Lyft upp Qi Kvänum [2008-10-11]

Första helgkursen i Kvänum var förlagd centralt i mycket trevliga lokaler. Övervägande delen av deltagarna var nya och ett par av dem såg med förväntan fram emot kursen då de hade ganska svåra problem som de hoppades de skall få hjälp med.

Deltagarna var lugna och glada och alla gick med stor frenesi in för att lära sig övningarna.

Öppet fönster

Stämningen var genomgående varm och uppsluppen och många goda skratt hördes under helgen. Vädret fluktuerade – helgen innehöll allt från kraftig blåst, ösregn och solsken - men det blev väldigt varmt i träningssalen, så ett par fönster stod öppna nästan hela tiden. Inte förrän på söndag eftermiddag påpekade Berith Lidberg försynt att det var första gången på 23 år som hon kunde vara i ett rum med öppna fönster.

Svåra problem

Ett par av deltagarna hade svåra problem, bl. annat Menieres syndrom, Sjögrens syndrom, sviter efter svåra krockskador, ögonproblem och de har provat "allt" för att bli bättre. Några hade sett eller hört om Beriths förbättringar, andra hade blivit "tillsagda" av andra Kvänumsbor – som inte gått kurs– att åtminstone pröva då det verkar så bra. Så det blir väldigt spännande att framöver få ta del av de resultat som uppnås. Månne finns det fler aspiranter till sommarkurserna 2009, det diskuterades i alla fall livligt under kursen.

Deltagarnas kommentarer

"Jag har Menieres Syndrom, jag deltog på sommarkurserna efter att ha läst om Berith i en tidning. Före sommarkurserna så var jag helt slut och jag har blivit mycket bättre. Jag tränar varje dag. Det var väldigt bra med denna helgkurs, liksom det är jättebra att delta på kvällsträningarna som jag numera gör."

"Jag är ny och tiden har gått alldeles för fort, det har varit alldeles för trevligt,"

"Det har varit så roligt att vara här, så många trevliga och verkligt roliga människor. Jag repeterar, är 82 år och tycker att denna helgen verkligen har varit givande på många sätt. Jag är dålig på att träna själv hemma, men min familj brukar "tvinga" med mig på helgkurser när jag har blir för trött. Jag blir faktiskt piggare av dem.

Såg Qi

"Jag deltar för att jag har diverse olika problem bl. annat med ischias. Idag har jag inte ont i ryggen. Jag har sett Qi flera gånger under helgen och jag är ju helt ny. Det har varit en väldigt trevlig kurs."

Ögon

"Jag tror inte på sånt här egentligen men jag skall nog berätta att jag tror att det hänt något i mitt öga, jag ser inte på ett öga och har problem med glaskroppen i det andra så jag är livrädd för helt förlora synen. Normalt är det mycket fläckar men jag tycker det har blivit mindre under helgen."

Bättre hållning

"Jag var på mr. Su`s föreläsning i somras och jag tror det här är bra eftersom man blir äldre. Det har varit väldigt positivt och jag står nu nästan med raka ben, det hade jag svårt för i går."

Tonåring

"Min hy brukar bli bättre efter kurserna och min mormor får mer Qi och orkar mer efter en så här helg. Vi brukar ta med henne på kurser när hon blir helt slut. Det märks direkt, hon blir sig själv igen.

Nytt liv

"På den första helgkursen vände hela mitt liv, efter sommarkursen blev jag så bra att det var svårt att förstå det. Jag har fått ett helt nytt liv."

Lärare:

Elisabeth Öberg