blivit lite bättre hela tiden. Mycket har hänt under denna kurs i nacken och huvudet. Igår fick jag en pumpande känsla i huvudet och trodde att jag skulle få migrän och det brukar hålla i sig i några dagar. Efter några timmars vila kände jag mig pigg igen. Jag tror att jag har kommit närmare målet att bli helt av med min migrän."

Piggare och lättare i kroppen

"Jag ville egentligen börja träna Shenxin QigongVinterkursen, men förra veckan var jag väldigt trött och jag är glad att jag bestämde mig för att vara med på denna helgkurs. Nu känns det bättre. Jag är piggare och mer avslappnad, som om 20 kilo har försvunnit från mina axlar. Jag ser fram emot Vinterkursen."

Inga depressioner längre

"Det är bra att gå om kurser och få mycket korrigering. Den här gången har det varit extra fokus på axlar och ryggen. Under åren har jag haft mycket nytta av Qigong. Det viktigaste är att jag på senare tid inte har haft några depressioner alls, något jag har plågats av sedan jag var barn. Det är helt otroligt. Jag hoppas att det håller i sig."

Shenxin Qigong i Kungsängen 2009

En gammal ryggskada

"Jag har en gammal ryggskada. Igår på Qiregleringen önskade jag att jag skulle bli bättre i ryggen och kände direkt att något satte igång där. Jag gillar att träna Qigong. Tidigare har jag varit van vid ansträngande och svettig träning. Qigong är en annan typ av träning, Qigong är jätteskönt."

Bättre leder och mer avslappnad

"Jag har tränat länge och fastnade för Qigong efter att jag hade blivit av med svullnader i mina leder efter en sommarkurs. En annan effekt som Qigong har haft på mig är att jag är mycket lugnare och mer avslappnad. Der var jag definitivt inte för 15-20 år sedan. Precis som andra kan jag bara säga mycket gott om Vinterkursen. Det är bland det bästa vi har att erbjuda, så jag kan varmt rekommendera kursen."

Ingen ryggsmärta längre

"Min sneda och onda rygg är det som jag lider mest av. Jag har tidigare försökt allt möjligt, sjukhusspecialister, kiropraktorer m.m. Ingenting hjälpte. Men efter två månaders Qigong-tränande var ryggen mycket bättre. Sedan dess har ryggen ibland varit lite rakare och ibland snedare igen, men jag har inte alls lika mycket värk längre. Jag ser fram emot årets Vinterkurs. Den blir säkert lika häftig som förra årets kurs."

Pigg och bättre nacke

"Efter min första grundkurs i Lyft upp Qi blev jag av med mina nacksmärtor. Direkt efter den kursen undrade jag om Qigong verkligen var något för mig, men min nacke som hade värkt i många år var smärtfri. Under de tre arbetsdagarna direkt efter kursen planterade jag 3000 plantor, och smärtorna kom inte tillbaka! Så jag var helt enkelt tvungen att fortsätta. Igår kände jag att min nacke håller på att förbättras igen. Jag blev mycket pigg på kvällen och nu känner jag mig också pigg."

Mindre allergier och rakare fingrar

"Det här var min andra Shenxin-kurs. Qigong har hjälpt mig en del med vissa åkommor, mina tidigare allergier försvunnit lite grand. Jag hade också problem med svullna fingrar som blev sneda, men det blev mycket bättre efter sommarkursen. De har ytterligare blivit bättre nu under den här kursen. Det är skönt att man blir bättre utan att anstränga sig så mycket. Jag tränar bara lite på morgonen och tar en promenad senare på dagen. Det räcker."

Svullna körtlar

"Jag har haft problem med två svullna körtlar sedan sex år tillbaka och känner att det ofta pirrar lite i dem när jag tränar, men det har inte hänt något mer. På fyradagars fick jag en korrigering om att rätta ut nedre delen av nacken. Sedan dess har det känts starkare i området med svullna körtlar. Det är spännande att träna alla metoder med korrigeringen, så jag tycker att denna kurs låg bra i tiden. Kursen har varit mycket bra och som alla andra ser jag fram emot Vinterkursen."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen