Lyft upp Qi Åbo [2008-03-29]

Åbo var den förta orten på finska fastlander där vi anordnade kurs, för snart 10 år sedan. Ända sedan dess har vi kontinuerligt haft kursverksamhet där och det är många som lärt sig våra övningar och som använder dem i sin vardag för att påverka sin livskvalitet. Flera från Åbo med omnejd har också deltagit i våra 9-dagars sommarkurser.

När vi nu helgen 29-30 mars anordnade vårens grundkurs i Lyft Upp Qi var det många repeterande som deltog. Främst sådana som deltagit i sommarkurs. En viktig anledning till att de väljer att komma grundkurs efter grundkurs är det starka Qifält som alltid finns på de kurser vi arrangerar.

Ur deltagarnas kommentarer:

Pensionering, värk i armbåge

"Jag började träna Qigong ett par år innan jag gick i pension och det hjälpte mig hantera stressen inför pensioneringen. 1996 var jag med om en olycka och skadade min armbåge. Jag hade en ständig värk i armbågen som läkaren sade att jag alltid kommer att ha. Den värken har jag inte längre och det är jag mycket tacksam över. Trots att jag inte gjorde alla rörelser rätt blev jag ändå av med min värk. Idag känns hela kroppen bra."

Urinvägsinfektion, dålig sömn

"Jag har tränat i lite över två år. Under den första grundkursen hände inte mycket, men jag blev motiverad av att höra alla resultat som de andra på kursen hade fått. Dessutom älskade jag redan från första början La Qi-övningen och jag tyckte Lyft Upp Qi var det vackraste jag någonsin sett. När jag började träna hade jag många problem. Det ringde i öronen och jag satt som på knivar på grund av smärtan jag kände av en kronisk urinvägsinfektion. Det tog en stund innan allt det gav med sig. Innan jag började träna sov jag också väldigt dåligt. Det blev inte genast bättre, men det gjorde inget, för fastän jag inte alltid sov så bra så orkade jag ändå tack vare träningen. Nu är jag gravid och jag har mått jättebra, säkert mycket tack vare Qigongen."

Åbo LUQ 080330 stor

Infektioner, antibiotika, stress

"Innan stressade jag mycket. Jag hade ofta olika infektioner och åt ofta antibiotikakurer. Sedan jag började träna Qigong har jag inte behövt en enda antibiotikakur. Qigongen är en bra sjukförsäkring. Jag klarar jobbet mycket bättre och kan ta en sak i sänder också när det är stressigt."

Ryggvärk

"Jag hade väldigt svår ryggvärk när jag började träna. Det var så illa att om jag tappade något på golvet så kunde jag inte plocka upp det igen. Jag hade provat allt och hade inga förväntningar när jag började träna Qigong. Jag blev inte mirakulöst botad med en gång, men jag fick en annan känsla, så jag fortsatte. Jag tränade flitigt varje dag och deltog i gruppträningen. Sakta men säkert blev jag bättre och idag är jag bra. Jag får heller inte förkylningar längre. För en tid sedan fick jag ont i halsen, men det gick över när jag tränade. Nu kan jag inte tänka mig att gå en dag utan träning."

"Jag hade mycket ont i ryggen och var ryggopererad. Det försvann helt efter ett tag. Numera behöver jag inte använda glasögon när jag läser, jag ser riktigt liten text ändå."

Balans, tålamod

"Det att rörelserna är långsamma hjälper en att få kontroll på kroppen och balans. Det hjälper i vardagslivet. Jag känner mig säkrare när jag går ut och går när det här halt. Jag blir inte heller irrriterad eller otålig om jag t.ex. ska stå och vänta i en kö."

Mjukhet i kroppen, knäproblem

"Tidigare har jag uttalat min tveksamhet mot Qi och Qi-fältet. Men när jag ändå har varit med i sju år är jag kanske inte helt trovärdig i min kritik. Det är redan ett tag sedan jag passerade 60 och jag känner mig mjuk och mår bra. Man kan undra om det alltid har varit så, men det har det inte. Jag hade besvärliga axlar och ett tag trodde jag det var slut på promenader i skog och mark när mitt knä blev dåligt. Idag har jag inga besvär alls."

Migrän

"Jag hade svår migrän när jag började träna. Jag hade haft migrän sedan jag var tre år gammal. Jag hade migrän mer eller mindre varje dag. Mina anfall var 4-5 dagar långa och jag levde på piller. Idag kan jag säga att jag är migränfri. Under det senaste året har jag haft bara tre migränanfall. Ett av de anfallen kom efter en heldags fotosession med blixtar i ögonen och spänning hela dagen. För två veckor sedan var jag på en ny fotosession och den här gången fick jag inget anfall. Det som slår mig är hur mycket tid och pengar jag sparar på att träna Qigong istället för att vara sjuk."

Mentalt

"Gruppträningen är det som håller mig igång. Det spelar ingen roll hur jättetrött jag är när jag går iväg till träningen, när jag kommer därifrån är jag alltid jättepigg. Det har aldrig slagit fel. Qigongen hjälper mig med vardagsorken. Jag jobbar med ungdomar och det är mycket kaos på jobbet, men jag går inte med i stressen längre."

"Jag har blivit mjukare i kroppen och fått bättre hållning. När jag blir risig eller nervös kan jag använda Qigongen för att bli bättre. Det är bättre än att använda mediciner, choklad eller att supa sig full och det har inga bieffekter."

"Jag inser hur viktigt det är att reptera veckoslutskurser och jag kände något helt nytt redan under kroppsregleringen. Qigongen är en bra psykmedicin som är skön att ha i bakfickan. Jag har stigit upp mitt i natten och tränat igenom hela cd-skivan och sedan varit som en ny människa på morgonen."

Lärare:

Lars Hagner