Lyft upp Qi Hamar [2008-09-06]

Vår första Qigongkurs i Hamar har nu gått av stapeln. Eldsjälen som hjälpte oss att arrangera kursen har deltagit på många kurser genom åren och ville nu ha en kurs på sin ort. Nästan alla deltagarna var nybörjare och kursen präglades av stor nyfikenhet och glädje. Efter kursen kommer en grupp att träffas för att träna en gång i veckan i Hamar.

Nedan finns några av deltagarnas kommentarer.

Bättre balans och mindre ryggsmärta

"De tre senaste åren har jag haft stora problem efter att ha blivit biten av en fästing. Jag har haft koncentrationssvårigheter och ledverk. Mina bröder har dålig balans, och det har jag också haft, men efter fästingen blev balansen mycket dålig. Jag var verkligen inte säker på att jag skulle orka med två dagar på den här kursen. Jag var i stort sett säker på att jag inte skulle klara av det. Men, jag tycker faktiskt att jag har klarat av att koncentrera mig. Det har varit mycket lugnt och behagligt att vara här, det är säkert en bidragande orsak till att jag orkat koncentrera mig så bra. Jag har fått mycket bättre balans. Jag kan stå med benen ihop och ögonen stängda, det är verkligen en förbättring. Och på söndag morgon vaknade jag utan ont i ryggen! Så jag tänker träna vidare."

Grundkurs i Zhineng Qigong i Hamar

Stark Qi och bättre i magen

"Redan på föreläsningen fick jag en stärk känsla av Qi. Det kändes ända upp i huvudet. Jag har sedan länge haft en del problem med magen, och jag har märkt att några spänningar där har lossnat under kursen. Det känns bra."

Bättre balans

"Jag tycker att det har varit en fin kurs. Jag känner att min balans har blivit bättre. Jag hoppas också att min cirkulation kan bli bättre på äldre dar, så jag tänker fortsätta träna."

Energi och ledgångsreumatism

"Jag tränar Qigong för att få energi och överskott. Och det tycker jag att jag får. Jag har också haft problem med en ärftlig form av ledgångsreumatism. Under sommarkursen nivå två i år beslöt jag mig att försöka klara mig utan mediciner. Det gjorde jag och har inte startat använda medicinerna än. Jag kan känna att lederna inte är helt OK, men det hålls på en sådan nivå att jag inte behöver någon medicin."

Bra genomgång och skönt med träningsgrupp

"Jag har tränat Qigong i ett och ett halvt år. Jag har dock inte gått någon kurs sedan förra sommaren, så jag har tränat ensam sedan dess. Jag ser verkligen fram emot att vi skall börja träna tillsammans i Hamar nu. Jag fick många korrigeringar och jag tycker att det var trevligt att genomgången av övningarna var så noggrann."

Problem med armar och nacke

"Jag har gått till sjukgymnast för problem med mina armar och min nacke. Jag har haft många inflammationer i armarna och har en del smärtor i nacken. Första gångerna vi skulle göra övningarna tyckte jag det var svårt, men när vi tränade sista gången klarade jag nästan hela övningen!"

Sov gott

"Jag var nyfiken på Qigong efter allt jag har hört om det. Jag vet inte riktigt om jag har fått några resultat än, men inatt sov jag gott. Det gör jag inte varje natt."

Bra stämning och stort lugn

"Jag har gått på Qigongkurs för ett tag sedan, men det var något annat än detta. En annan rytm. Jag är nyfiken på Qigong och har trivts mycket bra på kursen. Jag är ute efter att få mera energi, det har jag inte så mycket av numera. Stämningen på kursen var mycket trevlig och jag har känt mig mycket lugn."

Positiv och konstruktiv

"Jag började med Qigong av en konkret anledning: Ryggproblem. Det försvann ganska snabbt. Efter det så har jag velat ha Qigongen i mitt liv för att det hjälper mig att kunna göra svåra saker och trots det ha tillräckligt med överskott att le och behålla mitt lugn. Jag har ett jobb som många blir mycket trötta och slitna av men det märker jag inte så mycket av. Jag har förändrat mig så att jag idag är mer positiv och konstruktiv. Jag märker dock att om jag inte tränar så närmar jag mig mina gamla sätt att hantera saker på som inte var så bra vare sig för mig eller andra. Det talar om för mig att det är viktigt att jag fokuserar på Qigong."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen