Lyft upp Qi Nagu [2007-09-15]

Nagu är en vacker skärgårdskommun i Åbolands skärgård i Finland. På initiativ av Folkhälsans lokalförening i Nagu höll vi där vår första helgkurs i Lyft Upp Qi helgen den 15-16 september. Eftersom kursen hölls så tidigt på hösten, kom en del deltagare också från andra delar av Finland för att kombinera en kurshelg med lite stugsemester.

Stämningen på kursen var lugn och familjär. Vi delade mycket glädje i att lära oss Lyft Upp Qi och deltagarna var nöjda och tacksamma över kursen. I Nagu kommer en träningsgrupp att börja samlas en gång i veckan. Flera av deltagarna var entusiastiska över möjligheten att få träffas och träna i grupp.

Många av de nya deltagarna fick goda resultat redan under helgen, något som naturligtvis ökar motivationen att träna.

Nedan följer ett utdrag ur deltagarnas kommentarer.

Sömnsvårigheter, smärta i ryggen, styrka i svåra tider

"Jag började träna Zhineng Qigong 1999. Orsaken till att jag började träna var stela axlar och ont i ryggen. Jag hade svårt att sitta stilla för att jag hade så ont. Det var lätt för mig att ta till mig metoden. Jag fick fina resultat redan första helgkursen. Jag hade inte sovit på sex år och redan första natten sov jag gott. När jag for hem från kursen var jag så förvånad eftersom jag inte hade ont i axlarna alls. Jag kunde inte komma ihåg att jag någonsin hade mått så bra. Genom åren har det gått igenom allt från topp till tå. Jag har t.o.m. haft reaktioner i tänderna. Jag har också upplevt stora mentala förbättringar. Jag hade inte klarat allt det tunga som har hänt mig under de senaste åren om jag inte hade haft Qigongen. Jag kan ta avstånd från saker som jag hade engagerat mig i tidigare och mått dåligt av. Jag kan vara glad och lycklig trots att jag gått igenom mycket svårt i mitt liv."

Frisk från urinvägsinfektion, öronsus, elöverkänslighet och hittat sitt leende

"Jag har fått väldigt bra resultat fysiskt. Jag hade en kronisk urinvägsinfektion, öronsus och jag var elöverkänslig. Idag har jag inga fysiska problem. En stor skillnad är att jag nu kan öppna och sluta ögonen sakta, något jag inte kunde innan. Det vänliga leendet kan jag behålla under träningen och i vardagen. Det känns så naturligt numera. En bekant frågade mig om jag har börjat med droger, eftersom jag alltid ser så lycklig ut."

Nagu 070916, stor

Styva höfter bättre och återfunnet lugn

"Jag tycker om att gå på helgkurser, för jag behöver påfyllningen de ger. Mina styva höfter har blivit bättre och jag känner mig mycket lugnare mentalt."

Stress

"Jag fick den här kursen i födelsedagspresent av min mamma. Jag var mycket stressad när jag kom hit, men nu känner jag mig bättre. Det här är det bästa jag kunde ha gjort denna helg."

Energi att orka med livet

"Jag tycker om att träna Qigong och har stor hjälp av att få träna i grupp. Jag tränar Qigong för att få energi att orka med livet."

Lugnare och lägger märke till detaljer

"Efter min första helgkurs och måndagsträningen dagen efter var jag som en ny människa. Jag var mycket lugnare och skrek inte åt ungarna längre. Under den här kursen har jag märkt att jag kan se saker på ett helt annat sätt. Jag lägger t.ex. märke till löven på träden och min kompis vackra ringar. Jag har varit väldigt ouppmärksam på detaljer innan."

Bättre sömn

"I natt har jag sovit gott. Jag brukar vakna med vallningar och ha hett och kasta av mig täcket. Men i natt vaknade jag inte en enda gång. Det var verkligen motivationshöjande."

Ryggproblem

"Jag hade ryggproblem som gjorde att jag inte kunde t.ex. plocka upp saker från golvet eller resa någonstans med buss. Det har småningom blivit bara bättre och bättre. Jag är inte helt bra än, men mycket bättre. Det går inte att jämföra med hur jag var innan."

Kan träna bort elallergi och förkylning

"Jag är elallergiker, speciellt mot mobiltelfoner och kan inte sova på grund av det. Om jag tränar innan jag går och lägger mig försvinner symptomen och jag kan sova. Jag har också märkt att jag kan träna bort förkylning när jag känner att den är på väg. Jag har fått mycket bättre hållning."

Bättre hållning

"Jag märkte igår när jag jobbade på gården att jag kan hålla kroppen på ett bättre sätt när jag står – efter bara en dag på kurs!"

Lärare:

Jeanette Heidenberg