Lyft upp Qi Åbo [2008-09-27]

Ett Åbo i mycket vacker höstskrud välkomnade oss deltagare i grundkursen i Lyft Upp Qi sista helgen i september.

Åbo höst 080925_350 Vi, nybörjare och repterande fick en fin och glädjefylld helg tillsammans i ett starkt Qifält. Allt fler i Finland har nu gått sommarkurs, vilket märks i Åbo där grundkurserna drar fler och fler repeterande sommarkursare. Ofta är det först på sin första sommarkurs som man riktigt inser vilken stor betydelse Qifältet har för våra möjligheter till goda resultat

Ur deltagarnas kommentarer:

Slutat med värkmedicin

"Jag började träna tack vare min syster, som drog med mig på kurs. I början tränade jag ivrigt, men sedan glömde jag träningen. Jag hade stressigt på jobbet och gav mig inte tid att träna. I början av året gick jag i sjukpension på grund av min dåliga rygg. Då fick jag tid att träna och har gått på gruppträning, helgkurser och sommarkurs. All den starka värkmedicin jag behövde förr har jag nu slutat med. Jag var väldigt skeptiskt i början, för jag har jobbat i läkemedelsbranchen och till och med forskat inom området. Men jag förstår att man kan trigga kroppens självläkningsprocesser och den här metoden fungerar verkligen på det sättet! Numera är det svårt att hålla mig borta från kurser."

Rygg- och nackproblem

"Jag var styv i nacken och ryggen när jag kom hit på kurs, men nu känns nacken och ryggen helt fria."

Vän med sin kropp, resfeber

"Jag har blivit mjukare och rörligare i kroppen. Som tonåring var jag klumpig och hatade gymnastiktimmarna så jag alltid blev vald sist i alla lag. Det är spännande att nu när man är närmare 60 att plötsligt inse att jag har en kropp och bli vän med den. Jag var och tittade på dans häromdagen, och blev överraskad att jag fick lust att dansa själv, så nu har jag anmält mig till en danskurs! Jag ska resa till Paris och haft resfeber i en månad, det var skönt med den här kursen att kunna samla sig och lugna ser sig inför resan. Det är skönt att ha en osynlig kompis i Qigongen med sig på resan!"

Åbo korrigering 080928

Daglig träning, sommarkurs

"Det är första gången det inte hänt något speciellt denna kurs, men det har varit riktigt skönt för då har jag kunna njuta på ett annat sätt av träningen. Qigongen är en livlina för mig, jag förstår att jag måste träna varje dag. Sommarkursen är det som gjort att jag förstått vad det handlat om."

"På sommarkursen förstod jag att jag måste träna varje dag. Jag har inte gjort det för jag har haft så mycket jobb. Jag har lärt mig att lyssna mera på min kropp och förstått att jag måste träna för att må bra. Det är så lätt att bara kasta sig i tyck-synd-om- gropen istället."

"Qigongen har blivit en självklar del i min vardag. Efter sommarkursen tränar jag varje morgon. Jag mår mycket bättre nu än förr."

"Jag blir piggare av att stiga upp tidigare och träna istället för att sova. Då funkar jag också bättre på jobbet."

Kroppskontroll, bättre balans och tålamod

"Jag mår mycket bättre nu än för tre och ett halvt år sedan, när jag började träna. Då var jag stel, klumpig och styv. Nu har jag kontroll över mina rörelser och bättre balans. Det gör vardagen så mycket lättare när jag t.ex. kan böja mig ner och knyta mina skosnören eller stiga upp på en pall. Det att rörelserna är så långsamma har givit mig ett bättre tålamod. Jag blir inte stressad. Jag orkar stå och vänta i kö."

Lärare:

Lars Hagner