Sommarkurs 2 LUQ Kvänum [2008-07-02]

I år var det precis som förra året ett rekordstort antal deltagare på sommarkursen nivå två, hela 126 stycken! Bland deltagarna fanns många veteraner men också rena nybörjare som endast hade tränat Qigong i 9 dagar, dvs hade varit med på årets sommarkurs nivå ett. Stämningen var mycket trevlig och varm. Många deltagare tränade extra på kvällarna, fikade tillsammans på lediga stunder och delade med sig av sina vänliga leenden. Efter kursen kunde en hel del bra resultat noteras i form av fysiska eller mentala förbättringar samt förstås ökad Qi. Exempel på resultat (se nedan) är bl.a. bättre syn, minskad smärta, ökad rörlighet, större lugn, ökad glädje och starkare känsla av Qi.

Den traditionella kabarén, i mitten av kursen, innehöll som vanligt ett varierande program där både veteraner och debutanter bjöd publiken på strålande prestationer. Bland de många höjdpunkterna fanns ett mycket uppskattat uppträdande av "familjen Qigong" samt en förtrollande magdans i norsk tappning. Artisterna både berörde publiken och lockade de som tittade till många och långa skratt. Efter föreställningen fanns idel leenden, en känsla som alla kursdeltagare förhoppningsvis kan plocka fram under året som kommer när de tänker tillbaka på årets kabaré.

Ett stort tack till alla som var med på kursen!

Artisterna i Qigongkabareten år 2008 på sommarkursen nivå 2

Som brukligt genomförde vi en enkätundersökning. Enkätsvaren visade att 66% fick en högre energinivå, 64% kände sig mindre stressade och 52% förbättrade sin fysiska status.

Nedan följer några av kursdeltagarnas kommentarer.

Förbättringar i ben och syn

"När jag kom hit hade jag ont i foten. Dagen innan jag kom hit fick jag gå till akuten. Där fick jag penicillin. Så när jag kom var jag trött och hängig - ville bara vila. Men jag var också envis att träna. Jag har haft mycket stela knän, men tvingade mig själv att träna Du Chiang. Och knäna har blivit mycket bättre. En dag började mina ben skaka så jag fick sitta ner. Jag tog då ut mitt ortopediska skoinlägg som jag behövt för att kunna stå rakt eftersom benen har olika längd. Utan inlägget kunde jag stå rakt och träna utan problem igen! Dessutom hag jag inte behövt mina glasögon på kursen! Jag är väldigt tacksam och glad att jag tog mig hit och inte stannade hemma."

Frusen axel bra efter 22 år

"Jag har upplevt det där som alla väntar på. Jag kan lyfta min arm! Det går inte att beskriva. Alla ni som inte får upp era armar, ge inte upp! Träna! Det ger resultat. Jag skadade benet för 22 år sedan. Det blev infektion och mycket kryckor och i samband med det fick jag frozen shoulder. I våras började jag träna armträning lite efter skivan. Tack alla för detta starka Qifält! Det har gett resultat. Jag har inte kunna krama folk ordentligt, men nu kan jag lyfta armen och kramas ordentligt."

Njuta av träningen

"Den här sommarkursen har jag framför varit glad för att kunna träna tillsammans med min bäbis i magen. Det har blivit lättare under åren att slappna av och njuta av träningen. Tidigare hade jag stora problem och eksem och allergier och i stort sett allt har försvunnit i takt med att jag började träna Qigong. Jätteskönt att det finns en metod för det. På sätt och vis känns det som om den riktiga träningen börjar nu när jag har blivit av med mycket skräp både mentalt och i kroppen."

Gruppbild från sommarkursen nivå 2 2008

Artros i knä och tå

"Jag har problem med mitt vänstra knä. Jag har artros – helt utslitet brosk. Jag har svårt att böja det, jag har kunnat böja det men inte långt ner. Jag har inte kunnat stå på det benet, men nu kan jag det. Jag kan också böja ända ner när jag gör Dun Chiang. Det är spännande! Jag har också artros i stortålederna, Hallux Rigidus heter det. Tårna har också blivit mjukare. Det känns behagligt."

Cirkulationen förbättrades på vänster sida

"I går när jag gjorde Dun Chiang så kände jag hur det öppnades på vänster sidan upp i hjärnan. Jag fick en sådan härlig kraft. Sedan under armträningen släppte det mycket i vänstra armen och i hjärtat. Även vänstra benet hände det saker i. Jag känner mig mycket motiverad."

Knäproblemet försvann

"Jag har haft problem med magmunnen och hade svårt att böja mig ner när jag tränade Lyft upp Qi, men det har försvunnit helt. Den senaste tiden har mitt problem varit mitt vänstra knä, det har varit problematiskt när jag tränar. Det har försvunnit helt på den här kursen. Jag känner mig dessutom mycket gladare och piggare."

Riktigt kraftfullt Qifält

"Jag har haft otroligt lätt att träna i Qifältet. Det är som att flyga. Det är en otrolig känsla när man känner att kraften hjälper en. Jag kan inte skilja riktigt på styrkan i Qifält, men jag kan känna när det är riktigt kraftfullt. Det är en mycket positiv upplevelse."

Glad och positiv

"Jag har problem med stress och sömn sedan tre år tillbaka. Jag har en del spänningar i axlarna som har släppt. Det är skönt när det händer saker under varje armträning. Det knakar i ryggen och lite här och där. Det har också hänt saker i magen. Det känns jättehärligt! Jag känner mig mer positiv, jag har inte varit så positiv på tre år. Just nu känner jag mig väldigt glad. Tack så mycket!"

Många hjälpande händer

"Den stora saken den här gången handlar om mig själv och att jag fått större tilltro och förtroende. Som handikappad kan det hända att folk inte vill hjälpa en när man behöver, att man är till besvär eller att de inte hör. Man är alltid i ett underläge. Men i år här, var det inte alls så. Det fanns alltid någon arm. Jag kunde ställa mig trygg i matsalen och det var alltid någon som kom med gröt. Vid dörren känner jag mig som en katt som står och väntar på att någon ska komma. Och det kom alltid någon. Var det regn var det någon som kom med paraply. Det har varit underbart. Det har betytt att många fler har lust att ge ett handtag när det behövs. Ju fler som ser att jag pratar och har trevligt, desto fler vågar prova på. Det har till konsekvens att jag känner fler än någon annan här i gruppen. Jag kanske känner livshistorien för femtio personer. Det har varit en stor upplevelse. Och maten är godare än någonsin."

Sköna rutiner, glädje och respekt

"Jag är så himla glad att jag har varit här. Det är ett himla fint forum att vistas i. Jag älskar rutinerna – att serveras frukost, lunch och middag. Jag behöver endast träna! Det ger mig otroligt mycket – det ger mig lugn och glädje. Jag brukar försöka arbeta lite i köket på sommarkurserna, särskilt på den lediga dagen. Det känns bättre att stanna kvar på området. Det var himla kul för det är ett himla starkt Qifält där inne. Det unika med att vara på dessa kurser är att vi är i ett sammanhang där människor visar respekt för varandra. Jag har möjlighet att få vara mig själv. Det finns inte så många miljöer där vi visar varandra respekt idag och det känns väldigt bra. Så jag vill tacka alla för det."

En ny chans till livet

"Jag kom hit väldigt urlakad efter många svåra infektioner. Jag hade definitivt inget liv och mycket svåra smärtor. Detta är min första sommarträning – jag bestämde mig under den första etappen för att stanna kvar på den andra. Nu håller jag på med att fylla på med liv. Jag känner verkligen att jag måste ge detta och mig själv en chans. Det har gett mig så mycket att jag har en helt annan beredskap när jag nu kommer hem. Jag har en möjlighet att hantera mina smärtor och vara i livet. Tack så mycket för all visad vänlighet. Jag har jättemycket att ge nu när jag kommer hem."

Värme i kroppen och lugn i sinnet

"Mina axlar och händer brukar vara som isblock. Därför har jag njutit av att det har börjat pirra i händerna och att jag har känt värme i både axlar och händer. Plötsligt tog jag bara av mig min varma tröja, sedan började jag ha kortärmat på mig. Jag känner mig varm och det har lossnat på många ställen i nacke och huvud. Det känns som om jag öppnat dörren till ett annat rum. Jag har kunnat vara lugn. Både Lyft upp Qi och La Qi på kurserna har varit underbara. Den mentala krampen som jag haft har släppt, den kommer tillbaka ibland men det är mindre och jag har ett bra redskap för att ta hand om det. Jag är också väldigt tacksam över att veta hur jag skall tänka - positivt tänkande är något jag strävat efter under ett helt år."

Lätta axlar

"Det är första gången jag har varit på sommarkurs och har varit med under 18 dagar. Jag måste säga att jag är väldigt nöjd att ha hittat hit. Det är väldigt trevliga människor här och mycket träning – vilket behövs. Mina axlar känns väldigt lätta. Förut var jag spänd i stort sett hela tiden, men nu känns det som om axlarna är nere där de skall vara. Jag är säker på att om jag tränar vidare så kommer jag bli ännu bättre."

Det händer saker även efter fem år

"Jag har tränat i fem år nu. Jag började för att jag fick problem med lederna och har fått mycket hjälp med det. Det som fascinerar mig är att det ändå händer nya saker hela tiden. Men det går hela tiden framåt. Jag har tränat så länge att jag tycker att jag borde veta om vad som skall hända, men det händer alltid nya saker. På den här kursen har jag fått till Dun Chiang – den är faktiskt ganska enkel!"

Mindre ljudkänslig

"Jag har haft tinnitus under många år och med den har det följt en ljudkänslighet. Jag har till exempel fått använda öronproppar när jag gått på restaurang. En av de första dagarna när jag tränade ökade oljudet kraftigt i öronen, jag blev givetvis lite orolig. Men sedan på kabarén klarade jag av applåderna mycket bättre än tidigare. Annars brukar jag få stoppa fingrarna i öronen. Så ljudkänsligheten har blivit bättre. Det här är en kurs jag inte vill missa för allt smör i småland!"

Slutat snarka

"Jag har haft problem med snarkning i ganska många år. På denna kurs var det problem speciellt när vi bytte till nytt rum i början av del två. På torsdag var det en som skulle väcka mig och som berättade att jag inte snarkar. Jag har tydligen inte snarkat de senaste nätterna heller. Det är ju bra för snarkning ger större risk för högt blodtryck och diabetes. Så om jag blir kvitt det vore det ju bra."

Piggare ben

"Jag har varit här i 18 dagar och jag känner att det har hänt jättemycket. Så mycket att jag nästan inte vågar tro på det. Jag har MS och det har liksom släppt bara ibland och då vet jag hur man går. Det är så himla mysigt att vara här. Alla är så fina. Man blir så styrkt av det. Första veckan när jag var här så tränade jag att gå i det lilla rummet innan köket. Då orkade jag gå den korta sträckan på sex steg, sedan måste jag vila. Det orkade jag göra tre gånger. Nu har jag orka springa runt i stora salen. Det är helt fantastiskt, och lite läskigt."

Bättre syn och ingen smärta i tanden

"Det blir bara bättre för varje sommar. Jag har blivit ytterligare rakare i ryggen och under en armträning kände jag bara hur axlarna sjönk ner en centimeter till och lite bakåt i kroppen. Nu rör sig armarna mycket bättre. Folk säger att jag går lite fortare. Det märker jag själv när jag kilar omkring här och fotograferar solnedgångar och njuter av det vackra här runt omkring. För 13 år sedan trillade jag och slog nästan ut en framtand. Den var väldigt öm. Med akupunktur lindrades smärtan så att jag kunde äta. Nu känner jag knappt av tanden och jag kan tugga. Jag ser bättre. De glasögon jag normalt behöver för att se er där framme har jag inte behövt. Jag ser er ändå."

Ser bättre än före kursen

"På en föreläsning öppnade det sig bak i huvudet. Sedan hände något med ögonen och jag kunde se affischerna på andra sidan salen alldeles efter det. Men sedan blev det sämre igen. Sedan har det gått upp och ner. Igår på armträningen blev jag illamående, och efter det såg jag bättre igen. Nu har det stabiliserats så att jag ser lite bättre än före kursen. Det är bra för jag har inte råd att köpa glasögon."

Pigg under hela kursen

"Det har varit min bästa sommarkurs hittills. Det var första gången jag kände mig pigg under hela kursen. Det var en väldigt stark känsla av att all den träning som jag har gjort sedan 2002 har bidragit till att jag kommit så långt. Det finns fortfarande en hel del förbättringspotential i ryggen men det går sakta framåt där med och som framför allt gläder det mig är att jag har fått ett större lugn och en större livskvalitet över huvud taget. Jag kommer tillbaka hit och även till Vinterkursen i Bollnäs, som är lika bra."

Effekt som håller i sig

"Jag var på sommarkurs för tio år och minns många bra effekter. I början kändes det väldigt tufft men jag var samtidigt medveten om att det är det här jag behöver för att ladda batterierna. Från tidigare kurser kommer jag ihåg att effekten håller i sig till april-maj nästa år. Det här är en nystart och jag tror att kombinationen sommarkurs, helgkurser och egen träning kommer att ge mig väldigt mycket framöver. På det mentala planet känns jag mig lugnare nu efter kursen och jag har haft väldigt mycket utbyte av det som Su Dongyue har sagt. Hans föreläsningar har gett mig mycket input och motivation. Vissa saker har fallit på plats. När det gäller det fysiska känns det bättre i axlarna. De rör sig bättre och det är jag väldigt nöjd med."

Känner mer Qi för varje år

"Träningen har gått bra och jag känner mer Qi för varje år. Det har varit en väldigt kraftig upplevelse faktiskt. Det bidrar till att min tilltro till Qigong ökar och ger mig extra mycket träningsmotivation."

En speciell upplevelse

"Det här var min första sommarkurs. Det har varit en väldigt speciell upplevelse, som mycket väl kan vara livsändrande. Jag var stel när jag kom till kursen men har blivit mycket mjukare."

Lärare:

Su Dongyue