Sommarkursträning Stockholm [2009-01-03]

Traditionsenligt anordnade vi en 4-dagars träningskurs i samband med Trettonhelgen. Kursen, som vi nu haft i över 10 år, är öppen för alla som deltagit i minst en sommarkurs. Vartannat år hålls kursen i Göteborg och vartannat i Stockholm, i år var det Stockholms tur. Till kursen kom folk från hela Sverige, men också från Norge och Finland.

4-dgrs 2009, lunchgrupp

För många har kursen blivit ett "måste", den ses som ett utmärkt sätt att ladda batterierna direkt efter jul- och nyårshelger. Det starka Qifältet, den myckna träningen samt inte minst att få träffa sina gamla vänner från sommarkurserna uppskattas av många.

Ur deltagarnas kommentarer:

Mentala förbättringar

"Jag har Qigongen att tacka för mycket. Jag har varit ångestfylld och deprimerad sen jag var barn. Har gått i en massa olika terapier och använt olika mediciner men inte haft kraft att ändra mitt tankemönster. Qigongen har gett mig kraft. Nu är det mycket lättare att tänka positivt. Jag känner mig stark och stabil."

"Träningen har varit väldigt givande mentalt."

"Det har hänt mycket med mig sen jag började, både fysiskt och mentalt. Jag är piggare, lugnare och har ett jämnare humör."

"Jag har blivit en ny människa av Qigongen. Kursen här har gjort nytta. Genom träningen har jag lärt mig att se möjligheter istället för problem."

"Jag har haft mycket glädje av träningen. Jag har haft en del stressproblem. Kursen har varit bra och gett mig mer kraft."

4-dgrs 2009 träning 1

"Jag har framför allt blivit bättre mentalt. Jag har inte haft någon ångest på länge. Jag är glad att vara här och jag har fått bra korrigeringar. Spänningar har släppt i nacken."

"Det är första gången på ganska länge som jag går en lite längre kurs. Jag är lite mindre dömande nu för tiden och jag har blivit lite coolare. Jag är uppvuxen med ett "katastroftänkande" så fort något händer men jag har blivit mycket lugnare. Om något händer kan jag hantera det på ett annat sätt. Det ordnar sig."

"Jag har kommit på hur fort jag glömmer olika problem jag haft. Jag kom på för en tid sen att jag har varit väldigt mörkrädd."

Migrän

"Jag kallar mig inte för migränpatient längre. Det är otroligt vad mycket tid jag lagt på att vara sjuk. De här dagarna har varit helt underbara. Det är roligt att komma på kurs och prata med andra Qigongare."

"Jag kämpar mot min migrän. Jag har tagit ett jättestort steg framåt, mycket tack vare alla personliga berättelser. Att läsa dom har gett mig inspiration och tillit."

Mer Qi, inspiration, social samvaro

"Jag har bara positivt att säga. Har fått en rejäl Qikick och jättemycket inspiration."

"Jag känner mig piggare och gladare. Föreläsningen var otroligt värdefull."

"Det har varit en fin stämning på kursen och jag känner mig motiverad att fortsätta träna."

"Jätteskön kurs. Det var roligt att mr Su ville öppna kursen med träning och föreläsning, det ger mycket inspiration. Just denna kurs är en bra kombination av det sociala och mycket träning. Jag känner mig rustad för ett nytt år."

"Det har varit jätteskönt, lugnt och härligt. Kursen har gett mig inspiration till att fortsätta träna."

"Jag känner mig mer motiverad och jag har fått ett större förtroende för Qigongen. Jag har planerat att gå alla veckoträningar och helgkurser i vår."

"Det har varit trevlig att vara här och träna. Jag hade gärna stannat flera dagar. Tack för te och kakor."

"Det har varit sköna dagar. Jag har fått bra korrigeringar och man känner konkret att något händer. Det är skönt att dela tankar om Qigongen med andra deltagare."

4-dgrs 2009 korrigering

Hälsporre

"Jag har börjat komma på hur små saker som tex det vänliga leendet gör mycket för träningen. När jag började för två år sen hade jag hälsporre vilket gjorde att jag hade svårt för att stå. Nu funkar det hur bra som helst. Tack för en jättebra kurs."

Förbättrade armar

"Kursen har varit jättebra. Det känns som en halv sommarkurs. Jag har haft svårt att räta ut mina armar. Under ett armträningspass så sa det poff i armarna och sedan dess har jag kunnat räta ut dem. Tack för en jättebra kurs."

"Jag har haft en del problem med en arm men det känns bättre nu."

Mindre medicin, slutat röka

"Det hände mycket redan på min första helgkurs och det var därför jag fortsatte träna. Jag visste inte så mycket om träningen då så jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta. Tänkte inte riktigt att jag kunde bli bättre i hälsoproblematik. Trots att jag inte tränat så mycket hemma så har jag blivit bättre. Jag äter mindre mediciner sen sommarkursen och har mindre ont. Under sommarkursen lyckades jag också sluta röka. Jag har blivit flera tusen procent bättre."

Ryggproblem, prestationsångest

"Jag hade ryggproblem när jag började träna för en massa år sedan och hade provat en massa olika behandlingar. Ryggproblemen försvann snabbt när jag började med Qigong. Jag jobbar som keramiker. Det är ganska tungt fysiskt så jag var lite orolig för om jag skulle kunna göra det men det har inte varit något problem. I år har det varit lite turbulent men jag känner mig ändå ganska lugn. Och min prestationsångest har minskat."

Frusen axel

"Jag var med på det första projektet med astma- och allergiföreningen på grund av min astma. Jag hade också en frusen axel som jag fått i mitt jobb som snickare. Men efter projektet så släppte det i axeln. Jag kunde spika igen. Innan kunde jag inte ens lyfta en tekopp. Det var ju inte för axelns skulle som jag började. Träningen är som att olja in maskineriet. Det har varit en bra kurs. Man känner sig trygg i gänget."

Allergi

"Det har varit en bra kurs. Min allergi har successivt blivit bättre. I år åt jag lussekatter med saffran för första gången sen 1996. Jag vågar prova mat som jag inte kunde äta förut. Det är härligt att kunna äta lite olika saker igen."

4-dgrs 2009 träning 2

Lärare:

Lars Hagner