Lyft upp Qi Helsingfors [2007-10-06]

Trots det vackra och varma höstvädret som Helsingfors bjöd på valde ändå många, såväl nya som repeterande, att delta i vår grundkursen i Lyft Upp Qi helgen 6-7 oktober. Som vanligt var vi i den vackra och lugna gymnastiksalen på Brändö Gymnasium, en bit utanför centrum. Där hålls också veckoträningen i Helsingfors. Så gott som alla av de nya uttryckte sin ambition att delta i den.

Ur deltagarnas kommentarer:

Bröstcancer

"Jag hade en bröstcancer operation och kom till min första kurs bara tre veckor efter operationen. Jag var på kontroll tre dagar efter kursen och dom sa att svullnaden hade gått ner. Jag har tränat nästan varje dag och nu två månader efter operationen är min rörlighet 90 % normalt. Fysioterapeuten kontrollerade rörligheten och jag hade inga problem att få händerna ovanför huvudet, så här bra borde jag inte vara!"

Hållning, inre ro

"Min hållning är bättre, jag är lugnare och starkare. Jag har mera kontakt med mig själv och lyssnar på mig själv: en inre stillhet. Jag har en kris just nu i mitt liv, men Qigongen har verkligen hjälpt mig framåt. Jag är motiverad."

Helsingfors 071007

Energi

"Det är första gången jag är här och jag har en jättepositiv känsla just nu. Jag har saknat energi, och känner att jag har fått tanka. Jag var jättepigg igår kväll."

Starkare, smärta

"Qigongen har gett mig mycket. Jag är fysiskt och mentalt starkare. Jag kommer in i goda cirklar när jag tränar, jag lyssnar mera på min kropp, tänker på vad jag äter. Jag har en neuropatisk smärta i armen och handen, och numera tänker jag inte på smärtan mera. Jag har också kunnat sluta med mina mediciner. Rörelserna går numera helt av sig själv."

God känsla

"Jag känner mig så välkommen här, det känns gott och bra. Jag känner mig nu hemma i det här."

Kalla händer

"Jag har helt varma händer från att ha haft väldigt kalla, och känner mera kraft efter bara en dag."

Ryggproblem

"Jag har tränat i 8 år nu, och varje grundkurs lär jag mig något nytt på. Den främsta hjälpen jag fått är med min rygg. Jag har haft ryggproblem. Kroppregleringen gör att jag belastar ryggen mindre. Jag har också blivit smidigare, jag är mindre styv."

Axelsmärta, förkalkning, stress, depression

"Man behöver inte tro på det, bara man gör övningarna så händer det saker. Jag hade smärta i min axel, men 30 dagar efter min första kurs så hade jag inte ont längre och rötgen visade att kalk som funnits i axeln fanns inte mera där. Jag har dessutom blivit lugnare, det hjälper mot stress och depression."

Dålig sömn, stabilitet

"Jag lever ett oregelbundet liv, och sover dåligt. Jag känner att jag får stabilitet av det här."

Knäproblem, lugn

"Jag har fysiskt och mentalt blivit bättre. Det har hjälp med mina knän som har varit trasiga. Jag har blivit lugnare och mognat lite under åren. Man lär sig mycket om sig själv och andra och livet i strörsta allmänhet."

Lärare:

Lars Hagner