Lyft upp Qi Helsingfors [2008-10-04]

En glad skara samlades på Brändö Gymnasium i Helsingfors för en helgkurs i Lyft upp Qi. Ett par nybörjare hade kommit i kontakt med Qigongen endast några få dagar före kursen och bestämde sig på föreläsningen kvällen innan kursstart att hoppa på Qigong tåget. Deltagarna trivdes märkbart och kommenterade den familjära, hjärtliga stämningen på kursen.

Ur deltagarnas kommentarer:

Mera energi, mindre stress och smärta

"Jag har i många år ätit medicin för en nervskada, men efter min första sommarkurs kunde jag helt lämna dom. Det är inte helt bra ännu, men jag deppar inte ihop mera för min skada. Jag vill tacka alla för den sköna, familjära stämningen denna helg!"

"Jag har ryggproblem som känns ganska bra nu. Jag har mycket stress och deadlines på jobbet och har länge känt att jag behöver något, men gillar inte gymnastik. Det här känns så bra att man kan träna hemma själv. Jag orkade jobba igår på kvällen efter kursen, brukar inte orka jobba annars på kvällarna. Jag är väldigt nöjd över denna kurs, och tycker stämningen har varit helt underbar!"

"Jag har varit hemmafru länge och inte haft en "klassisk stress", men jag börjar komma in i "tredje åldern" och min kropp börjar säga ifrån. Jag kände att jag måste börja göra något. Det är trevligt att göra något som känns djupare än bara gymnastik. Jag är trött idag men på ett väldigt skönt sätt!"

Helsingfors 081005

Bättre sömn, smärta i nacken borta

"Jag läste om kursen i onsdags, så jag hoppade blint på tåget, och måste säkert smälta det en tid. Jag var lite skeptisk igår när jag var trött och trodde att min rastlöshet skulle bli ett hinder för att klara av att träna Qigong. Jag har också väldiga sömnproblem och har svårt att somna utan sömntabletter. Men jag ändrade åsikt sen på kvällen när jag var på en fest och var på jättegott humör och somnade direkt när jag lade mig utan piller och vaknade sen imorse på gott humör. Det är första gången på jag vet inte när som jag vaknat utan min vanliga "morgonnackspärr". Så idag är jag inspirerad. Jag känner att det ger mig energi. Jag ska absolut fortsätta! Det har annars varit så lugn och skön stämning på kursen!"

Hjälp mot polyneuropati i fötterna, lättare att andas

"Jag har haft en väldigt krävande vecka, min mor har haft komplikationer efter en operation, och jag känner att jag inte kunnat andas på hela veckan, och igår kände jag hur trycket över bröstet försvann och jag kunde andas på nytt. Det här är min fjärde kurs, jag har polyneuropati i fötterna som innebär balanssvårigheter och kramper och andra otrevligheter. Jag kollar upp det emellanåt och läkarna är förvånade över att det inte har blivit sämre. Kramperna har blivit bättre, jag kunde tidigare inte vända mig i sängen utan att det började krampa. Jag har också fått hjälp med annat vid sidan om. Jag har inte huvudvärk som jag alltid haft och jag har inte varit och "knixat upp" nacken på två år."

Lärare:

Camilla Heidenberg