Lyft upp Qi Kvinnherad [2008-04-12]

Varje gång man kommer till Kvinnherad så slås man av den undersköna naturen. Där finns allt; låglänta miljöer med fält, hagar, dalar, skog, båthus vi vattnet med inbjudande sandstränder, havsmiljö med öar och båtar - stora, vackra trähus med snickarglädje, som inte ligger efter de bästa i de prestigefyllda kustsamhällena på västkusten, forsar och bäckar, sjöar och bråddjupa fjordar med svarta bergssidor som stupar rätt ner i djupet och så fjällen som vitklädda tornar upp sig överallt, med bostadshus som klättrar på sidorna. Allt detta mixas till en naturupplevelse som går utanpå det mesta, det är så dramatiskt och ändå så harmoniskt.

Men det är förstås inte helt lätt att leva i en sådan miljö – man lever med tidtabellen till båtarna i fickan, som någon sade – för man är beroende av båtar och färjor för att ta sig till och från Kvinnherad. Fastän det ligger på fastlandet så är det så kringränt av fjordar och vatten att men inte klarar sig utan dem.

I denna fantastiska miljö hölls helgkursen även denna gång på Löfallstrands skola. Merparten av deltagarna var nya och man hade rest både från Bergen och även från öarna runtomkring för att vara med och man lärde sig snabbt övningarna. Kursen präglades av en väldigt god och glad stämning med en hel del hjärtliga skratt. Några hade stora problem när de kom men deltog med en kämparanda och glöd som var imponerande. Kanske präglas människor av den miljö de lever i?

Kommentarer från kursen

Nacksmärtor

"Jag sov gott i natt och hade ej ont i nacken. Jag har spänningar och ont i nacken, men det gjorde inte ont igår kväll, det gör inte ont idag heller, och jag har haft ont konstant under lång tid."

Fibromyalgi

"Det har varit dejligt att vara här på kurs. Jag har fibromyalgi och har ofta väldigt ont och blir stel av vanlig träning. Jag blev lite stel i mina knän igår men har inte känt av det idag. Det gick mycket lättare för mig att uföra övningarna idag och jag har inte så ont när jag rör mig. Jag har sovit jättegott i natt, annars så brukar jag vakna varje timma eftersom det gör så ont i kroppen. Jag är väldigt nöjd med kursen och tänker fortsätta att träna."

Kroppskontakt

"Jag har fått kontakt med mycket i kroppen som jag inte haft kontakt med tidigare. Jag kommer att fortsätta träna."

Ensam på kurs

"Kursen har varit väldigt fin. Det har skett väldigt mycket. Jag kom hit ensam men jag har inte alls känt mig ensam, det har känts jättebra för det har varit en sådan gemenskap här."

Bättre andning och intresse för sommarkurs

"Jag stressar mycket i det dagliga livet. Jag kunde andas djupare och lugnare under kursen Jag är väldigt förnöjd med kursen och är intresserad av sommarkursen."

Inlärning under kurs

"Jag tycker det har varit en bra kurs och ett bra sätt att lära på.

Ming men

"Jag tycker det har varit en fin kurs och en så god stämning. Det har hänt mycket, jag har fått en märklig balans och det har hänt mycket i Ming Men. En väldigt behaglig kurs har det varit med många goda skratt."

Biten av Zhineng Qigong

"En bra kurs. Jag gick min första kurs i Bergen i februari och deltog också i HQU 2 förra veckan. Jag har tränat varje dag sedan februarikursen och det tänker jag fortsätta med."

Sommarkurs 1 o 2

En väldigt bra kurs. Det är bra att repetera och jag tycker jag fått extra mycket info på denna kurs. Nu ser jag fram emot sommarkurs 1 och 2.

Lärare:

Elisabeth Öberg