Shenxin Qigong Mariehamn [2008-11-15]

Ett litet men intresserat gäng Ålandsbor hade hittat till höstens kurs i Shenxin Qigong i Mariehamn. De kände sig både uppvärmda och uppiggade av träningen vilket var uppskattat i vintermörkret. Deltagarna fick bättre sömn och koncentration och flera blev av med diverse smärtor.

Några av deltagarnas kommentarer finns nedanför:

Pigg och god sömn

"När jag kom hem från kursen igår var jag pigg och ändå hade jag en jätteskön avslappning i hela kroppen. Jag brukar drömma mycket, ofta mardrömmar. Då vaknar jag upp alldeles svettig och är trött på morgonen. Inatt drömde jag nästan inte alls."

Mindre värk och nytt energiflöde

"Jag har haft mycket reumatisk värk, men den här kursen har gått över förväntan. Det har lossnat på min vänstra sida, både i axeln och knät. Dessutom har mina fötter varit medgörliga och det känns som om det är ett energiflöde i dem. Det går lättare nu än på tidigare grundkurser och vinterkursen. Jag tycker att det var mycket Qi här på kursen."

Mindre negativa tankar och bättre koncentration

"Efter det att jag började bestämma mig kvällen innan för att stiga upp på morgonen och träna, så har jag klarat av det. Jag får ofta negativa tankar som jag inte alls vill ha. Under den här kursen har jag haft mycket lätt för att koncentrera mig. När vi skulle ha rast kom jag på mig själv att jag inte hade tänkt alla dessa negativa tankar. Jag hade koncentrerat mig på övningarna istället, jag har nog tränat effektivare på grund av det. Det är förmodligen därför som jag har fått en stor förändring i bröstkorgen på den här kursen."

Klarar sig trots sina dåliga knän

"Min läkare har röntgat mina knän och säger till mig att jag får komma in på operation när hellst jag vill. Mina knän är så utslitna att benkotorna skaver mot varandra. Även min kiropraktor säger att så här kan du inte ha det. Men, jag vill helst inte opereras och håller igång med Qigong istället. Läkaren och kiropraktorn förstår att det är därför jag klarar mig utan operation. Om jag inte skulle tränat varje dag skulle jag vara tvungen att operera mig. Träningen gör mig dessutom pigg så jag vill fortsätta med det."

Pigg i mörkret

"Efter att jag var med på sommarkursen har jag tränat varje morgon, jag var även med på höstkursen i oktober. Jag varvar armträning och Shenxin på morgonen. Jag känner verkligen att jag är piggare: Jag brukar vara mycket trött på vintern men känner inte alls som om vi är mitt i november nu. Jag har dragits med smärtor i min ena axel och även lite i nacken, men det har försvunnit helt idag."

Ljudet i örat försvann

"Jag brukar ha ont i kroppen men har inte haft ont på den här kursen, bara lite värk i axlarna. Det knasande ljudet som jag har hör i mitt ena öra har försvunnit. Kursen har varit rolig."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen