Sommarkurs 2 LUQ Kvänum [2007-07-04]

Årets sommarkurs nivå 2 hade lite fler deltagare än tidigare. Varje år anmäler ett antal personer sig till sommarkurs nivå 1 och tycker att det känns så bra efter den kursen att de snabbt bestämmer sig för att stanna kvar på nivå 2 också. Det gällde även detta år, men i år hade lite fler deltagare än vanligt valt att gå direkt på nivå 2.

Deltagarna från sommarkurs nivå 2 2007

Kursen präglades av att deltagarna var intresserade, tacksamma, glada och träningsvilliga. Den sociala samvaron är något som alla kursdeltagare uppskattar och de som repeterar sommarkurserna träffar alltid på gamla såväl som nya vänner.

Träningen var kraftfull och föreläsningarna insiktsfulla och inspirerande. Många personer spenderade flera timmar per dag på egen träning, särskilt på kvällarna. En annan Qigongövning som praktiserades flitigt under kursen var det vänliga leendet och kulmen för den träningen inföll under vår kabaré.

Qigongkabaré

I mitten av kursen var det dags för den årliga kabarén. Som vanligt fanns det en del etablerade artister som uppträdde, men även nya förmågor tog mod till sig att visa sina talanger på scenen. De upptäckte hur mycket Qi det ger att dela med sig till en underbar Qigongpublik.

Qigongcabaré 2007

En av kvällens absoluta höjdpunkter var att tre lärare fick pröva ett avancerat och spännande hopkok av alla metoder som vi fram till dess hade lärt oss... samtidigt. De klarade det galant till publikens stora förnöjelse. Kvällen avslutades med en vacker tolkning av låten "Release Me". Sångerskan fick sällskap av en charmig tvååring som ville vara nära mamma och många i publiken hade säkert lätt att behålla ett vänligt leende i träningssalen efter kabarén.

Statistik

Statistik baserad på frågeformulär som deltagarna fyllde i före och efter kursen visar att 76% av dem sov bättre eller mycket bättre efteråt. 66% kände sig mindre stressade än förut. En annan sak som är värt att notera är att rätt så många deltagare rapporterade att de inte hade några problem innan kursen, detta gäller mestadels personer som deltagit på många kurser förut.

Nedan finns ett axplock av kommentarer från våra deltagare:

Knastrande nacke

"När jag kom till kursen så knastrade min nacke när jag försökte vända på huvudet. Efter att ha tränat i flera dagar så satt vi avslappnat tillsammans och pratade. Plösligt lossnade nacken och jag kunde vända jättemycket på huvudet, utan något motstånd eller ljud."

Roligt och viktminskning

"Jag känner mig ganska bra. Det är alltid fantastiskt roligt att komma med på sommarkurser och jag känner att jag har nytta det hela året. Jag har också gått ner några kilon i vikt."

Nacke, axlar och armar

"Jag har haft väldiga problem med nacke, axlar och armar; hela vänstersidan. Nu känner jag att nacken har öppnat sig och det har börjat strömma blod upp till huvudet. Jag har känt mig gladare och piggare. Jag känner att jag har fått kraft och energi den här kursen. Det känns skönt."

Skön träning

"Det var underbart skönt att träna La Qi och Lyft upp Qi. Timmarna på morgonen och efter lunch var så upplyftande."

Roligt och mindre deprimerad

"Det har varit en rolig kurs! Min första sommarkurs var år 2000. Jag jobbar med depression; det är därför jag kommer hit. Under tiden har jag hoppat över två sommarkurser men jag kände genast att jag mådde mycket sämre. När jag kom tillbaka efter mitt uppehåll mådde jag genast mycket bättre. Den här sommaren har varit en stor kick. Träningen går mycket bra och med hjälp av kurskamraterna har jag gjort stora framsteg. Att jag klarar av Dun Chiang känns mycket bra. Jag känner mig väldigt glad."

Knöl i halsen

"Jag har haft en knöl i halsen i ungefär ett år nu. På en föreläsning minskade den mycket, vilket kändes otroligt. Den fortsatte att minska under den påföljande helgkursen i Shenxin Qigong. När jag deltog på vinterkursen försvann ännu mer av knölen och nu idag har hela knölen försvunnit!"

Minskad värk och bättre sömn

"När jag kom hit hade jag massa med värk och kunde inte sova bra om nätterna. Jag var tvungen att ta värktabletter. Nu sover jag hela nätterna och har lagt av med värktabletterna. Det finns saker kvar att jobba med i träningen med har varit väldigt positivt att vara här."

Inflammation i axeln

"Jag kom på kursen med en inflammation i högra axeln som jag hade haft i tre månader ungefär. Jag kunde inte använda armen alls. I morse klarade jag av nästan hela armträningen. Inflammationen är mycket bättre nu. Jag kan använda armen nu."

Allergi och astma

"Jag föddes som allergiker och astmatiker. Den svarta katten, den har varit här nästan varje dag. Och jag har ingen reaktion av den, till mina döttrars store förtjusning (döttrarna är med på kursen). De vill att jag ska ge mig på en häst nu och det känner jag bävan inför. Jag tar det lite lugnt, tränar nog lite Dun Chiang innan jag går på den. Det är ändå ett kraftigt qi fält här och jag måste bygga vidare först själv innan jag vågar ta steget."

Energi och tankesätt

"Det har varit skönt och jag vet att jag har stor nytta av det här under året. Jag har fått mycket energi och motivation att träna. Och att göra det jag vill göra, spela och jag har sökt till musikhögskolan. Och jag kan använda mig av de tankesätt som jag tillskansat mig här."

Träning under sommarkurs nivå 2 2007

Multipel Skleros och energi

"Jag fick diagnosen MS (Multipel Skleros) för fyra år sedan och gick på min första sommarkurs i fjol. Jag blev väldigt pigg av det då och bestämde mig för att jag ska vara frisk. Jag använde den energi jag fick till mycket, flyttade till ett hus, skaffade ett jobb och skaffade barn. Men jag tog kanske i lite väl mycket och fick en del bakslag. Jag fortsatte att träna men hade lite låg energi när jag kom hit. Kursen har vänt på det. Det tog ett tag att komma på banan igen nu har jag fått en hög energi. Jag fick bra hjälp med Dun Chiang och missade bara två under vår sista serie, vilket innebär att jag gjorde 78 stycken! Det känns härligt. Tack för en mycket trevlig sommarkurs!"

Ökat lugn

"Jag tycker att jag känner mig lugnare och det tycker nog min familj också. Jag är en person som har haft lätt för att oroa mig. Nu känner jag mig lugnare."

Går bättre och slutat med antidepressiva

"Det har hänt jättemycket. Jag har blivit starkare och jag tycker att jag går bättre. Ryggen är bättre. Jag har slutat ta mediciner, både de antidepressiva som jag har tagit i 3 år och sömntabletterna. Speciellt den antidepressiva har jag velat sluta med länge, så det känns skönt. Jag hade en vårta på fingret, men den är bara borta. Magiskt."

Hjärtoperationer och ork

"Jag blev hjärtopererad för nio år sedan och började träna i samband med detta. Jag hade en kompis som blev mycket bättre av att träna Zhineng Qigong och jag ville testa metoden. I början var jag skeptisk trots att jag faktiskt mådde bättre av det men jag fortsatte träna och det här är min åttonde sommarkurs. Det har framför allt varit de senaste tre åren som har det hänt något med mig och nu tränar jag väldigt mycket. Jag mår bra och känner mig mycket starkare än tidigare! Jag kan leva ett fullt liv och orkar med allt som händer på dagarna. I våras fick jag reda på att jag behövde opereras på nytt pga sviter från förra operationen som skulle fixas till. Det gick fantastiskt bra och jag har kunna göra hela träningen på denna sommarkurs utan större problem."

Glad, pigg och mjuk i kroppen

"Jag har aldrig någonsin varit så här glad och pigg och mjuk i kroppen; inte ens när jag var liten. Det är otroligt att man kan bli bättre än man kommer ihåg att man någonsin varit."

Vill ha ett bra liv

"Jag mådde väldigt dåligt när jag kom hit. Jag känner mig som en ny människa. Jag var jättedeprimerad och mådde dåligt på grund av att jag har missbrukat droger. Nu har jag blivit mycket bättre på många olika sätt. Jag är glad och pigg och känner att jag vill ha ett bra liv. Jag vill må bra och vara glad. Jag är bara glad över allt."

Lunginflammation

"När jag kom ner var jag i ganska dåligt skick. Jag hade legat i lunginflammation så det var inget vidare ork i mig. Men det har läkt ut och jag har fått kraften tillbaka. För övrigt har jag kommit lite längre i insikten i vikten av att slappna av i kroppen när jag tränar och att behålla lugnet."

Kärlbristningar och ärr

"Kärlbristningar samt ett litet ärr på handen har försvunnit. Jag har fått lägre puls, matlusten åter, bra hy, något bättre syn samt lust att prata med folk. Hår och naglar är i toppform."

Mår bra

"Man tror man mår bra, men efter en kurs inser man att man kan må mycket bättre - för det gör man."

Lärare:

Su Dongyue