Shenxin Qigong Pargas [2007-09-01]

För tredje året i rad höll vi kurs i Shenxin Qigong i Pargas och Åbo. Kursen har varit populär sedan vi började och på båda orterna finns det träningsgrupper som håller igång med både Lyft upp Qi och Shenxin Qigong. Självklart ville flera personer repetera kursen, men några nybörjare hade fått extra motivation på grund av träningsgruppen. De hade tränat Lyft upp Qi men inte Shenxin Qigong och var nyfikna på vad det kunde ge.

Redan under föreläsningen på fredagskvällen blev flera av deltagarna betydligt piggare och några blev dessutom bättre från sina förkylningar och influensasymptom. På kursen hettade det till under träningen med mycket Qi. Detta gav deltagarna ökad vigör, bättre humör samt varmare och smidigare kroppar. Flera av deltagarna var mycket träningsvilliga och pratade livligt om träningsgrupper och vinterkursen.

Nedan finns några av kursdeltagarnas kommentarer:

Frisk som en flicka

"Det var en riktigt stark kurs. Shenxin Qigong är mycket effektiv. Jag har aldrig känt mig som jag gjorde efter en vinterkurs jag deltog på. Frisk som en liten flicka."

Bra på morgonen

"Första gången jag gick en Shenxin-kurs blev jag genast tagen. Den passar min personlighet väl. Det känns bra att träna Shenxin på morgonen, man kommer igång. Om ryggen är lite stel blir den snabbt mjukare igen. Jag insåg nu hur viktigt det är att träna Ormarm, så det skall jag göra när jag har lite extra tid."

Nervskada i armen

"Jag har en nervskada i min arm, och efter sommarkursen i fjol kunde jag sluta med mina mediciner. Under den här kursen har det arbetat mycket i min arm - så jag är nöjd."

Pigg och glad

"Jag har tränat en del Qigong och fått mycket hjälp med mina problem. Ändå har jag känt mig lite trött. Men nu på den här kursen har jag blivit både jättepigg och glad. Så nu skall jag träna Shenxin varje morgon."

Sorg och att titta framåt

"Jag har senaste tiden drabbats av flera chockartade upplevelser som har givit mig stor sorg. Det har varit otroligt svårt och jag tror inte att jag skulle ha klarat av det om jag inte hade tränat Qigong. Jag kom hit, även om jag var rädd att det var för tidigt; att jag inte skulle klara av att vara här. Inte hade jag provat Shenxin Qigong förut heller. Det var jobbigt, men på kvällen efter första dagen kändes det helt annorlunda. Jag fick en otroligt skön känsla. Det var underbart. Jag är mycket tacksam för det. Nu efter den andra kursdagen har jag även börjat se lite framåt i livet."

Rörlig i kroppen och stresstålig

"Qigong gör att jag blir rörlig i kroppen. Jag blir också stresståligare och inte så påverkad av andras sätt att bete sig - vare sig på jobbet eller i andra sammanhang."

Kraftfullt

"Jag hittar inga andra ord för att beskriva det än kraftfullt. Jag tränar andra övningar men denna övningen är mer kraftfull. Jag har fått mycket hjälp tidigare från Qigong, men nu märktes det att mina axlar och min nacke inte är helt bra. Shenxin är verkligen mitt i prick."

Träning av Shenxin Qigong i Pargas, Finland, 2007

Rörligare, stresstålig och glad

"Mina vänner frågar mig: Skall du verkligen gå på Qigongkurs igen? Kan du inte redan det där? Men jag lär mig nya saker på varje kurs, och får mina övningar korrigerade. Jag har fått goda resultat, blivit både rörligare, mjukare och fått bättre balans. Det känns lättare att städa och jag kommer ner till golvet. Jag känner mig också lugnare och mer stresstålig. Jag blir glad när jag tränar Qigong."

Tacksam och glad

"Jag känner mig tacksam och glad. Tidigare var jag lite avundsjuk på de andra i träningsgruppen som kunde träna Shenxin Qigong, och nu vet jag vad de hålllit på med! Jag har fått mycket hjälp från Qigongen, mot smärtor i armen och benen. Mellangärdet har också blivit mycket bättre."

Förkylningar

"Innan jag började med Qigong hade jag förkylningar mycket ofta. Varje månad brukade jag åka på någonting. Jag har blivit mycket bättre, på 6 år har jag inte varit förkyld alls! Men precis innan den här kursen åkte jag på en influensa. Jag funderade lite på hur det skulle gå på kursen, men hoppades på att bli bättre. Redan på föreläsningen började influensan släppa. Jag har känt mig ovanligt pigg under den här kursen och helgen. Shenxin är min favoritövning, men jag tränar också Lyft upp Qi och tycker att kombinationen gör att man får mer ut av träningen."

Ryggskott

"Qigongen har förändrat och förbättrat mitt liv på många sätt. Jag fick ryggskott för ett tag sedan. Jag ringde en fredag till läkaren för att få tid, men kunde inte få en innan helgen. På måndagen mådde jag så bra att jag ringde och avbokade tiden. Jag lär mig alltid något nytt på kurserna och är nöjd och glad."

Varm och jättepigg

"Värmen spred sig något enormt i kroppen. Och så blev jag jättepigg. Jag brukar aldrig orka titta på film på kvällarna, men igår satt jag och tittade tills halv tolv. Idag är jag ändå pigg och kan ta det lugnt."


Efter kursen:

Sorgen känns lättare

"Jag är mycket förundrad. Jag tror knappt det är sant, men jag har lyckats sova 5 timmar i sträck för första gången efter sommarens stora påfrestningar. Jag orkade upp imorse utan problem. Det känns som om helgen har gjort att det börjar gå framåt för mig."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen