Lyft upp Qi Hangö [2007-08-18]

Finland soligaste stad, Hangö var traditionsenligt första ort för höstterminens helgkurser. Vi genomförde där en grundkurs i Lyft Upp Qi helgen 18-19 augusti. Hangö är ett populärt turistmål vilket också avspeglades på kursen, en del kursdeltagare hade rest från sin hemort för att delta just på kursen i Hangö. Såväl i Hangö som i den närbelägna orten Ekenäs finns träningsgrupper för dem som gått kurs med oss.

Ur deltagarnas kommentarer:

Ångest

"Det känns som det mesta har hänt på den psykiska sidan. Jag fick t.ex. hjälp med den ångest jag kände över min sjukdom. Jag avslutade medicinering i våras och var orolig för hur jag skulle klara mig. Men jag klarar mig bra. Jag tar en dag åt gången utan att bli rädd. Jag känner att jag har fått precis det jag behövde av att komma hit."

Rygg- och nackproblem, sinnet

"Rörelserna är perfekta för min rygg och nacke. Det jobbar också mycket med sinnet, och det tror jag på. Nu kommer jag att klara vintern."

Hangö 070819

Ryggproblem, inre lugn, balans

"Qigong är min träningsmetod. Jag kommer inte att sluta. Jag har haft problem med ryggen som är mycket bättre nu. På morgonen tränar jag hemma. Det är ett bra sätt att komma igång. Jag har fått mera inre lugn och balans."

Låg Qi, livskris, nackproblem

"Jag har tränat i 2,5 år. Jag har haft ganska mycket motstånd. Jag hade otroligt låg Qi när jag började. Nu är det bättre, men det har varit en lång process Jag blir mer och mer övertygad. Just nu går jag genom en livskris som jag försöker jobba med. Jag lyfter mig i kragen. Jag kan acceptera att det är så det är. Det känns som ett äventyr och det blir som det blir. Jag känner mig positivt förväntansfull. Fysiskt har jag inga problem, men jag hade säkert fått problem utan Qigongen när jag hade så låg Qi. Jag hade lite problem med nacken på grund av datorarbete, men det är bättre nu. Jag har bättre hållning och är lugnare, trots att livet är svårt just nu."

Axelproblem

"Jag känner att det här är något för mig. Det är tid jag får för mig. När jag gick första kursen hade jag rörelsehinder i ena axeln. Efter en månad med regelbunden träning hade jag inte ont längre. Jag hade provat akupunktur, värmebehandling och allt vad sjukvården har att erbjuda utan att få hjälp. Rörelserna i Qigongen öppnade upp leden och allt som hindrade rörelsen försvann. Det här fungerar oavsett om man tror på det eller inte. Också för fysiska problem."

Nyopererad, värk

"Jag blev opererad för tre och en halv vecka sedan. Nu har jag ca 60-80% av min normala rörlighet. Men den är mycket bättre idag än igår. Det har inte gjort ont alls. Jag var orolig för att jag skulle få värk, men det fick jag inte."

frozen shoulder

"Jag hade skadat min axel, läkaren sade att jag skulle hålla den stilla, men jag tränade ändå. Jag ville inte att den skulle stelna. En månad senare kunde jag röra armen utan problem. Det gjorde ont, men rörligheten fanns där. Läkarna hade sagt att den förmodligen skulle bli stel, frozen shoulder. Men nu är jag helt återställd. För mig är det ändå den mentala biten som är den viktigaste. Tryggheten i att inte behöva någon annan som tar hand om mig. Jag kan fixa min axel själv och är inte beroende av läkare eller andra. Jag är tacksam över att ha hittat denna metod."

Lärare:

Lars Hagner