Lyft upp Qi Karis [2007-11-24]

Höstens kurs i Karis, Finland hölls 24-25.11 på Västra Nylands Folkhögskola. Många ivriga och nyfikna deltagare samlades i skolans trevliga danssal för att lära sig Lyft Upp Qi. Flera av de nya deltagarna hade kommit till kursen tack vare släktingar och vänner som själva har tränat metoden och fått goda resultat. Andra hade aldrig hört om metoden förut, men kände att det ändå var något de ville prova på. Med stor entusiasm och gott humör kunde deltagarna snabbt ta till sig rörelserna och resultaten lät inte vänta på sig. Många uttryckte också sin uppskattning för det pedagogiska upplägget vi har på våra kurser, något som de tyckte hjälpte dem förstå och komma ihåg rörelserna.

Ur deltagarnas kommentarer:

Stelhet mellan skulderbladen

"Det har varit en jätteintressant kurs. Det känns skönt i kroppen, stelheten mellan skulderbladen är redan bättre."

Täppt näsa öppnades

"Vilken otrolig estetik och harmoni det är i rörelserna. Jätteskönt! Jag är övertygad om att det här gör gott för min opererade rygg och axel. Under Qi-regleringen igår när vi koncentrerade oss på huvudet kände jag hur min näsa som jag alltid har täppt bara öppnades. Någonting bara lyftes bort från näsan."

Avslappning och står bättre

"Jag känner mig så avslappnad idag. Det är skönt att göra något så enkelt som är bra för koncentrationen. Det är också så fint att bli korrigerad hur man står."

Ser andras förbättring

"Jag har helt glömt bort hur dålig jag var. Det är för övrigt så kul att följa med de unga vuxnas framsteg när dom tränar. Bara på några månader ser man stor förbättring. Man ser att de mår bättre, får mindre smärtor och orkar bättre. Ibland är det lättare att se förbättringen hos andra än hos sig själv."

Rygg och axlar, oro och stress, sned i kroppen

"Det är som en snöbollseffekt, ju mer jag tränar desto mer vill jag träna. Jag har inga problem med axlar och rygg fastän jag sitter ofta vid datorn. Jag kan hantera oro och stress bättre. Jag var alltid sned i kroppen tidigare, men nu är jag rakare. Först var träningen mera något som jag kände mig duktig för att jag gjorde. Numera unnar jag mig Qigongträningen på samma sätt som man unnar sig t.ex. en sängfösare eller choklad."

Sömnproblem, hållning

"Jag har tränat mycket mera på sistone. När jag började träna Qigong var trenden neråt, numera är den uppåt trots att man får kämpa emellanåt. Jag var utmattad och sömnproblem, dessa problem har delvis korrigerats. Min hållning är bättre, och jag har inga krämpor med exempelvis axlar fastän jag sitter vid datorn."

Mjukare i axlarna, bättre hörsel

"Jag har lite problem med min hörsel på grund av spända axlar. Massage av axelpartiet har hjälpt ibland. Igår började det bränna inne i örat och jag tror det har släppt på samma sätt som det brukar hjälpas av massagen. Jag känner mig mycket mjukare i axlarna."

Mera kraft

"Kursen har varit jätteintressant och rolig. Jag har tränat olika saker, yoga med mera men jag känner att jag vill träna något som tillför mig mera kraft. Det att vi ler när vi tränar känns bra. Jag känner att leendet liksom sprider sig i hela kroppen. Det är härligt med idén att man kan möta livet med ett leende."

Lärare:

Jeanette Heidenberg