LUQ 2 Åbo [2007-05-19]

Traditionsenligt avslutades helgkurserna för vårsäsongen i Finland med en Lyft Upp Qi 2 kurs i Åbo. Förutom deltagare från själva Åbo fanns det även dem som åkt längre för att komma till kursen, från Vasa och Helsingfors t.ex. Flera av de nya uttryckte sin uppskattning över att få ha lärt sig de sätt att tänka under övningen som vi lär ut. De var övertygade om att det nu skulle bli lättare att ha kontroll över alla störande tankar som annars ofta finns.

Ur deltagarnas kommentarer:

Ryggproblem

"Jag ska börja jobba imorgon. Det är första gången sedan jag slutade jobba för sju år sedan efter en olycka där jag skadade ryggen. Qigongen är ett stort bidrag till att jag nu kan börja jobba igen."

"Jag har tränat sedan första kursen hölls i Åbo. Jag hade jätteont i ryggen när jag började träna. Det begränsade mitt liv väldigt mycket. För ett par veckor sedan var jag på en överlevnadskurs med klassen. Vi tältade på en sandplan och jag var lite orolig för hur ryggen skulle klara det. Men när jag vaknade på morgonen var jag jättemjuk i kroppen."

"Jag gick min första kurs år 2000 på våren. Jag har haft ryggproblem och såg en tidningsannons, så jag började träna. Jag är helt säker på att det är Qigongen som har hjälpt mig orka hålla uppe min dåliga rygg. Den faller lätt ihop eftersom den stöder så dåligt."

Åbo 070520

Oro, ångest, sömnlöshet, kroppskontroll

"Jag har tränat i två år. Jag trodde att jag var för gammal när jag började träna. Jag var verkligen dålig när jag började. Jag kunde inte få ihop fötterna, jag kunde inte blunda, jag kunde ingenting. Nu är jag mjukare och smidigare och har bättre kontroll över kroppen. Förut var jag orolig, ängslig och sömnlös. Nu har jag fått ett inre lugn. Denna kurs hjälper mig med tänkandet."

Diabetes, depression

"Det känns som jag har tränat Qigong hela mitt liv, fastän jag har tränat bara lite drygt ett år. De fysiska problemen jag hade har jag inte alls kvar. Min diabetes är helt borta. Det var bara genom Qigongens hjälp. Denna kurs har jag fått hjälp med alla tankar som surrar. För ett halvt år sedan höll jag på att helt ge upp. Jag har lidit av depressioner och det kom en sådan igen. Jag började gå på Camillas träningar och pratade där. Det var två andra i gruppen som också hade gått tillbaka, så då kände jag att det inte var bara jag. Nu har jag ett redskapen att hantera situationer. Efter många månader med svåra situationer märker jag att jag hanterar det bättre. Det går inte så mycket energi åt till att oroa sig. Jag är tacksam för de nya övningarna vi har lärt oss."

Inre lugn

"Jag är nybörjare. Jag fick en påskgåva: en penningsumma och en uppmaning att ta hand om mig själv. Jag fick göra precis vad jag ville, fara på solsemester eller vad som helst. Jag är kollega med Camilla och fick veta om Qigongkursen via en affisch hon hade satt upp på jobbet. Jag gick på informationstillfället och planerade om mitt veckoslut. Sedan blev jag biten. Jag har stått och tränat 3-4 gånger per vecka, ibland på arbetsplatsen tillsammans med Camilla. Jag har märkt att jag har ett lugn inför alla stora uppdrag jag har haft, t.ex. stora konserter med 100 barn och fyra körer. Det känns som det var väl använda pengar och jag tror att jag kommer att få ränta på dem."

Ryggproblem, energi, inre lugn

"Jag har tränat sedan den första kursen i Hangö hölls. Jag har haft problem med ryggen tidigare, men nu är jag mycket rörligare. Jag fick mycket mera energi efter kursen i Ekenäs. Numera längtar jag efter att få träna på morgnarna. Jag känner mig lugnare och dras inte med i allt på jobbet. I början hände det mest bara på det fysiska planet, men nu händer det också mentalt."

Oro, fysisk status

"Jag har blivit smidigare och fått bättre hållning. Jag var på rehabilitering i vintras, sådan som arbetsgivaren organiserar för äldre arbetstagare. Där blev vi poängsatta. Då konstaterade man rent objektivt sett att jag faktiskt är rörlig. Mina rygg- och benmuskler är utmärkta. De sade också att de små musklerna i ryggen är i bra skick. Det är muskler som man inte kommer åt med vanlig träning. Jag märker också mentala förändringar. Jag har tidigare haft rampfeber, resfeber, hypokondri och allt möjligt. Den här vintern har jag haft tuffa utmaningar på jobbet och annars. Jag har hanterat det bättre. Jag är mera positiv. Jag utgår ifrån att det ordnar sig. Jag diskuterade med min man och sade: "en person som är så där orolig som jag". Han, som har varit väldigt skeptisk vad gäller Qigongen, sade: "Men det är du ju inte mera." Det är spännande att se att man åldras samtidigt som det händer saker i motsatt riktning."

Lärare:

Lars Hagner