Lyft upp Qi Stockholm [2008-02-02]

Terminens första grundkurs i Stockholm hölls första helgen i februari. Som vanligt deltog både nya och mer erfarna deltagare. Oberoende av hur länge vi tränat kan vi få ut mycket av att gå en grundkurs. Vi får delta i Qi-fältet, korrigera rörelser och träna tillsammans vilket ökar våra möjligheter att få goda resultat. De mer erfarna deltagarna är också till stor hjälp på olika sätt för de som går kursen för första gången. Att hjälpa andra människor är en viktig del i Zhineng Qigongs filosofier. Många av deltagarna pratade varmt om sommarkurserna där vi verkligen har en möjlighet att får bra resultat av träningen.

Kommentarer från deltagarna:

Smärta, whiplash

"Det är många som sagt till mig; "du som är så ung och redan har ont i kroppen. Hur ska det då bli när du är gammal?" Det undrar jag också. Denna helg har jag kommit till insikt att jag missbrukat livet."

"Jag har tränat i 10 år. I början kunde jag knappt gå, hade whiplash och astma. Nu dansar jag orientalisk dans! Jag blev tillfrågad att uppträda på en nyårsfest som hölls i fredags. Jag kom inte av mig och jag blev inte ens nervös. Det hade jag aldrig kunnat tro för tio år sedan."

Lugnare, piggare

"Det här var min tredje kurs. Jag blir bara piggare och piggare och lugnare och lugnare. Mina ryggproblem som jag hade när jag kom första gången är helt borta. Då kunde jag knappt gå och hade problem med ischias."

"För mig är träningen en process. Resultaten har inte kommit helt plötsligt utan snarare som en lök som man skalar av ett lager i taget. Nu känner jag att jag blivit lugnare och står stadigare på jorden. Det är tålmodig träning som hjälpt mig. Sommarkursen har varit otroligt bra."

"För mig är Qigongen bra till att hålla humöret uppe i vintermörkret. Det är lättare att hålla sig lugn genom Qigongen."

"Jag har haft en svår depression men jag märker att jag behöver äta mycket mindre medicin än andra som haft samma problem. Jag märker att den träning jag gör verkligen ger effekt. Qigongen är ett bra redskap som hjälper mig genom alla perioder i livet."

"Jag började träna pga ryggproblem men den problematiken försvann ganska snabbt. När jag inte kunde sova så tänkte jag att det är lika bra att träna så det gjorde jag och då sov jag mycket bättre. Jag är glad att jag gick på sommarkurs för jag fick mycket större förståelse då. Jag brukar skriva upp resultaten jag får, därför att man vänjer sig så fort vid förbättringarna så man glömmer bort hur det var innan."

Kursen

"Det här är min andra kurs och nu inser jag hur mycket jag har kvar att lära. Det har varit mycket detaljer som jag inte kunde ta till mig på min första kurs. Kursen är väldigt pedagogisk med ett bra upplägg. Qigongen har hjälpt mig med lugnet i vardagen."

"Det här var min första kurs. Jag är glad och imponerad över att jag orkat vara här. Den senaste tiden har jag fått mycket problem med hälsan. I slutet av månaden ska jag opereras. En väninna tränar Zhineng Qigong och när hon hörde om min operation rekommenderade mig att komma hit så jag att jag ska kunna använda Qigongen som ett verktyg att komma tillbaka."

"Bra kurs. Att ställa sig och träna är en träning i sig. Det går lättare att göra saker i vardagen, kroppen fungerar bättre."

Lärare:

Lars Hagner