Lyft upp Qi Vasa [2007-10-20]

Trots ett riktigt kyligt höstväder utanför, var stämningen inne i Sundoms Ungdomsförening i Vasa riktigt varm och hjärtlig. Där hade vi samlats för att tillsammans lära oss och träna Zhineng Qigong under helgen 20-21.10. Det var med gott humör och en familjär stämning som de repeterande deltagarna och nybörjarna hjälpte varandra att få till rörelserna bättre. Med varandras hjälp lärde alla sig snabbt. Tack vare detta hann vi träna mycket under kursen. Och resultaten lät inte vänta på sig. I slutet av kursen kunde både nybörjare och sådana som tränat lite längre dela med sig av sina goda resultat. Nedan följer ett utdrag ur deltagarnas kommentarer.

Ur deltagarnas kommentarer:

Bättre kondition, spänningar i nacken, klåda

"I somras cyklade jag 55 kilometer på 3 timmar och 10 minuter utan paus och utan att få ont i kroppen dagen efter. Jag var otränad, och tränar inget annat än Qigong, men ändå gick det bra. Tidigare har jag haft spänningar och nästan migrän, så att jag behövde massage. Nu har det blivit bra utan att jag har behövt hjälp. Jag har bara tränat Qigong. Tidigare har jag skrapat mig på natten, så att huden har blivit irriterad. Det slutade genast när jag började träna Qigong. Jag tror det beror på att jag använder min energi till något positivt, som Qigongträning istället för att göra mig illa."

Pigg och mera ork

"Jag blev väldigt pigg igår. Normalt är jag väldigt trött när jag kommer hem från jobbet, men igår var jag pigg och orkade göra mycket."

Spänning släppte i ryggen

"Idag när vi tränade La Qi sade det knak i ryggen. Normalt brukar jag be min man ta i och sitta på mig för att det ska knaka i ryggen på det sättet, men igår knakade det loss under La Qi och jag kände att något började flöda. Det känns skönt."

Värk bättre

"Jag har mycket problem med sjukdomar, värk och reumatism. Läkaren sade att jag var slut redan för 35 år sedan, att det inte fanns något de kunde göra och att jag bara får lära mig leva med det. Jag var väldigt dålig igår när jag kom på kursen men jag mådde bra när jag for. Jag har mått bra sedan dess."

Vasa 071020-21

Allergier, laktosintolerans, mensvärk och nervositet

"Jag började träna för att jag hade sådana allvarliga allergier. Redan första kursen märkte jag att jag blev lugn i magen. Jag hade tagit en massa preparat för att överhuvudtaget fungera. Jag kände att jag blev lugn inombords och kunde trappa ner min medicinering. Nu tar jag inget alls. Efter fem-sex månader var min laktosintolerans borta. Förut åt jag värkmedicin för min svåra mensvärk. Nu har jag inte haft någon mensvärk på 2,5 år. Förut fick jag ta 4-5 värktabletter per månad. Nu tar jag knappt 4-5 tabletter per år. Jag har haft migrän förut, men det har jag inte heller haft på 2,5 år. Tidigare var jag väldigt nervös för att prata inför grupp. Nu har jag vågat bli intervjuad i radio och för tidningar. Jag håller mig lugn och det känns bra. Jag har också fått en större förståelse för människor runtomkring mig. Jag kan låta bli att påverkas av dem. Jag kan ge och få. Jag har lärt mig mycket. Det jobb jag har idag hade jag aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle ha. Jag jobbar som vad man tidigare kallade för lagerarbetare. Det är ett fysiskt jobb med tunga lyft. Måna mycket större, muskulösa män har fått ryggproblem av det jobb lilla jag klarar av."

Bättre syn

"Ifjol under sommarkursen pockade det på bakom det ena ögat. Jag gick till optikern efter kursen och han tittade på mitt gamla glasögonrecept och sade: "Vad konstigt". Det visade sig att jag hade fått 1,0 bättre på ena ögat och 0,5 bättre på andra. Han sade att den sortens förbättringar kan ske ifall muskeln bakom ögat slappnar av."

Bättre rygg, motvikt mot oljud och stress

"Jag har fått hjälp med mina ryggproblem. Jag jobbar på dagis och det är tungt för ryggen med alla låga stolar och allt upp och ner. Det här är också en bra motvikt till allt oljud och all stress på jobbet. Jag känner att jag är en lugnare, bättre människa."

Bättre andning, rygg och kondition

"Jag gick min första Qigongkurs för två år sedan. Det första jag märkte var att andningen gick lättare. Ryggen har blivit starkare och jag har fått bra kondition. Armarna är starkare och jag kan t.ex. räfsa löv utan att få träningsvärk."

Avslappnad i spända axlar

"Jag har problem med migrän och spänningar i axlarna. En gång fick jag så illa migrän att jag trodde jag hade fått hjärnblödning. Läkaren knackade på mina spända nackmuskler och sade att de är lika hårda som hans skrivbord. Igår kände jag mig så avslappnad att jag bad min man och min son känna efter. Jag har sovit gott inatt och känner mig bra och avslappnad. Så här avslappnad har jag inte känt mig på länge."

Lärare:

Jeanette Heidenberg