Sommarkurs 1 LUQ Kvänum [2008-06-23]

Den höga silon över västgötaslätten är det första tecknet på Kvänum, den lilla orten några mil utanför Skara, som kommit att bli vår värd för de senaste fem sommarkurserna. Nästegårdsskolan inhyste de 155 deltagarna, i åldrarna 8-80 år, från Sverige, Norge, Finland och England, som kommit för att delta på årets sommarkurs, den fjortonde i ordningen.

Zhineng Qigong är en metod som alla kan träna tillsammans, ung som gammal. På kursen deltog flera familjer och från en av dem hade vi deltagare från tre generationer: farmor, son och det 11-åriga barnbarnet. Barnbarnet har en neurologisk sjukdom som försämrar hans motorik men när han åkte hem från kursen hade han, tack vare Qifältet och fotbollsspelande kursdeltagare förbättrat sin fotbollsteknik. Han trivdes så bra på kursen att han bad om att få samma sovsal nästa år.

Sommarkurs 2008 nivå1 grupp

På alla kurser deltar både nya och mer erfarna deltagare. Flera av de nya uppmärksammade och förvånades över den positiva atmosfären. De drogs själva med i den glada stämningen och bidrog med vänliga leenden.

Varje kurs har vi en halv dag ledigt och i år valde många att tillbringa den på den nyöppnade medeltidsbyn i Götene. Kvällen avslutas med en av kursens höjdpunkter: kabarén, där alla deltagare som vill får möjlighet att uppträda med sina färdigheter. Vi bjöds på blandad underhållning, från orientalisk magdans ackompanjerat av norsk folkmusik till medryckande sånglekar. Stämningen och positiviteten under kabarén är väldigt uppskattad. Som en av deltagarna sa: "Jag hade hört talas om kabarén men jag kunde inte föreställa mig att den skulle vara så bra. Det skulle vara värt att komma hit bara för att få ta del av den."

De goda resultat som många av våra studenter uppnår blir allt mer uppmärksammade. Under kursen hade vi besök av en hel del media, både lokal och rikstäckande. Under sommar och höst kommer flera artiklar att publiceras. Håll utkik på vår hemsida för mer information!

Sommarkurserna är det bästa vi kan erbjuda. Kurserna leds av vår huvudlärare Su Dongyue. Genom hans undervisning har vi möjlighet att ta del av hans visdom och erfarenhet. Vi tränar mycket i ett starkt Qifält vilket ger oss en chans att förbättra vår hälsa. Under dessa första nio dagar uppnådde många av våra deltagare goda resultat. Inspirerade av förbättringarna och den trevliga stämningen, bestämde sig ganska många att fortsätta också på nivå 2, ytterligare nio dagar. Ett antal personer har även valt att dela med sig av sina erfarenheter i en personlig berättelse. De publiceras på vår hemsida efterhand. Efter varje kurs utvärderar vi också deltagarnas resultat genom enkätundersökningar före och efter kursen. Följande resultat uppnåddes:

Sommarkurs 2008 nivå1 sv graf

Nedan kan du läsa några deltagares kommentarer kring kursen:

En positiv och inspirerande atmosfär

"Jag tror aldrig jag varit på en plats med så många vänliga människor. Det är vänlighet rakt igenom, ung som gammal, man som kvinna."

"Denna kurs är något av det bästa jag gjort! Det finns inget som slår det här. Ni är helt underbara människor! Jag känner en viss separationsångest. Jag skulle gärna vilja stanna nio veckor till men jag måste åka hem. Men mina tankar kommer att vara hos er. Jag känner en fantastisk tacksamhet att jag börjat med Qigong. Som gamle kungen Karl XII sa när han hörde kanonkulor och frågade vad det var. "De skjuter på er, Ers Majestät" och han svarade: "Detta skall hädanefter bli min musik."

"Det är mycket positivt att träffa alla trevliga människor och det är fantastisk att höra om alla förbättringar."

"Det här var min första sommarkurs och jag är jätteglad över att vara här. Jag hade hört lite om kursen innan jag kom men det går inte att föreställa sig hur det är. Det har varit väldigt stort.

"Det har hänt mycket och jag har mycket energi. Tack till alla för er kärlek och omtanke och för er vilja att prata engelska med oss. Vi uppskattar det jättemycket!"

"Stämningen under kursen har varit jättebra. När jag kom hit ville jag ha ett enkelrum för jag vill gärna kunna dra mig tillbaka men det har varit fantastiskt roligt på rummet. Jag är ledsen att jag inte kan stanna nästa kurs också. Jag kommer tillbaka och jag har fått en grund att stå på hemma. Det har varit många härliga skratt. Jätteskojigt!"

"Ett fantastiskt sammanhang: Att under nio dagar få vara bland änglar – det gör gott och ger utrymme för att släppa fram de innersta känslorna. Ingen nämnd, ingen glömd! Tack alla!"

"Underbart! Glad att möjligheten att träna det vi gör finns. Känns lugnare i kropp och sinne och jag går annorlunda."

"Det är en fantastisk stämning här! Underbart!"

"Ett stort tack för all vänlighet och bra organisation."

"Det var roligt att hjälpa till i köket. Det stärker mig som människa att jag klarar att t.ex. steka 110 fläskkarré skivor, att göra sådant som man inte gjort förut."

Sommarkurs 2008 nivå1 köket

"Man bör vara god mot sig själv så länge man har sig, säger danskarna. Tack alla underbara människor som ordnar detta!"

"Det känns så bra med alla lärare som jag kan lita på vad som än händer. Varje gång när jag haft något att fråga har jag känt att lärarna verkligen bryr sig och har tid att svara på frågorna och har haft svar. Dagordningen var väldigt bra. Hotellrummet var perfekt! Jag tänkte först när jag hörde om sovarrangemanget, att jag aldrig kommer att komma på en sommarkurs. Men jag skulle inte vilja ha eget rum!"

"Tack till Su Dongyue för alla support på alla plan. Tack lärarna och tack alla medhjälpare. Tack till alla i köket!"

"Det har varit mycket positivt! Jag har fått inspiration och kommer att fortsätta med Qigong. Jag har upptäckt att jag är uthålligare än vad jag trott. Kul att känna i kroppen att den är smidigare och att jag kan gå rakare. Det har varit mysigt att träffa så många fina människor. Tack!"

"Jag är väldigt tacksam över att ha fått anledning att delta på kursen. Har satt stort värde på all vänlighet och omtanke som finns här, alla ledare som arbetat så hårt för att vi ska ha det bra. Och tack till kökspersonalen. Under träningen har jag fått stor hjälp. Jag vet inte av vem, men tack!"

"Det är min första sommarkurs. Jag mådde bra innan och jag mår ännu bättre nu. Jag känner mig smidigare och har tränat min uthållighet."

"En helt underbar kurs. Mentalt har jag kämpat med mycket tankar men jag känner verkligen att jag har lyckats och känner mig stolt över mig själv. Naturligtvis är ni en stor del av det."

"Det har hänt mycket de andra fyra kurserna jag har gått. Men denna gång har jag liksom landat och blivit lugnare; även hemma. Jag ser möjligheterna istället för problemen numera. Jag är lugn och glad och lycklig."

"Det underbaraste med detta är alla människorna och nästan ingen irritation någonstans. Alla visar varandra respekt så det är mycket trevligt att vara här i nio dagar. Det är trevligt eftersom det utanför är helt annorlunda. Men när man ler mot dem därute blir de förvånade och man får ett leende tillbaka."

"Jag tycker att det allra roligaste här är alla människor. Det är så härligt att få gå och krama er när man har lärt känna er bättre och ni blir inte alls förvånade över att man gör det. Mer och mer känner jag starkt för alla er som är här. Ju mer jag är här desto mer ser jag hur våra ledare och lärare jobbar. Jag är imponerad. Ändå orkar de vara snälla och vänliga med oss på dagarna, men sent på nätterna jobbar de som bara sjutton. Förra sommaren diskuterade vi om hur tacksamma vi är för att vi har lärt oss den här metoden. Om det händer något, t.o.m. att någon skulle sätta mig i fängelse. Även om jag satt i ett litet hörn så skulle jag kunna göra La Qi. Det är naturligtvis en symbolisk tanke för mig, men när jag vet det så inser jag att jag kommer att klara allting. Det är inget problem vad som än händer."

"Det absolut bästa har varit att jag fått lite tilltro till mänskligheten igen. Jag har varit ganska desillusionerad. När man ser alla här som vågar öppna sig och släppa sina masker och vara kärleksfulla, som antagligen alla människor är innerst inne. Men när vi är ute i det vanliga samhället har vi inte mod eller möjlighet att visa det. Det har gjort mig väldigt glad de sista dagarna."

Sommarkurs 2008 nivå1 cabaret

"Kabarén var så skön, sådan glädje och kärlek som jag kände av den. Det var otroligt fint!"

"Jag kan ta dagarna som de kommer. Jag har alltid tyckt om stämningen här på kvällarna. De första åren var jag så fascinerad så jag satt mest bara och tittade och kände och gjorde en Lyft Upp Qi som en mild sängfösare. Nu har jag faktiskt känt att det här Qifältet ger mig en möjlighet att träna mera än jag klarar av hemma. Det har varit en hemskt bra kurs. Jag stannar kvar och det är jag väldigt nöjd över."

"Jag är väldigt tacksam över att få vara här. En känsla är att jag blir mjukare och mjukare. Det som händer i kroppen är att det blir mjukare och varmare. Jag känner mig tacksam till alla som är här och Dongyue. Jag har haft mysigt på rummet och fått bra korrigering."

"När jag kom hit så hade jag en irritation med mig. Det speglade av sig på det att det var lätt att känna irritation inför andra människor. Det är något jag jobbar med hela tiden. Det har hjälpt mig väldigt mycket. Jag känner ingen irritation mot någon här utan tvärt om känner jag en stor tacksamhet. Ingen behöver vara rädd för att få en smäll i ansiktet. Jag jobbar med det här burdusa sättet jag har. En sak som är lika som i fjol, men som jag inte har kommit ihåg förrän nu är att jag njuter av allting: att se små barn, att njuta av maten, att gå ut på morgonen och doften kommer emot. Allting blir så starkt. Att få kela med katten Oscar och se hur den njuter av Qi-fältet. När man njuter blir man ännu mer avslappnad. Finurlig och bra metod."

Smärta i bäckenet försvann

"När jag gick min första sommarkurs var jag väldigt deprimerad. Min pappa gick bort och jag började må sämre och sämre. 2002 gick jag min första sommarkurs men jag trodde inte jag skulle orka men jag kämpade mig igenom kursen. Det var jättemycket värt att ha alla att prata med. I vintras började jag känna att energin började tryta. Det är lite svårt ibland att få till träningen hemma. Den här kursen är den bästa jag någonsin gått. Det går inte att beskriva. Det har hänt så mycket. Armträningen, jag är som en örn. Det är helt otroligt. Det har hänt så mycket i kroppen. Jag har opererats flera gånger och sista gången fick jag ont i bäckenet. Efter ett par dagar på kursen försvann smärtan. Jag har haft jätteont i en arm men efter en lång armträning så bara försvann det. Tusen tack för en ljuvlig kurs! Det har varit så fin stämning."

Hjälp med ryggsmärtor

"Det här är min första sommarkurs. Qigong är definitiv min grej. Jag vill tacka er allihop för jag har känt ett väldigt starkt Qifält och vi har kommit överens om att skapa ett väldigt starkt Qifält från Helsingfors hela vägen bort till Norge där vi alla kan koppla upp oss. Jag har haft ryggsmärtor i stort sett hela mitt liv och jag har blivit sjukpensionerad på grund av det. När det gäller armträning blev jag så tacksam när det började göra ont i axlarna istället för i ryggen. Äntligen började det jobba på rätt ställe. Jag har ett krävande arbete och en jobbig skilsmässa bakom mig men det är många saker som lossnat. Jag har drömt en hel del och kommit fram till olika saker. Det är Qigongen och ni som hjälpt mig med det."

"Jag älskar Qigong och Lyft Upp Qi. Förut tränade jag en gång om dagen men sen ville jag ge mig själv ännu mer och började jag träna två gånger per dag. Jag har haft jätteont i ryggen i 20 år och även haft dålig hållning. Jag har märkt att det börjar lossna. Det är på väg mot något bättre hela tiden. Jag tycker mycket om armträningen."

"Jag är här för femte året och trivs bättre och bättre för varje år. Jag är beroende av Qigongen. Ryggen blir bättre varje år och i år har jag varit ovanligt pigg. Jag mår jättebra."

"Ont i ryggen och skuldrorna när jag började här. Nu är smärtorna borta och jag har blivit mycket rakare i ryggen."

"Jag gick första sommarkursen förra året. Ett av mina problem är en höft som jag slog sned när jag var 15 år gammal. Jag har haft ryggproblem hela livet. Jag kunde inte göra någonting. Jag kunde inte lyfta en hink vatten utan att ha tyngdlyftarbältet hårt åtdraget. Som tur var hittade jag Qigongen och redan efter tre månader med juluppehåll emellan och lite lathet, märkte jag att jag inte alltid behöver bältet. Och nu är det så långt att jag inte har några smärtor alls i ryggen. Och den rör sig åt rätt håll. Tänk på det! Den har fått förslitas och förbroskas i över 50 år. Nu är den på väg åt rätt håll. Tack för ett fantastiskt Qi-fält!"

Reumatism lindrad eller helt försvunnen

"Jag gick min första helgkurs i maj. När jag kom i kontakt med metoden förstod jag att det var väldigt rätt för mig. Jag började träna direkt. För första gången fick jag förmågan att kunna slappna av. Det var en fantastisk känsla. Dongyue Su's röst är så vacker. Jag var som i trans. Jag hade inget att förlora på att gå sommarkursen. Jag har haft jättejobbigt med den reumatiska värken, haft väldiga infektioner, varit mer sjuk än frisk. Under våren hade jag en jättesvår lunginflammation. När jag kom hit var jag i väldigt dåligt skick, kände mig utsugen. Nu håller jag på att fylla på med energi, reparerar saker och ting, jag känner mig fylld. Det här har varit jättebra för mig. Jag blir kvar nio dagar till. Jag bestämde mig spontant att stanna. Det är en både inre och yttre utveckling."

"Jag hade reumatism för fem år sedan. Nu är jag nästan av med den. Det finns bara lite kvar i handlederna. Lyckligtvis blev inte mina leder bra omedelbart. Normalt börjar jag med något och sedan avslutar det för at börja på något nytt. I stället har Qigongen blivit min bas, något att vända sig till som ger mig lugn. Under den här kursen har jag tyckt om armträningen. Jag tränar länge på kvällarna. Jag mötte en av journalisterna i morse. Jag öppnade dörren och hon sprang bara igenom utan att tacka eller ge mig ett ögonkast. Så jag tänkte – aha- så där är det där ute."

Hjälp med social fobi

"Det där med Qi överväldigade mig. Jag har lite social fobi så det var smart av mig att resa hit och bo bland så mycket folk. Jag känner mig mycket lugnare. Jag klarar av att se folk i ansiktet och i ögonen. Jag klarar att höra på vad de säger. Det är väldigt bra och jag är väldigt tacksam."

"Armträningen var det som utmanade mig mest mentalt. Det har fått mig att lägga undan mina cigaretter sedan 6 dagar tillbaka. Jag insåg att det var genomvidrigt att stå och göra armträning och sedan gå och röka för att belöna mig. Då är det ju helt onödigt att jag gör dem. Efter det, när vi gjorde en armträning så har jag varit helt euforisk. Nu går det mycket lättare. Jag inser att det här handlar om en mental utmaning för att få bort smärtor och annat i min kropp."

Qigongen som stöd i dansträning

"Vad betyder Qigongen för mig? Som ni vet tycker jag om att dansa och jag visar gärna upp det för er också. Det är kul att få göra det här. Ni som såg mig när jag kom hit för många år sedan har kanske sett att det har utvecklats positivt. Det ser ni bättre än jag. Det är väldigt mycket tack vare Qigongen. Det är min basträning. Jag har den att tacka för mycket i mitt liv. Jag har fortfarande mycket kvar att lära mig och en lång väg att gå men jag ser fram emot fortsättningen."

Kronisk huvudvärk försvann

"För tre dagar sedan blev jag född på nytt. Huvudvärken försvann. Jag kan inte med ord beskriva vad jag känner. Jag ska fortsätta att träna hemma men det känns lite som att jag går ifrån kalaset. Jag hade gärna velat fortsätta. Lycka till ni andra som ska fortsätta."

Hjärtklappning försvann

"Min hjärtklappning är borta."

Spricka i revben läkte

"Jag kom hit med en spricka i revbenet och hade svårt att andas och göra Lyft Upp Qi men det blev bra efter 3-4 dagar."

Kan sparka boll bättre

"Bättre balans, springer lättare och snabbare, sparkar boll bättre (snubblar inte lika mycket).

Sommarkurs 2008 nivå1 fotboll

Allmänna förbättringar

"Jag blir bara bättre och bättre för varje sommar. Det jobbar för fullt och gör ont men det ska det göra. Det är väldigt trevligt att vara tillbaka. Det är årets tre bästa veckor. Sen lever man vidare på det när man kommer hem. Det jobbar i nacke och axlar och jag känner mig mycket rörligare än när jag kom. Jag ser mycket bättre nu än när jag var 20 år. Hon som stod bakom mig i träningshallen, som inte sett mig på åtta år, sa att jag såg yngre ut nu än vad jag gjorde då. Det är jag också, svarade jag. Under den första lektionstimmer kunde jag sätta ihop framtänderna för första gången."

"Mina framsteg och förbättringar har varit enorma! Min reaktion den tredje dagen var stark och ledde till att alla mina smärtsymptom försvann. Är opererad för halstumör och även mina hostattacker nattetid försvann (efter en behandlingsskada) Synen förbättrades drastiskt. Min magkatarr med ständigt uppsvälld mage försvann helt! Ja, listan kan göras lång och detta är ändå bara ett axplock av vad jag kan delge! I love you all!"

"Fysiskt starkare, bättre spänst, rappare i steget. Har återfått lite luktsinne. Har inte haft någon infektion sedan 2004."

"Det har varit underbart att vara här och bara slappna av. Det var precis vad jag behövde. Nu vet jag vad jag ska göra på min semester. Sätta på skivan, stå på min altan och bara njuta!"

Förbättrad syn

"När jag kom hem ifrån min första sommarkurs så märkte jag att jag såg lite dåligt med glasögonen. Jag tänkte att jag behövde starkare och gick till en optiker. Han kollade mina ögon och trodde att jag fått fel glasögon. De var alldeles för starka. Min syn hade alltså blivit bättre så jag behövde inte glasögon på fyra år. Jag vill tacka alla för att ni sköter kursen så bra. Det är så rent och fint. Det är helt underbart!"

"Jag har MS och för några år sedan fick jag en synnervsinflammation. Jag har känt att jag ser lite skarpare och så idag märkte jag att jag såg Dongyue Su's ögon för första gången."

Smärta försvann

"Äntligen har jag kommit till sommarkursen. Jag har tränat i nästan fem år. Jag är lugn och glad och har ingen smärta i ansiktet längre. Den har bara försvunnit. Jag har haft väldiga spänningar och bitit sönder tänderna. Höger arm har jag också haft ont i men det är borta nu."

"Jag bor här i Kvänum. Var sommar har jag sett er och undrat vad ni håller på med. I tre månader har jag haft problem med armen och den bara hängde. Jag har städat i 20 år och har haft ont i axlar, armar och rygg. Så den ville inte mer. Ibland tog jag bara smärtstillande. Man kan inte stanna hemma för lite ont. Men den bara lade av och jag blev tvungen att stanna hemma. Men plötsligt en dag under kursen så gjorde det inte ont mer. Smärtan i axlarna släppte."

"Trodde inte att jag kunde uppleva allt detta lugn och glädje. Har inte ätit en enda värktablett under hela kursen."

Trög mage blev normal

"Jag har haft en supertrög mage och var hos läkare på undersökning. Hon hittade inget men gav mig medicin. Jag skulle ta en tablett men det hjälpte inte så då skulle jag istället ta två. Inte heller det hjälpte. Läkaren sa då att det inte fanns något starkare som de kunde ge mig. Då tänkte jag att nu slutar jag. Jag fixar det på sommarkursen! Den fjärde dagen på kursen hände det något i magen. Efter det har magen fungerat 1-2 gånger om dagen. Jag fryser mycket men jag har tagit av ett lager kläder. Det har jobbat mycket i mitt hjärta och med blodcirkulationen. Det har varit en så trevlig stämning på kursen. Det är fantastiskt! Det finns en massa människor att vara med men man får också vara sig själv. Det har varit mycket skratt och också lite tårar."

Astma försvann

"Jag är här för femte året. Det måste betyda att jag trivs här. I våras bestämde jag mig för att bli bra. Jag fick diagnosen astma men jag tänkte bara att: nä, det här ska inte jag ha. Jag sa till läkaren att "nej, jag vill inte ha det. Du skrämmer mig när du säger så". Han hade redan sagt att jag skulle ta kortison och gått igenom väldigt noga vad jag skulle ta och hur mycket. Han var väldigt duktig. Jag blev hemskickad och blev tillsagd att blåsa i någon grej på morgonen och kvällen och föra diagram. Efter 14 dagar skulle jag skicka det till honom. Det konstiga var att jag hade samma värde hela tiden. Det borde ha varierat. Jag skickade in det till honom. Senare ringde han upp mig och sa att: "Du har ingen astma. "Jag har lärt mig något av detta."

Allergi och eksem försvann

"Min allergi och eksem har försvunnit. Det är så fint och jag har successivt börjat tycka om mina händer. Tidigare hade jag problem med att komma upp på mornarna. Nu vaknar jag oftast tio minuter före klockan."

Får mer energi

"Varje gång jag kommer hit så sover jag mindre och får mer energi."

"Jag har fått väldigt mycket energi och bättre koncentrationsförmåga."

Balans förbättrades

"Min balans jämfört med förra sommaren = fantastiskt!"

Mår bättre mentalt

"Jag vill tacka alla och berätta hur mycket jag beundrar allas styrka och vilja att besegra sin smärta. Jag har lärt mig att jag är jag, inte någon annan. Det är inte illa."

"Jag tänker träna regelbundet nu och tänker annorlunda för jag tror det kan förändra tillvaron för mig och andra. Tack för en härlig tid!"

"Igår kväll på den egna träningen kände jag plötsligt att jag kunde "räta på ryggen" igen och inte känna mig så rädd för att göra fel val. Fick tillbaka lite stolthet kan man säga. Lättnaden är mycket stor. Tack!"

"Jag är lugnare och gladare och mycket mer närvarade än före kursen. Jag känner en trygghet och gemenskap i gruppen som är fantastisk. Jag sover väldigt lite men känner mig inte trött under dagen. Jag känner mig väldigt tacksam för den hjälp jag fått att lära mig Zhineng Qigong."

"Är ordentligt mycket mer stabil. Jag har verkligen uppskattat den glada stämningen, skämten, Su Dongyue's föreläsningar och alla kramar. Tack!"

"Är otroligt tacksam över att ha fått gå igenom min sorg och smärta i ledarnas och alla underbara människors närvaro. Tyckte att kroppen mådde någorlunda när jag kom fast själen var trasig. Nu helades själen på något sätt genom smärtan i kroppen. Kan inte annat än känna tacksamhet!"

"Det här är andra gången som jag är här. Även om Dongyue pratade en massa förra sommaren om hur viktiga tankarna är och att vi ska tänka positivt så kunde jag inte ta det till mig förra året. I år känns det som att budskapet blivit riktigt inbankat."

"Optimismen har ökat enormt från att ha varit närmast obefintlig. Det finns hopp om livet! Tack!"

"Jag har intervjuats av en journalist från Aftonbladet och då sa mina barn att jag är lättare att övertyga om att jag ska göra saker jämfört med tidigare. Jag har blivit tålmodig och också snällare. Mina döttrar har deltagit i kursen och de deltar ibland spontant i träningen och jag känner mig glad över detta."

"Jag hade inga fysiska problem när jag började träna. Jag har fortsatt eftersom jag ser möjligheten att vidareutveckla mig själv, att bli en bättre människa. Jag har upptäckt en mängd resultat som jag har fått. Jag har bättre självkontroll och jag blir inte nervös. I jämförelse med mina kamrater så är jag väldigt lugn inför varje skrivning. Jag är stabilare och har mer karaktär."

"Jag kom hit och kände mig helt utslagen på grund av min tinnitus med alla spänningar. Nu är jag mitt gamla jag och känner mig nästa lyrisk att fått lära mig avslappning."

Det mentala är en väldigt stor bit. Att man kan vara som man är, att man duger och är duktig. Jag känner mig väldigt motiverad att träna. Det har varit jätteroligt och mysigt och jag har träffat många väldigt trevliga människor. Jag kommer tillbaka."

Slutat med värktabletter för nervskada

"Jag mår mycket bättre nu än när jag började träna för cirka 3 år sedan. Jag hade miljoner orsaker att börja träna men det största problemet var nervskadan i höger hand. Efter den första sommarkursen slutade jag med mina värktabletter som jag hade tagit i tre år. Jag klarar mig utan dem."

Mindre deprimerad

"Träningen ger också mycket mentalt. I cirka 15 års tid har jag varit mer eller mindre deprimerad. Den här våren känns det som att jag lämnat det bakom mig på riktigt. Mitt liv ser väldigt annorlunda ut nu för tiden."

"Har bestämt mig för att försöka sluta med antidepressiva tabletter med stöd av Qigongen".

"Jag har varit deprimerad sedan jag var liten och jag har prövat många olika terapier och tagit medicin. Vid min första sommarkurs fick jag en fantastisk reaktion. Jag skrattade och skrattade. Nu när jag fyller i frågeschemat känns det konstigt; för första gången kan jag skriva att jag inte är deprimerad. Jag har börjat arbeta igen efter att ha varit sjukskriven i tre år. Jag har slutat med att äta cellgifter."

Smärtfri från bukspottskörtelinflammation

"Det här är min första sommarkurs och det har varit en jättehäftig upplevelse att få vara här. Det har hänt ganska mycket i min kropp. Jag är gluten- och laktosintolerant men mitt största problem är en kronisk bukspottskörtelinflammation. Periodvis ger den svåra smärtor och även andra symptom. Under kursen har jag haft en del reaktioner. Det har känts tryggt med all värme och allt stöd. Idag är den fjärde dagen som jag inte har ont alls. Det är fantastiskt. Jag har ingen mage. Jag känner inte magen vilket jag gör hela tiden annars. Känner sån tacksamhet och glädje!"

Undvek sjukpensionering

"Utan Qigong tror jag inte att jag skulle arbeta idag. Jag var bara sekunden från att bli sjukpensionerad. Jag har fått förändringar i ryggen och jag har fått korrigera mitt sätt att stå. Det känns bättre nu i ländryggen. Nu ska jag delta på nivå 2, en underbar kurs."

Återhämtat sig från utbrändhet

"Jag har nyligen återhämtat mig från utbrändhet och jag har arbetat 100 procent det senaste halvåret. Läkare säger att det är ovanligt med en så snabb återhämtning. Jag har haft mod att förändra min arbetssituation och jag arbetar nu som gymnasielärare. Det är ett yrke med mycket stress, men jag tycker om det och klarar att hantera den."

Lärare:

Su Dongyue