Lyft upp Qi Göteborg [2007-09-29]

Kursrapport LUQ, NHR [2007-09-29]

I helgen var det åter dags för en ny kurs och ett nytt samarbete med NHR (Neurologiskt Handikappades Riksförbund). En skillnad för dem som började i helgen, jämfört med förra gången, är att de nytillkomna har ett stöd i andra från samma patientförening som nu hunnit träna ett tag. De har tillsammans hunnit skaffa sig en del erfarenhet om hur det är att träna Zhineng Qigong med en MS- diagnos i botten. De som tränat metoden ett tag var rörande eniga om att träningen verkligen hjälpt dem, dels med fysiska men också med mentala hälsoförbättringar vilket sammantaget gjort att de fungerar bättre i vardagen och är mycket piggare.

200709 NHR-GBG

Några röster från kursen:

MS diagnos – vägen tillbaka

"Hade en MS diagnos när jag började för fyra år sedan, det har jag inte idag. Jag var i ett fysiskt väldigt dåligt skick. Jag kan inte säga att jag gick med rullatorn, jag snarare hängde på den. Nu är det två år sedan jag släppte alla gång hjälpmedel. Förutom gången hade jag dubbelseende och även motorikproblem i munnen och i händerna. Jag har blivit otroligt mycket bättre, från att ha varit verkligen långt nere har jag kunnat fokusera på att komma tillbaka, komma tillbaka till ett familjeliv, jag har två barn. Jag har haft en enorm hjälp av att träna Zhineng Qigong och är nu även tillbaka på mitt gamla jobb efter att ha varit sjukskriven på heltid i tre år. Träningen har gjort jättemycket för mig, tack". (läs mer om Per under personliga berättelser)

MS – Pigghet

"Under den här kursen så har jag varit så himla pigg. Om jag tänker tillbaka så har jag nog varit det sen jag började träna Zhineng Qigong. Igår när vi slutade var jag på stan, sen var jag hos en kompis och när jag kom hem så pluggade jag. Trötthet är annars det som karaktäriserar MS, att man har den där tröttheten i huvudet hela tiden. Det känns väldigt bra".

MS - Balans:

"MS gör bl.a. att man går lite dåligt. Den här helgkursen har jag kunnat stå upp när jag gjort vissa övningar, jag är nöjd".

MS - Nystart:

"Jag var med på kurs då NHR hade samarbete med EZQC förra gången. Jag var otroligt ihärdig länge och började må så himla bra men då gjorde jag något dumt; jag slutade träna, tyckte inte att jag hade riktigt tid att träna eller vad som hände, det var jättedumt. Jag behöver börja om nu. Jag behöver hitta tillbaka till träningen för jag mår väldigt bra av att träna detta, jag känner att jag blir mjuk i kroppen och balansen blir bättre. Det här hjälper verkligen mig på många sätt".

"Även jag började på förra kursen med NHR. Jag körde på rätt bra ett tag, sen kom jag också av mig och har försökt att börja om igen på egen hand. Det är lite svårt att komma igång, så jag går den här kursen för att få en kick och starta upp lite bättre. Jag känner att jag inte är i riktigt lika dålig form som när jag började den förra kursen. Vilket betyder att det lilla jag gjorde under det året ändå har hjälpt, jag hoppas att jag skall kunna fortsatta".

"Även jag var med på förra kursen. Precis som de andra så hamnade jag också i en svacka och la ner träningen för ett tag. Jag kände att jag behövde en kick och starta upp igen för jag mådde bra av det här".

Livet och Känslor:

"Qigongen har gjort hela livet lite intressantare skulle jag vilja säga".

"Över huvud taget så tycker jag att Zhineng Qigong ger mig mer energi, jag orkar mer och är piggare. Det som är mest eller väldigt värdefullt är att jag kan hantera mina känslor bättre när jag tränar, att jag inte är så styrd av mina känslor. Det är en bra grej tycker jag".

"Den stora skillnaden jag känner är att jag blivit mycket mer stabil, rent mentalt, jag hade förr hade ganska lätt för att åka ner i svackor. Det händer så klart ibland nu också men det går snabbare att ta sig ur, jag kan hålla ett jämnare humör. Det känns jäkligt schyst faktiskt, tack".

"Det är så otroligt många saker som hänt och som hjälpt mig så mycket, jag är mjukare, mer positiv, gladare och kan behålla lugnet bättre. Har jag ont eller får problem så vet jag att om jag bara ställer mig och tränar så lättar det och blir lite bättre. För att låta lite dramatiskt avslutningsvis, så har jag ingen aning om var jag hade varit idag om jag inte hade hittat och börjat träna Zhineng Qigong. Men jag tror att det hade varit helvetet jämfört med mitt liv i dag".

Stress:

"Jag började träna för att jag var utmattad. Hade letat efter ett sätt att kunna hantera min stress och hittade den här Qigongen. Jag fick ingen hjälp utav läkarna så det är tack vare Zhineng Qigong som jag kommit tillbaka. Jag kämpade mig igenom utan någon längre sjukskrivning. Jag hade ont än här och där när jag började träna och de första åren var det mest fysiska saker som försvann och så tröttheten förståss".

"Jag är här för att jag är nyfiken på metoden. Har haft mycket stress i mitt liv, både utifrån och inifrån. Det har varit väldigt positivt att vara här"

Sömn:

"Numera så somnar jag alltid lätt, jag bara lägger mig ner och somnar, jag märker skillnad om jag slarvar med träningen. Tidigare var jag en sån person som kunde ligga länge och stirra i taket, tex. i lumpen var jag alltid den som somnade sist, jag låg där och stirrade i taket när alla andra hade somnat, kul! Det är en stor skillnad i dag, jag somnar lättare nu".

"Har varit lite stressad. Igår var jag mycket trött och sov väldigt bra på natten, djupt, det var skönt. Känner mig väldigt optimistisk inför den här träningen".

Lärare:

Kate Ohlsson