Shenxin Qigong Stockholm [2008-04-26]

Lite drygt 30 personer mötte upp i Stockholm för att lära sig samt träna Shenxin Qigong och lite Ormarm. Träningsviljan och intresset var stort, många personer fick en stark känsla av Qi, och njöt av te och kakor på rasterna. Nedan följer ett urval av deltagarnas kommentarer under kursen.

Mindre spänningar och optimism

"Spänningarna har släppt i nacken, ryggen och bröstet. Det känns mycket skönt. Jag har känt mig så hoptryckt förut, nu vill jag bara stå så här hela tiden. Jag känner mig jätteglad och optimistisk."

Hålla sig ung

"Mitt barnbarn som är 16 år sade så här till mig för några veckor sedan: 'Farmor jag skall börja träna Qigong när jag blir gammal för jag tror man håller sig ung då.' "

Yngre och bra i knät

"Jag håller med om det för folk säger fortfarande till mig att jag bara blir yngre och yngre. Och det är jag faktiskt också jämfört med när jag började för 10 år sedan. Jag kom på att jag hade jätteont i knät när jag kom hit i lördags morse. Jag hade legat snett. När vi böjde oss idag så hade jag glömt bort det och kom ner, jättelångt ner. Längre ner än jag brukar komma. Så knät är bra!"

Träning av ormarm i Stockholm 20080427

Skönt att få hjälp

"Det känns skönt att komma hit och få lite hjälp. När man står hemma på kammaren blir det lätt så att man slarvar och börjar göra saker man egentligen kan på fel sätt."

Kul

"Jag tycker att ormarm är en riktigt skön övning. Det tog ett tag att få till den, men den är mycket kul och den ger mycket stark Qi."

Fötter och axlar

"Det har hänt massa saker i fötterna, lederna och axlarna. Det känns jätteroligt."

Lättare att träna hemma

"En av de bästa sakerna med att gå på helgkurs är att efter en helgkurs känns min lilla träningsmängd hemma mycket lättare."

Förlamad

"Jag tycker att det känns stor skillnad i mina axlar. För ungefär tre år sedan vaknade jag upp och var förlamad i hela min västra sida. Sedan i höstas när jag började med Qigong så har jag blivit mycket bättre."

Mjukare och varmare

"Min underkropp brukar vara som ett hårt paket, men nu känns det faktiskt bra. Jag känner mig mjukare och varmare i nedre delen av ryggen och i benen."

Upp på morgnarna

"Jag har slutat att jobba och då skall man ju sova på morgnarna - det har man ju längtat efter hela livet på något sätt. Det gick inte alls för mig, jag provade att sova på morgnarna och mådde superdåligt. Så nu har jag börjat ställa klockan att ringa klockan 05:30 på morgonen, går upp och tränar Qigong. Det fungerar jättebra. Nu har jag hållit på med det ungefär ett halvår. Just detta att komma igång på morgonen med träning är mycket bra, men att komma ur sängen är inte lätt. Jag fick ett tips om detta tidigare: Bestäm dig på kvällen innan att du skall gå upp på morgonen. Det har fungerat för mig."

Ingen stelhet

"Jag tränar också på morgnarna direkt när jag vaknat. Annars blir det lätt att jag glömmer bort det. En annan sak har jag märkt. I min åldersgrupp är det många som klagar över hur stela de är. Jag blir så förvånad varje gång för jag känner aldrig någonting av det."

Kraftfullt

"Ormarm har varit en utmaning för mig. Jag har haft svårt att få ihop armarna, jag har bara klarat av att tänka på en arm i taget. Men den var otroligt kraftfull när vi tränade den sista gången på den här kursen."

Förundrad över att det är så starkt

"Jag tränar Qigong sedan många år och tycker särskilt om att kunna variera träningen. Det känns mycket bra att kunna plocka av de olika övningarna utifrån hur mycket tid man har. Sedan är jag förundrad över att det ändå är så stärkt på kursen att jag nästan svimmar..."

Känns så bra att man fortsätter

"Ormarm är en mycket trevlig övning. Tröskeln för att ställa sig och träna är liten eftersom så lite träning ger så mycket. När man väl börjat träna ormarm känns det så bra att man oftast fortsätter träna längre än vad man trodde."

Mental förbättring

"Jag har haft lite problem med en lunga. När jag tränar på kurserna så känner jag ingenting, men mellan kurserna känns det ibland. För några år sedan skulle det kännas jobbigt, men nu finns det så många andra bra saker att fokusera på och kan göra. Den mentala förbättringen är det jag tycker är bäst."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen