Höstkurs LUQ (4d) Pargas [2008-10-16]

Strax utanför Åbo, med mycket vatten runt om, ligger den vackra orten Pargas. Där arrangerade vi 16-19 oktober vår allra första Höstkurs. Det är en 4-dgrs kurs med huvudinriktning på träning, öppen för alla som gått minst en grundkurs i Lyft Upp Qi. Skolan där vi var är naturskönt belägen, höstlöven skimrade av sina vackra färger i solen. Miljön för kursen var perfekt.

Höstkurs 2008_skolbyggnaden

På kursen deltog allt från dem som bara gått en grundkurs och som därefter inte tränat så flitigt till dem som deltagit i många sommarkurser och som sen flera år tillbaka har daglig träning som rutin i sina liv. De femtio platserna vi hade till vårt förfogande för kursen var bokade redan i början av sommaren. Sammanhållningen var god, atmosfären varm och det blev en hel del goda skratt. Alla fick mer qi bara genom att vara i det starka Qifältet och den intensiva träningen bidrog naturligtvis också. På frågan i kursutvärderingen svarade alla att de kunde tänka sig att gå Höstkurs igen.

Deltagarna fick fylla i en enkät både före och efter kursen. Svaren visade att trots att kursen bara pågick i 4 dagar fick fler påtagliga förbättringar av sin hälsa. Exempelvis höjdes energinivån hos nästan 4 av 5.

Höstkurs 2008 diagram svenskt_350

På måndagen efter kursen var det gruppträning i Helsingfors. En kvinna som inte själv deltog i Höstkursen sa då; "Det bara lyser om er som gått höstkursen, glittrar i ögonen och ni bara skrattar. Jag ångrar att jag inte kunde komma på den!"

Ur deltagarnas kommentarer:

Qifältet

"Det starka Qi-fältet har känts. Sammanhållningen här har varit härlig!"

"Jag är så glad av att kursen blev av. Jag fick flunsa symptom före kursen, men det känns bra nu när jag är i Qi-fältet."

"Jag känner inget Qi-fält, jag känner mig som en stubbe. Men igår kväll när jag tränade själv kände jag nog att det var något speciellt i träningssalen."

"Det har varit jättetrevligt och jag har märkt att Qifältet kan bära upp en. Det är påtagligt att man inte behöver sova så mycket."

Höstkurs 2008_gruppbild

"Qigong har för mig nästan blivit ett sätt att leva, jag har helt enkelt inte råd att vara utan. Jag har ett stort behov av längre kurser som denna. Natträningen hade så fin känsla och stämning och jag kunde ha stått där och tränat hur länge som helst. Jag är helt övertygad om att rörelseschemat triggar kroppens egna läkningsprocesser. Jag frågar mig hur man vågar vara utan Qigong?"

"Plötsligt stod jag där och tränade frivilligt på kvällen. Sån stämning! Och människorna är allesammans underbara. Det har varit skönt."

Qireglering

"Jag har lärt mig väldigt mycket på denna kurs. Jag har sett fram emot Qiregleringen och njutit av live-ledd träning"

"Största grejen hände igår under Qiregleringen, i nacken, det var härligt. Hoppas jag får en helrenovering!"

Om kursen

"Den här kursen har höjt min motivation!"

"Jag har väntat på den här kursen som solens uppgång och den har motsvarat alla förväntningar. Jag kan njuta av träningen."

"Fantastiskt, jättebra kurs! Jag är bara så jätteglad och lycklig!"

"Jag var rädd för att komma, det har värkt så mycket i själen och kroppen. Men det har varit helt underbart, fantastiskt. Helt underbart, skönt att få den ron. Jag har gråtit men bara av lycka! Otroligt, så rörd och tacksam!"

"Människorna här är verkligt trevliga."

"Otroligt att komma hit på kurs, jag reagerar kraftigt på Qigong. Tack för en härlig kurs!"

"Det har varit jätteroligt här med alla människor"

"Jag har väntat på den här höstkursen. Det är så viktigt att vara här tillsammans med alla och träna. Jag märker när jag inte tränar att jag känner av det. Jag har svårt att stå, men jag kan stå bättre nu, lättare. Mina knän orkar bättre."

"Jag har tyckt om gruppen och stämningen är fantastisk. Det är skönt med ledarnas röster och vackra rörelser. Jag känner mig lättare i kroppen och jag har lärt mig rörelserna. Jag har fått motivation att träna hemma."

"Kursen har överträffat alla förväntningar. Tusen tack!"

"Jag njuter av de långsamma rörelserna, jag går in i mig själv och låter Qi ta hand om mig för jag har inte bråttom. Det har varit god mat, trevligt sällskap, trevligt rum, härliga diskussioner. Allt har varit bra."

"Det har varit fantastiskt. Jag har lärt mig massor och jag är jätteglad."

Höstkurs 2008_träning framifrån

Kvalitet i rörelser

"Jag har fått mycket hjäp av att få rättelser av rörelserna. Jag har haft värk i armen, skuldran och nacken men provade själv igår kväll armträning och armarna vägde ingenting!"

"Det har varit så fint att få träna i hemtrevlig miljö. Jag kämpar på att höja kvaliteten på mina rörelser. Det är så fina människor här och så god mat."

Mer energi

"Jag använder Qigongen i förebyggande syfte. Jag har fått energi, det är en fin upplevelse att vara i Finland."

"Jag är alltid dålig när jag kommer på kurser och bra sen när jag far hem. Jag har fått mycket kraft här och är nöjd över kursen."

"Jag blev bra i min axel på en sommarkurs, den behövde inte opereras. Jag har Sjögrens symtom som försvunnit och mina fötter som jag haft problem med är bra. Jag har förstått att Qigongen hjälper mig, jag fyller på energi varje gång jag går på kurs."

"Jag känner en stor tacksamhet, det känns som gåvor och det är spännande att lära sig något nytt om sig själv. Jag har fått mycket kraft för att klara av vardagen."

"Qigongmänniskorna här är så fina, Qigong tar fram det fina hos människan. Jag har tidigare hållit på med många olika motionsformer, men nu har jag lämnat bort allt annat och koncentrerar mig på Qigong. Jag tränar varje morgon och jag får en energikick varje gång. Jag behöver inget kaffe för det."

Ryggskott

"Jag fick ryggskott i tisdags före kursen och trodde inte jag skulle klara av att komma på kursen. Jag är tacksam att en ledare uppmuntrade mig att komma ändå för nu är jag bra i ryggen. Jag har gjort av med mycket skit."

Nacke, axlar, rygg

"Jag mår får fint, min nacke är symptomfri!"

Höstkurs 2008_träning

"Jag har inte kunnat sitta i en bil längre stunder på över 20 år på grund av mina skador. Jag har tre diskbråck, skador efter en misslyckad operation, skador på ischiasnerven och två höftproteser. Men jag satt hela vägen i en bil mellan Pargas och Helsingfors utan problem, det var två och en halv timme. Det längsta jag klarat sitta är en timme en gång. Och när vi kom fram böjde jag mig utan att tänka mig för och satte in en plåt med pizza i ugnen. Det har jag inte klarat av på 20 år. Sen satt jag i flyget hem utan problem! Helt ofattbart."

"Jag har mitt livs svåraste år bakom mig och jag kände att den här kursen är min chans. Jag har haft problem med min korsrygg och dessutom föll jag här under kursen så jag var rädd för att jag inte skulle klara av att vara med. Men i dag hände något, plötsligt kunde jag stå och göra rörelserna och korsryggen värkte inte längre. Jag kommer att fortsätta med Qigong nu, det har varit en underbar kurs."

"Det har varit en jättefin kurs och otroligt lyxigt att bara träna utan att behöva tänka på matlagning. Jag har haft ryggproblem i trettio år men nu har jag gjort ett fysiskt genombrott. Jag kommer nästan ner till fötterna."

Medicinering

"Jag glömde mina mediciner när jag for på höstkurs. Jag har ännu inte börjat med dom igen. Jag kunde också för första gången nånsin genomföra hela Lyft Upp Qi utan att sänka armarna. Jag har en ny tillförsikt."

Ingen känsel

"Jag har en skada som gör att jag inte har nån känsel i mitt ena ben och ena fot. Under en La Qi på kursen började det kännas som om jag hade Vischyvatten i benet. Det bubblade i det och det känns i min stumma fot. Väntar med spänning på vad som håller på att hända."

Lugn

"Jag gick på nybörjarkurs i maj och nu har jag fått en nystart och det har varit jättebra. Först hade jag massor med tankar i huvudet men efter det blev jag lugn."

Klarhet

"Jag gick som i en dimma när jag kom men det har lättat. Kursen har varit trevlig och ledarna. Den har gett bra input för min Qi."

Må bra

När jag svarade på enkäten under sommarkursen 2002 hade jag behövt ett längre streck för att visa hur dåligt jag mådde, nu skulle jag behöva ett längre streck åt andra sidan för att visa hur bra jag mår."

"Det har varit en kul kurs. Innan jag kom hit var jag till hundra procent fokuserad på mina negativa sidor, men efter en träning märkte jag att humöret plötsligt blev bättre. Det är fantastiskt att bli av med de här 'mörka grejerna', kanske det är över helt och hållet."

Kommentar från dagarna efter kursen

"Jag har upplevt något fantastiskt. Förutom den otroliga förbättring i rörligheten som jag vanligtvis känner efter en kurs upplever jag denna gång att olika ställen på kroppen liksom "hittat sina platser" bättre. Kroppsregleringen har fått litet av en ny dimension. Och det mest glädjande; mina knän, som varit i dåligt skick i två år, oböjliga pga smärta och svullnad, och vilka jag inte vågat anstränga för mycket eftersom det alltid lett till smärta och styvhet följande dag, har blivit bra! Jag märkte det på tisdag kväll när jag tillsammans med min dotter satt på vardagsrummsgolvet och strechade. Plötsligt vek jag mina knän hit och dit som jag gjort tidigare i livet men som jag inte kunnat göra på länge. Jag skrattade och ropade och svängde med benen som en liten flicka medan min dotter satt och stirrade som på en tok och till slut fnittrade vi tillsammans som jämnåriga. Det var helt sensationellt och mycket befriande. Säkert är att läkarbesöket jag trodde mig vara i behov av nu kan slopas! För övrigt har jag kännt mig mycket glad hela tiden och jag märker att muskelstyrkan blivit märkbart bättre i armar och ben. Just idag kväll hade vi vår första gruppträning efter kursen och precis innan vi avslutade, under den allra sista stunden av qiregleringen gav min nacke ifrån sig ett högt och kännbart knak, och med ens tyckte jag att styvheten och smärtan gav efter."

Lärare:

Lars Hagner