Shenxin Qigong Kungsängen [2008-01-19]

Årets första grundkurs hölls i Kungsängen. Det var flera repeterande på kursen men ungefär en fjärdedel var nybörjare. Deltagarna pratade om stark känsla av Qi och flera fick konkreta förbättringar under kursen. Stämningen var positiv och många av deltagarna pratade om vinterkursen i Shenxin Qigong.

Nedan följer några kommentarer från deltagarna.

Smärtor i revbenen försvann

"Efter kursens första dag somnade jag tidigt. Under natten vände jag mig flera gånger. Det tänkte jag på efteråt. Vanligtvis måste jag sitta upp i sängen för att kunna vända mig, annars får jag kramper i sidan. Jag brukar ha smärtor i revbenen på min högra sida, men idag känner jag inte av det. Jag känner mig piggare idag än igår."

Kraftfull nystart

"Jag har tränat Lyft upp Qi i tre år och fått goda resultat. Jag har dock inte tränat så mycket den senaste tiden och kände att jag ville ha en kraftfull nystart. Jag fick mer än jag önskade mig. Det kändes på samma sätt som när jag gick min första Qigongkurs. Det har hänt flera saker, både fysiskt och mentalt, under kursen."

Mjukare och rörligare

"För ett par veckor sedan ramlade jag på isen och fick en lättare hjärnskakning. Jag fick även ont i nacken och halsen. Igår kändes det i nacken och mina luftvägar öppnades. Idag känns min kropp rörligare och mjukare."

Shenxin Qigong i Kungsängen januari 2008

Ökad cirkulation

"Jag blev korrigerad och tillsagd att slappna av mina knän och stå mjukare. Då började det hända saker i hela kroppen, även i huvudet. Otroligt att en sådan spänning i en kroppsdel kan påverka cirkulationen så mycket."

Bättre kroppshållning

"Jag fick också veta att jag stod på för stela knän. När jag stod på det nya sättet kunde jag få en helt annan kroppshållning. Cirkulationen strömmade upp genom benen och jag fick en mycket stark känsla av Qi. Det kändes lite som på vinterkursen!"

Smärtan över bröstet försvann

"Under en period har jag har haft ett tryck eller någon form av smärta över bröstet på min vänstra sida. Det har fortsatt över kappmuskeln och lite ner på ryggen. Eftersom jag blev hjärtopererad som barn har jag nu blivit nervös och tänkt att jag håller på att få hjärtinfarkt. Jag vet jag inte borde tänka så men det blir så ändå. Igår efter kursen var jag öm i axlarna. Idag har trycket och smärtan i bröstet försvunnit helt. Kroppen och händerna känns mjukare idag. Jag tycker väldigt mycket om Lyft upp Qi men får bättre resultat från Shenxin Qigong."

Behålla Qi mellan kurser

"Jag deltar ofta på kurser och har senaste tiden märkt att jag kan behålla min Qi bättre och bättre mellan kurserna. Tidigare var jag alltid lite missnöjd när jag lämnade kurserna, men nu ser jag det så att det är mellan kurserna som jag kan upptäcka hur mycket jag har förbättrat mig. Det ger mig extra mycket Qi att delta på sommar- och vinterkurserna."

Ökad energi och ingen ryggsmärta

"På lördagen var jag katastroftrött. Jag har arbetat väldigt mycket och suttit framför datorn dagarna i ända de senaste två månaderna. Jag var så fokuserad på en rapport jag skulle lämna in att jag inte tillät mig att känna efter hur jag mådde. I slutet av perioden kändes det som om jag skulle hinna med och då kände jag att min rygg smärtade. Idag är jag dock pigg och jag känner inte av ryggsmärtan längre. Man blir mer människa när man tränar Qigong än när man sitter framför datorn. Från och med nu skall jag fokusera på hälsa och välmående."

Som en helkroppsmassage

"Jag har tidigare gått på en introduktionskurs i Qigong med en annan utbildningsanordnare. Jag valde den här Qigongformen och den här kursen eftersom jag intresserad av är kroppsmedvetenhet. Det märks att man får det av övningen. I bilen på väg hem igår kändes det som om jag hade fått en riktig helkroppsmassage. Hela kroppen kändes rörlig och mjuk. Kursen har varit över förväntan."

Pigg start på året

"Jag kände mig pigg när jag kom till kursen och ännu piggare nu. Detta var en bra start på året."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen