Lyft upp Qi Hangö [2008-08-23]

En bra start på hösten genom att ladda upp med inspiration och Qi var vad som fick drygt 20 personer att samlas i Hangethesalen i Hangö Gymnasium. Och vi fick mycket av båda varorna. Stämningen var lugn och hjärtlig och vi lät oss inspireras av varandras goda träningsresultat. Det trevliga sällskapet är en orsak till att många återkommer till just den här kursen år efter år. Möjligheten att förbättra sin hälsa och komma igång med träningen efter semestern är en annan. De nya deltagarna upplevde stämningen som väldig positiv och blev inspirerade av att metoden var så effektiv. En nybörjare blev t.o.m. av med sitt eksem under kursen.

Ur deltagarnas kommentarer:

Små men effektiva rörelser

Det här är min första kurs. Allt har varit väldigt bra. Det kom som en stor överraskning för mig att så små rörelser kan sätta igång kroppen.

Eksem försvann

Det har varit väldigt roligt att komma på kurs första gången. Jag känner mig mycket lugnare nu efter kursen än innnan. Jag har haft det väldigt stressigt innan. Jag lider av allergi och har haft eksem i ungefär en månad. De försvann under den här kursen.

Inga förkylningar och minskad darrhänthet

Jag och min man tränar tillsammans. Vi är inte förkylda längre, sedan vi började träna. Idag kände jag för första gången att tid och rum försvann under träningen. Det var som om jag var i en bubbla. Jag lider av essentiell tremor, vilket är en besvärande darrhänthet. När jag började träna La Qi var det som om alla slussar öppnades och jag skakade som aldrig förr. När jag hade tränat en månad kom det sekunder när darrhäntheten försvann helt. De lugna perioderna har blivit längre och stundtals är det som om händerna är helt normala. Jag har lidit av darrhänthet i 30 år och såg framför mig bilden av gamla tanter på ålderdomshem som inte ens kan föra skeden till munnen. Men nu har det börjat kännas bättre.

Hangö 080824

Hjälp med balansen

Det här är min andra grundkurs. Jag lider av fysiska problem och stress. Jag har haft balanssvårigheter och inte kunnat böja mig ner. Nu är jag nästan nere vid fötterna.

Hjälp mot värk och mera energi

Jag hade ont i axlar och nacke och led av huvudvärk. Det kom av spänningar jag fick i mitt arbete som lärare. Redan efter min första kurs kände jag att Qigongen tar på de rätta ställena. Jag kände att jag reagerade på samma sätt som jag reagerar på akupunktur, men Qigongen kan jag göra själv. I somras var jag och klättrade i berg. Jag blev trött och fick ge upp. Jag satte mig ner på en sten och väntade medan de andra fortsatte. Medan jag väntade passade jag på att träna lite La Qi. Då fick jag energi och kunde fortsätta klättringen. Jag orkade ända upp till toppen utan varken hjärtklappning eller andningsbesvär.

Bra för reumatiker

Jag är reumatiker och jag känner att det här är bra för mig.

Smidigare höft

Jag behöver stöd av andra och tycker det är bra att komma på kurs. Jag lär mig alltid något nytt. När jag började träna hade jag problem med sköldkörteln och klimakteriebesvär. Jag fick också något fel i höften så att jag gick som en 80-åring. Jag märkte genast att höften blev bättre och jag kunde gå smidigare. Jag mår bättre och är lugnare mentalt när jag tränar. Annars är jag otroligt rastlös.

Bra träning för gravida

Det här är tredje kursen för min ofödda bebis. Det är så fantastiskt att man kan träna det här fastän man är i nionde månaden. På rådgivningen beklagade de att det inte finns någon mammagympa i min hemstad. Det gjorde mig inget, för Qigong kan man träna fastän man är gravid. Jag har mått otroligt bra under graviditeten. Jag har egentligen inte varit så här frisk någonsin. Vi mår båda bra och jag tror att det är tack vare Qigongen.

Slappnar av bättre

Jag kom för att få Qi och lugn. Igår hade jag lite svårt att slappna av, speciellt i benen. Idag har jag kunnat slappna av bättre och tänkt mindre på det. Det har varit en väldigt inspirerande kurs.

Mindre tankar

Grundkurser är jätteviktiga för motivationen. Jag behöver träningen för att tömma huvudet på tankar. Dagarna har gått väldigt fort under kursen och kursen har inte alls känts tung.

Migränen försvann

Jag har lidit av migrän sedan jag var litet barn. Jag hade väldigt svåra migränanfallpå 4-5 dagar och jag hade flera migrändagar än friska dagar. Migränen styrde mitt liv. Men nu, sedan ett år tillbaka, är jag helt migränfri. För några månader sig vad det en som frågade om jag faktiskt inte ens har akuttabletter med mig. Jag visste inte, så jag tittade i min väska. Där fanns en tablett, men den hade gått ut.

Lärare:

Jeanette Heidenberg