Lyft upp Qi Vasa [2008-03-15]

Vårens grundkurs i Vasa hölls även i år i Sundom ungdomsförenings lokal. Det var ett nyfiket gäng som hade samlats för att lära sig Lyft Upp Qi tillsammans och träningen varvades med intressanta diskussioner. Många deltagare var också nyfikna på våra sommarkurser, och de som tidigare har deltagit i sommarkurs fick svara på många frågor. Deltagarna lärde sig rörelserna snabbt, så det fanns tid för både träning och frågor. Både nybörjare och de som tränat lite längre fick goda resultat under kursen. Nedan följer ett utdrag ur deltagarnas kommentarer.

Mindre spänningar, djupare andning

Jag hade mycket stress och spänningar som höll i sig efter att jag blev pensionär. Qigongträningen har hjälpt mig få bort mycket av mina spänningar. Min andning var väldigt ytlig förut, men numera är den mycket djupare. Det är intressant att andningen har öppnats upp trots att man inte alls tänker på andningen i träningen.

Allergi, laktosintolerans och migrän

Jag läste en artikel om mig själv som skrevs för ett år sedan och blev förvånad. Det är så många problem som jag har fått hjälp med som jag numera har glömt bort att jag ens hade. Jag hade allergier, laktosintolerans och migrän, men det har jag inte längre. Numera tycker jag det är mera mentala saker som händer. Det känns som om sinnena förstärks och jag kan ta in och se saker som jag inte märkte förut. Det är en skön upplevelse.

Lyft upp Qi Vasa

Mindre värk, bättre hållning, bättre syn, lättare andning

Jag började träna för att jag hade värk i armen. Jag hade opererats två gånger. Med Qigongträningen har värken minskat och jag kan ta mycket mindre värkmedicin numera. Jag har också blivit mycket mjukare och smidigare. Förut hade jag kraftig svank och gamnacke. Nu när hållningen har rätats ut har jag blivit 2,5 cm längre. Under en sommarkurs kände jag att det jobbade på bakom ögat. Efter kursen gick jag till optiker för att ersätta mina glasögon som hade gått sönder. Han tittade på mina papper och blev förvånad. Min syn hade blivit bättre på båda ögonen: 1,0 på ena ögat och 0,5 på andra. Jag får lättare att andas av Qigongen. Normalt reagerar jag kraftigt på t.ex. parfymer. Efter kurser kan jag ligga i sängen och bara njuta över att kunna andas. Jag sover också mycket bättre numera. Tidigare kunde det ta mig två timmar att somna in. Nu somnar jag på 15 minuter. Sedan jag började träna har jag heller inte varit förkyld eller haft feber.

Blev pigg

Jag blev väldigt pigg och energisk igår efter kursen. Jag plockade fram påskpynten och bakade en paj. Det var skönt att vara pigg, för jag har varit väldigt trött på sistone.

Skönt i kroppen

Det här har varit en superbra kurs. Det känns skönt i hela kroppen.

Ett större lugn, bättre immunförsvar

Så fort jag såg rörelserna kände jag att det här kommer att göra mig gott. Den största effekten har varit att jag har hittat det tomrum jag sökte. Jag fick ett större lugn. Efter att ha tränat ett tag kunde jag börja ta lättare på saker och ting. Jag använder La Qi i min vardag, för det hjälper mig att slappna av på kvällen när jag ska somna. Det använder jag också om jag vaknar mitt i natten. Då kan jag träna och bli lugn. Qigongen är ett bra redskap att ta till när man behöver det. Den senaste tiden har jag slarvat med träningen och nu har jag blivit lite flunsig och fått ont i axlarna igen. När jag tränar är mitt immunförsvar bättre och jag blir inte förkyld.

Brusar inte upp, somnar bättre

Det finns förbättringar som jag inte själv ser, men som de runt omkring mig märker. Jag brusar inte upp och blir arg lika lätt längre. Förut kunde det ta mig flera timmar att somna på kvällen, men nu kan jag somna genast. Jag kan slappna av bättre.

Större rörlighet i armen

Jag har en skada i nacke och axlar som gör att jag inte kan lyfta armarna över huvudet och jag är väldigt svag i armarna. Jag har förträngningar i axlarna och lider av smärta och domningar i armarna och händerna. Plötsligt, under kursens andra dag märkte jag att jag fick upp händerna över huvudet på ett sätt som jag inte har kunnat på fem år.

Lärare:

Jeanette Heidenberg