Vinterkurs SXQ (5 d) Bollnäs [2008-02-27]

Årets vinterkurs hade rekordmånga deltagare. Vi har under flera år varit mellan 50-60 deltagare, i fjol blev vi 80 och i år hela 93! Det känns mycket roligt. Större delen av deltagarna valde även i år att utvidga den 5 dagar långa vinterkursen till 7 dagar genom att delta på grundkursen som arrangerades precis innan vinterkursen.

Gruppbild från vinterkursen 2008

Väldigt många av deltagarna pratade om det vänliga bemötandet de fick direkt när de anlände i Bollnäs. Det var en bra start och gjorde att stämningen var mycket god redan innan kursen startade.

Vi genomförde en enkätundersökning före och efter kursen. Några av svaren redovisas i diagrammet nedanför. Staplarna visar hur många procent som upplevde förbättringar under kursen.

Procentmässiga förbättringar under vinterkursen 2008

Under kursen var Qifältet rofyllt och mycket starkt. Resultaten lät inte vänta på sig. Nedan följer ett axplock av deltagarnas kommentarer.

Efter 1 av 7 dagar:

Jag kan gå ordentligt

"Mina fötter fungerar igen! Jag kan gå ordentligt utan att släpa fötterna efter mig!"

Efter 2 av 7 dagar:

Ökad vigör

"Jag har fått diagnosen kraftlöshet. Jag stod som en hösäck, gick inte så bra och kunde inte springa. Idag missade jag matlistan och skulle till receptionen. Jag tog på mig skorna och sprang! Jag blev förvånad över att jag kunde springa."

Högre energi

"Jag märker redan att jag har högre energi och inte är så trött som när jag kom."

Träning av Shenxin Qigong under vinterkursen 2008 i Bollnäs

Efter 3 av 7 dagar:

Ner i knäböjning

"Idag kom jag för första gången ner i Dun Chiang (knäböjning). Plötsligt kom jag bara ner, skillnaden är mer än 10 cm!"

Når golvet

"Nu kan jag böja mig framåt med raka ben och lägga händerna på golvet!"

Efter 4 av 7 dagar:

Pigg och smärtfri rygg

"Jag är med på kursen som barnvakt. För ca en månad sedan när det kom lite snö ramlade jag och fick ont i ryggen. Nu har jag varit här runt träningssalen medans ni andra tränat och jag känner av Qifältet. Jag har nästan inte ont i ryggen längre, vaknar pigg på morgonen och orkade gå 3,5 km med mitt barnbarn i en djurpark!"

Efter 7 av 7 dagar:

Ingen smärta efter 22 år

"Jag har längtat länge efter att få komma hit. Jag har haft en behandlingsskada sedan 22 år tillbaka och det är just kyla som utlöser svåra smärtor. Det måste vara 18-20 grader för att jag skall kunna fungera utomhus. Därför var det skönt att få åka i en varm bil hit till Bollnäs. Det har varit ett väldigt stärkt Qifält som har känts från början. Nu idag har jag inte ont alls, den enda smärta jag känner är efter en elektrisk inopererad apparatur som skall avleda smärtorna på elektrisk väg. Det enda jag känner nu är de elektriska stötarna så jag tänker stänga av apparaten när jag kommer hem. Fortsätter det så här kommer nog jag också gå ut i snön här på någon kommande vinterkurs. En liten bonus är att jag haft en sträckning i ryggen efter ett tandläkarbesök för några månader sedan. Jag har en behandlingsskada efter en tandoperation och det går inte att bedöva mig, ingen vågar sticka någon spruta i mig. Så när de borrat i en tand i 45 minuter och jag skulle resa mig så gick inte det. Jag hade väl spänt mig för mycket. Den har släppt under den här kursen."

Släppte min vrede

"Jag har känt av det starka Qifältet väldigt tydligt, på flera olika sätt. Det har varit en mycket spännande upplevelse. Jag har också släppt min enorma vrede."

Smärtan i brutet nyckelben försvann

"Jag har märkt många saker. Det största för mig är mitt högra nyckelben eftersom det är brutet sedan 8 år tillbaka och står ut. Varje gång jag lyfter armen gör det ont. Det problemet har nu försvunnit."

Jag är mig själv igen

"Jag har för första gången på länge känt mig som mig själv. Jag använder mediciner som påverkar centrala nervsystemet. Jag har också märkt hur mycket min medicinering har tagit bort från mitt egna jag."

Flexiblare korsrygg

"Korsryggen har öppnat upp mer och blivit ännu flexiblare. Jag kommer ner på benböjen med fötterna ihop!"

Lugn och inre glöd

"Jag sover bättre, andas lugnare och kan få tyst i huvudet längre stunder. Jag har fått en inre varm glöd i magen och hjärtat. Det känns som jag är HÄR för första gången på länge."

Bättre koncentration och lugnt magsår

"Den här kursen har jag kunnat koncentrera mig bra. En morgon upptäckte jag att jag kunde slappna av händerna. Det har varit mycket skönt. Jag känner inte av magsåret nu."

Qi och Qifältet

"Jag har varit på flera sommarkurser och fått höra att det inte är så mycket mening med att förklara vad som händer, när man tränar kommer man förstå. Under den här kursen har jag verkligen förstått mycket som jag tidigare har hört med öronen och kanske förstått logiskt. Qifältet och hur Qi arbetar har verkligen blivit påtagligt på den här kursen."

Lugn och utvilad

"Jag brukar ha kramp och vara stel i en vad. Den är mjukare nu. Jag brukar må illa när jag äter och sova dåligt sedan jag blev gravid, men har inte haft sådana besvär under kursen. Jag känner mig lugnare och utvilad."

Ta hand om mig själv

"Det bästa med Qigongen är att jag kan ta hand om mig själv."

Mindre sömnsvårigheter och ändrad balans

"Två saker har ändrats en hel del här uppe. Mina sömnsvårigheter har blivit mycket mindre. Jag har också problem med balansen. Det har förändrats här under kursen. Ibland går det mycket bra, men ibland är det som vanligt igen."

Ork och styrka

"På den här kursen har jag orkat med alla övningarna utan att behövs sänka ner armarna. Jag har fått muskler på överarmarna! Jag har kunnat delta i alla träningspassen, utan att någon gång behöva ta ner armarna. När jag bar min stol kände jag hur stark jag var. Det var roligt att se vinterlandskapet eftersom det bara regnar i Göteborg."

Hoppa och studsa

"Det tog 2 dagar för mig att hitta livet och känna att man faktiskt kan hoppa och studsa."

Bättre knäböjning

"Hela kursen har gått som en lek. Jag har varit stel som en pinne i ryggen så knäböjningen har jag fått jobba med, men nu kommer jag nästan helt ner."

Mindre sorg och nya krafter

"Jag har en stor sorgeperiod. Underligt nog har tårarna bara kommit ibland och inte störtande som annars. Det känns som om jag har varit på en resa från min sorg. Jag har fått så jättemycket krafter i mig att det nog kommer gå bra hemma också."

Avslappning och stillhet

"Det har varit en skön träning, den skönaste träning jag någonsin har varit med om. Jag känner en avslappning och stillhet i mig som jag aldrig har känt förut."

Shenxin Qigong under vinterkursen 2008

Mera ork och ingen kramp

"Jag har deltagit på 10 sommarkurser och 5 vinterkurser förut och detta är den första långa kurs som jag har klarat alla övningar på. Jag har gjort alla rörelser utan att armarna har domnat bort och att jag har tappat ner armarna. Jag har blivit mycket rörligare och har fått ihop armar och ben på ett nytt sätt. Dessutom har jag kunnat böja mig längre fram utan att få kramp i mellangärdet, ett problem som jag haft efter en skada jag fick för 40 år sedan! Synen har blivit bättre och jag mår bättre på alla sätt."

Mindre hosta och mjukare fotled

"Jag kom hit med en enorm hosta som försvann efter två dagar och har varit lugn sedan. Det roliga för mig denna gång är mitt ben och en fotled som läkarna velat steloperera. Den har mjuknat!"

Ljusare och klarare ögon

"Jag tycker att jag har blivit mycket mjukare. Det märker jag när vi tränar Lyft upp Qi där jag kan sträcka ut mycket bättre. När jag borstade tänder här om dagen tittade jag mig i spegeln och märkte att mina ögon har blivit mycket ljusare och klarare. Jag har haft en svart 'sorgkant' runt iris och den var plötsligt borta."

Lätt att koncentrera sig

"Det har varit mycket träning och det passar mig perfekt eftersom jag gillar att träna. Någonting som förvånade mig var att det var väldigt lätt att koncentrera sig, dvs stå och träna utan att det fladdrar en massa tankar genom huvudet. Det brukar vara svårare men här var det lätt."

Restless legs och cirkulation

"Mina restless legs har blivit bättre. Jag kan nu också se blodkärlen på min ena fot. Där har jag nästan inte haft någon cirkulation förut. Många andra saker i kroppen har också släppt."

Mental styrka och klarhet

"För första gång kunde jag genomföra alla knäböjningarna. Jag har blivit mentalt starkare och klarare: Under utflykten kunde jag lyssna på guiden, förstå, hänga med, fråga och diskutera."

Mer energi och klarare ögon

"Jag har märkt att jag klarar mycket mera och det är jag väldigt glad för. Jag kommer ha mera energi. Jag blev uppmärksammad på min iris; ögonen är mycket klarare nu."

Klar i huvudet

"Jag brukar vara tung och tjock i huvudet, men nu känns det lättare och jag är klar i huvudet."

Gladare

"Det viktigaste för mig är att jag känner mig gladare än när jag kom."

Avslappnat ansikte och stilla i huvudet

"Jag har varit med under några år och lyssnat. Jag har trott att jag har slappnat av ansiktet, men helt plötsligt i förmiddags upptäckte jag att det har jag inte alls gjort. Det blev mycket stillare i huvudet när jag slappnade av underkäken."

Parera plötsliga rörelser

"Jag har väldiga problem när jag går ute på vintern. Om jag går på en isfläck och måste parera, dvs plötsliga rörelser som jag inte har planerat, då rycker jag till och får en så stark smärta att jag bara står helt stilla. Under veckan har jag gått fram och tillbaka från Scoutgården och råkat ut för flera isfläckar. Den här veckan har jag kunnat parera dessa rörelser på ett bättre sätt än jag är van vid. Det är ett gott tecken. Det har dessutom varit en väldigt rolig kurs."

Mjukare knä

"Jag har förslitningsskador i knäna, mitt vänstra knä har toppridit mig. Jag blev peppad till att ta kontrollen själv och inte låta mitt knä bestämma över mig. Jag har bara kopplat av, lyssnat och gjort precis som jag blivit tillsagd. Det är härligt att känna att jag har ett mycket mjukare knä med mig hem. Skivan med 7 upprepningar kommer ständigt påminna mig om den här känslan."

Mycket energi

"Jag har tränat ungefär 10 år och gick igenom en hjärtoperation förra våren alldeles efter min andra vinterkurs. Jag laddade verkligen inför operationen och det gick verkligen jättebra. Ni kan läsa min berättelse på hemsidan. I år har jag fått ännu mer energi, jag är så glad för att jag har återhämtat mig så fort från den här operationen. Jag orkar göra allt och är inte trött. Och i år kan jag använda min energi till andra saker än en operation!"

Inte nedbruten längre

"Jag har haft ett mycket svårt år och var nedbruten när jag kom hit. Nu har jag fått tankarna på plats och fått mer energi. Jag hade gärna varit kvar en vecka till, men nu väntar livet utanför. Och jag har nya krafter för att möta det. Jag var helt ner i källaren när jag kom och nu är jag pigg och glad."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen