Sommarkurs 1 LUQ Kvänum [2007-06-25]

För fjärde året i rad hölls årets sommarkurs i Kvänum, ett gemytligt litet samhälle några mil utanför Skara. Nästegårdsskolans lokaler passar väl för vårt ändamål, nämligen att bo och träna tillsammans. Kursen lockade cirka 150 deltagare från Norden, England och Holland. Även ett antal barn var med sina föräldrar som turades om att delta i undervisningen. Ett par barn, 7 och 9 år gamla, deltog även i träningssalen. Familjen tog sedan ett gemensamt beslut att stanna och delta även de följande nio dagarna.

Trots att så många olika människor levde och tränade tätt tillsammans, var atmosfären varm och hjärtlig med många vänliga leenden. Deltagarna uttryckte också sin uppskattning över de praktiska arrangemangen, med till exempel nybakat bröd till frukost och välstädade lokaler.

Kvaenum 2007 ett gruppfoto

Mitt i kursen hade vi en ledig eftermiddag, ett behövligt avbrott i undervisningen. Många deltagare valde att följa med på utflykten till Läckö Slott, som sägs vara ett av de vackraste slotten i landet. Utflyktsdagen avslutades traditionsenligt med en kabaré, där alla som ville kunde bidra till underhållningen. Vi bjöds på många olika inslag, som lockade till både eftertanke och skratt.

Något som kännetecknar Zhineng Qigongs höga kvalitet är de snabba och bra resultat som kan uppnås. Det starka Qi-fält som finns på våra kurser är en avgörande faktor. I träningssalen var kämparandan och motivationen hög, vilket också gav utdelning. Flera av deltagarna förvånades över att träningen var så effektiv, bättre än de kunnat föreställa sig. Ett antal personliga berättelser kommer under hösten att publiceras på vår hemsida.

Sommarkurs 2007 ett resultat svensk

Nedan följer några kommentarer från kursen:

Energi

"Spontant, vad jag känner nu är att mina batterier har blivit laddade. Jag känner mig fulladdad med energi."

"Jag blir piggare och piggare. I morse gick jag omkring och sjöng. Min man sade: "före semestern sade du åh, vad ont jag har, åh, vad ont jag har. Nu säger du åh, vad pigg jag är, åh vad pigg jag är!"

Mentalt

"Jag känner att mitt tålamod har förbättrats. Jag kan bli lite rastlös när saker inte händer tillräckligt snabbt och när människor är för långsamma. Nu är det lugnt. Det är verkligen skönt."

"Tidigare ansåg många att jag var en negativ person men jag jobbar mycket med det mentala och är mer positiv nu. Det är bra att höra föreläsningarna och blir påmind om att behålla lugnet."

"Tack vare Qigongen mår jag mycket bättre. När jag började träna var jag ganska trött på mig själv."

"Sen förra sommarkursen har jag känt mig lycklig. När jag går hem från skolan ler jag, inte för att jag har någon anledning utan bara för att jag känner mig glad. Jag behöver ingen speciell anledning för att le. Jag mår i allmänhet ganska bra hela tiden"

"Jag är lugnare nu. Förut var jag ganska stressad och la mycket press på mig själv. Det gör jag inte längre. Jag hanterar stress på ett annat sätt idag och blir inte så lätt irriterad."

"Jag tycker att mitt sätt att tänka har ändrats. Nu tänker jag mer positiva tankar och när jag får negativa tankar försöker jag svänga dem till något positivt."

"Trots att jag inte tränar så mycket så är jag lugnare, jag sover bättre, jag har lättare för att skratta, mina tår är rakare, en liktorn är borta, mina fötter har ändrat form, bihåleinflammation är borta och troligtvis också infektionen i halsen. Jag andas lättare."

Kvaenum 2007 ett Cabaret1

Ljud

"Jag har varit ljudkänslig men det är mycket bättre nu. Jag jobbar i ett kök med mycket ljud. Tidigare blev jag väldigt störd och fick huvudvärk men nu lägger jag knappt märke till ljuden mer. Qigong träningen är verkligen bra för mig."

"Mitt problem är att jag har en hörselskada. Jag har fått hörapparat på båda öronen. Jag är lågstadielärare med den miljö det innebär, där alla ljud förstärks. På grund av alla ljudintryck har jag fått jätteont i axlar och huvud och blir enormt trött. Jag har gått hos sjukgymnast i ett halvår ungefär. Nacken är helt bra nu, så jag ska ringa återbud till sjukgymnasten idag. Jag hoppas att det fortsätter så att man slipper byta yrke, för det är ett yrke jag verkligen tycker om."

Smärta

"Jag hade smärta i nacke och skuldror, men nu känner jag ingen smärta längre."

"Mina axlar blev mjukare ganska snabbt och också min nacke. Nu kan jag få ner hakan till axlarna som vi gör i Shenxin Qigong. Det kunde jag inte tidigare. Igår under kvällsträningen när vi tränade Lyft Upp Qi hände något i mina knän. Jag hade problem med ett av dem. Det pekade utåt vilket gjorde att jag hade dålig balans när vi tränade Lyft Upp Qi. Jag tror att ländryggen är mjukare. Min arm var också lite vriden från en massa dataspelande men det börjar också bli bättre."

"Jag blir bättre och bättre i min ansiktsneuralgi. Det var en skada efter en tandoperation som gav mig svåra smärtor i ansiktet. På första kursen försvann det på högersidan. På andra kursen kunde jag stänga av elektrisk apparatur som var avstängd i 2,5 månad utan att ha några smärtor. Det har aldrig hänt förut på 22 år. Och den här gången så har jag stängt av apparaturen efter tredje dagen och jag har fortfarande inte ont efter sex dagar."

"Jag hade smärta mellan några revben och har haft det minst ett år. Det gjorde så himlars ont, särskilt när jag skulle sova. Nu är smärtan borta, förhoppningsvis för alltid."

"Det här är min andra kurs. Jag hade en neuropatisk smärta i min arm och hand som jag fått från en överansträngning. Jag märkte direkt att Qigongen hjälpte. Fysisk ansträngning och stress gav mig smärta. Qigong har hjälpt med både och. Förra sommaren kunde jag sluta använda mina mediciner som jag hade använt i tre år. Jag är väldigt tacksam att jag klarat mig utan dem i ett helt år."

"Jag började träna Qigong på grund av en smärta som jag fått från en gammal olycka. Smärtan blev värre. När jag var 40 år gammal kunde jag knappt lyfta en hink med vatten. Efter tre månaders Qigong-träning, inte ens regelbunden så började min rygg bli bättre. Mitt problem var att en höft var högre än den andra. Naturligtvis kompenserade hjärnan det och jag märkte inte ens att jag haltade. Qigong är fantastiskt! Det här är min första sommarkurs. Jag märker att min rygg blir rakare. Mitt kortare ben har blivit längre. Jag känner mig hoppfull."

Avslappning

"Jag känner mig totalt avslappnad i min kropp. Så här har jag inte känt på många år."

"En fysisk effekt jag har märkt är att min nacke känns 15 cm längre nu än förut."

"Innan jag åkte hit kunde handen bara domna bort så att jag knappt kunde känna den. Nu är det inga problem alls. Så det har verkligen blivit mycket bättre. Jag är väldigt nöjd."

"När kursen började försökte jag lägga händerna på golvet men nådde inte ner. Igår när jag försökte lyckades jag. Jag känner att mina armar blivit längre och att axlarna inte hindrar mig som tidigare. Det är bra eftersom jag är pianist. Genom kursen har jag lärt mig att tänka positivt."

"Jag tycker att mina leder känns mjukare och rörligare och jag känner mig 20 år yngre."

Kursen i allmänhet

"Jag har träffat så trevliga vänner. Vi har haft så mycket roligt och skrattat åt våra sjukdomar. Fantastiskt! Tack! En underbar kurs, verkligen bra och alla ni som jobbar här är otroliga! Tack så mycket!"

"Det är vackert. Det känns som vi alla är en enda lyckliga familj. Här kan du vara dig själv. Det händer vackra saker här. Jag kan känna att jag är på rätt väg och jag skulle vilja stanna ett helt år för att fortsätta jobba med det som nu startat. Det är ett privilegium att vara här och lära känna er alla!"

Kvaenum_2007_ett_Lars_o_Ulrika

"Sommarkursen är bra på många olika sätt, t.ex till att träna den sociala kompetensen."

"Det har varit en bra kurs. Jag känner att något händer i min rygg och midja. Förutom det så har jag njutit av att socialisera med alla trevliga människor här. Köket gör ett suveränt jobb. Det är alltid rent och fräsch överallt och det är underbart."

"Det har varit jättebra och jag är glad över att vara här. Qi-fältet känner verkligen starkt. Det har hänt saker både i kropp och i sinne. Jag har blivit av med en del stress. Ena axeln är mer avslappande så nu kan jag vrida på huvudet. Det har varit en underbar upplevelse."

"En annan sak är hur mycket kabarén hjälper människor. Människor kan visa vilka de är och veta att de blir accepterade som de är. De kan stå på scenen även om de har problem med att sjunga och komma av sig ibland och ändå ha roligt. Jag skulle vilja att det var så här på andra ställen i samhället också och det kanske det blir i framtiden."

"Känslomässigt och mentalt har det varit underbart. Jag har lärt mig så mycket av Su Dongyue och mina kurskamrater."

"Jag måste säga att det är fantastiskt att vara här. Det är otroligt att vi alla kan bo här utan konflikter. Alla går omkring här med stora leenden och bryr sig om varandra. Detta är den största erfarenheten av att vara här."

"Jag är imponerad av skolan, organisationen, människorna, maten och också att det är möjligt att sova i samma rum som åtta människor. Jag trodde aldrig att det skulle vara möjligt. Jag är glad över att vara här."

"Det här är min första sommarkurs. Jag var tveksam till att komma hit, sova och bo så här nära andra människor. Jag visste inte om jag skulle klara det. Det första jag möttes av var det trevliga atmosfären. Snart kommer man själv in i samma vänlighet och det är bra för alla."

"Min rygg är längre, jag är längre och jag är jag. Det är fantastiskt att vara så glad igen."

"Jag känner mig lugnare och gladare. Jag är mycket lugnare. Jag mår bra."

"Det har varit trevligt att vara här och jag har blivit lugnare än jag hade varit förr. Tack!"

Ryggskott

"Under kursen fick jag ryggskott. Andra deltagare tipsade mig om vem som kunde hjälpa mig. Själv tänkte jag att Qi-fältet skulle fixa det. Med den inställningen gick jag till träningen och efter La Qi var smärtan borta. Tack vare min tillit försvann problemet snabbt."

Barn

"Jag har min son med mig och jag kan se att han njuter av att vara här. Han tycker verkligen om kontakten med alla människor. Alla vänliga leenden betyder mycket. Vi har varit på ett par utflykter och då hälsar han på alla."

Träning

"Tidigare var jag fokuserad på att få bra resultat men nu tränar jag mer för att jag njuter av träningen. Om jag får resultat är det mer som en bonus. Den här sommarkursen har jag blivit påmind om att livet är enkelt."

"Att få problem med hälsan var faktiskt det bästa som kunde hänt mig för annars hade jag inte hittat Zhineng Qigong."

"Det hände något som gjorde det lättare för mig att koncentrera mig. Jag nådde ett tillstånd där allt annat bara försvann. Det var som om armarna bara rörde sig av sig själva med en lätt koncentration. Det kändes väldigt bra."

"Det som är intressant med Qigong är möjligheten att kontrollera och reglera sig själv utanför Qi-fältet. Det är intressant att göra kroppsreglering och avslappning i mataffären och samtidigt få Qi – bara genom denna enkla träning. Det är spännande. Kroppsreglering och avslappning är det som är mest inspirerande. Det bör vara möjligt att uppnå alla resultat enbart genom detta."

Skratt

"Igår tackade en kvinna mig för lunchen vi hade haft tillsammans. Hon sa att hon inte skrattat så mycket på flera år. Hon kunde inte sluta skratta. Jag kunde inte riktigt förstå att jag kunde få henne att skratta och må så bra. Att jag kunde ge det till henne kändes väldigt bra. I början av 2000-talet tappade jag min lycka men nu början min glada personlighet att komma tillbaka. När du inte mår bra tappar du skrattet, livet. Du glömmer hur roligt det är att skratta med andra människor."

Reumatism

"Jag har reumatism. Det här är tredje året som jag är här. Ett av mina fingrar har blivit rakt. Innan kursen kunde jag inte böja det. Nästa kurs hoppas jag att också nästa finger ska räta ut sig."

Kronisk urinvägsinfektion/Elöverkänslighet

"Jag hade en kronisk urinvägsinfektion när jag började träna. Jag hade också ljud i mina öron och var elöverkänslig. Senare förstod jag att rädslan för känsligheten var värre än känsligheten i sig. Det var bra att inse att mina tankar skapad edet största problemet. Urinvägsinfektionen har försvunnit och så även problemen med öronen. Jag är fortfarande känslig men kan jobba som vanligt."

Känsel

"Mina sinnen har förbättrats. Jag kan känna smaken från mat mycket mer."

"Jag har också förbättrat mitt smak- och luktsinne."

Sömnproblem

"Mina problem är stressrelaterade: sömnproblem, ångest och att se det som är svårt istället för möjligheterna. Under dessa nätter har jag sovit bättre. Jag har vaknat bara några gånger och jag har kunnat somna om. Jag har också fått en kick, laddat batterierna som ni sade."

Qi-fält

"Något jag verkligen njöt av var att energifältet, Qi, var starkare än någonsin. Det var verkligen bra."

Allergi

"I början av kursen hade jag en massa allergiska rektioner. Min näsa och mina ögon rann. Det är bra nu. Min nacke och mitt skulderblad är mjukare. Det känns verkligen skönt."

"Jag tänkte att det vore bra att minska min astma- och allergimedicinering. Jag måste ta en hel del sådant. Så jag sade till min man att jag åker till kursen för att minska min medicinering. Min man sade: "minska din medicinering!? Du borde bli av med den helt. Jag hoppades också att Qigong skulle fixa så att jag kan sitta igen. Jag har problem med min rygg och sammanvuxna kotor och jag skadade också min svanskota i ett fall före jul. Förbättringarna kom väldigt snabbt. Redan den tredje dagen började jag minska på min medicinering. På torsdagen var min svanskota OK. Jag kunde sitta igen. På fredagen var jag säker på det, så då ringde jag min man och berättade det för honom. Jag tar ingen medicinering längre. Inte ens en som jag inte hade planerat att sluta ta, men jag hade glömt att ta den. Jag kom inte hit för min medicinering. Jag kom hit för att bli lugnare och förbättra min visdom, om man kan kalla det så. Jag har två sammanvuxna kotor i nacken och ingen disk emellan. Idag mår jag jättebra, ända sedan Qi-regleringen igår. Jag har aldrig mått så bra. Jag har rörlighet i nacken och jag har ingen smärta någonstans i kroppen."

Multipel Skleros

"Qigong har gjort mycket för min energinivå. Jag har haft MS i sjutton år. Qigong har hållit mig igång. I år har det också hjälpt mig i att inte bli arg lika lätt. Jag är mycket lugnare och tar saker bättre. Några av mina släktingar, fastrar och farbröder, känner nästan inte alls igen mig. Jag känner att det här har tagit mig ännu längre. Tack!"

Stress

"Jag har inte märkt några stora fysiska förändringar, men jag har haft stressrelaterade problem och Qigong är väldigt effektivt, den effektivaste metoden jag vet."

Migrän

"Jag tillbringar inte lika mycket tid liggande i sängen med migrän, min kropp är inte så känslig. Mina migränanfall är bättre. Det smäller mycket mindre I huvudet. Det är jättebra så tack så jättemycket allihopa!"

Saliv

"Jag har salivproduktion i munnen igen. Det känns bra. Mina fingrar fungerar lite bättre."

"Jag har mer saliv i munnen. Jag tar en medicin som reducerar den produktionen. Nu behöver jag inte ta min medicin för att öka salivproduktionen. Jag märkte inte att jag inte hade tagit den, men nu kom jag på det. Jag har kunnat minska min medicinering med hälften, vilket är mycket för mig. Jag tror jag har fått lite större viljestyrka."

"Jag har mera saliv och tårar. Det har varit ett problem för mig innan. Det här har varit en bra kurs för mig."

Knöl

"Jag market att knölen i nacken blir mindre. Det är bra, för när jag har sett den i spegeln har jag verkligen tänkt att jag hatar den."

Ärr

"Jag har blivit opererad på flera ställen så jag har ett ärr som går tvärs över min kropp. Jag har haft problem med detta. Det är ungefär sex år gammalt. Det är brett och jag har känt av det. En dag i duschrummet såg jag att ärret försvunnit, det bara var en tunn tråd kvar. Jag tänkte "detta är inte sant, jag måste vara förvirrad". Jag bad en väninna att kontrollera. Och det var verkligen en tunn tråd. Och det var storartat! Detta har varit en underbar kurs. Tack allesammans!"

Vikt

"Jag gick ner femton kilo i vikt på två månader utan att ändra matvanor. Det var en trevlig resultat."

Inflammation

"Jag hade en kronisk inflammation i knäna. Man ville operera dem för två år sedan. Men efter att ha tränat Qigong blev knäna så bra att doktorn inte ville operera."

Syn

"Mina ögon har förbättrats. Jag har ett synkroniseringsproblem i ögonen, men det har försvunnit."

Lärare:

Su Dongyue