TuiNa , Wei Tuo Jin Göteborg [2007-05-17]

Ett intresserat gäng, bestående av Qigongutövare och kroppsterapeuter, hade samlats i Göteborg för att lära sig om meridianer, akupunkter, TuiNa och så Wei Tuo Jin förstås.

Flera deltagare fick "aha"-upplevelser när de lärde sig att behandla akupunkter med fingernålar under TuiNa kursen. Under Qigongdelen, när vi lärde oss och tränade Wei Tuo Jin, hettade det till med mycket Qi och många upplevde positiva förändringar under kursens gång.

Nedan följer några av deltagarnas kommentarer.

Sömnproblem och ischias

"Under TuiNa-kursen kändes det i hela kroppen när vi behandlade varandra. Jag lider av sömnproblem, men redan första natten sov jag mycket gott. Vi lärde också att behandla ländryggsproblem och då blev min ischias lite bättre. Första dagen av Wei Tuo Jin kursen märktes det dock att min rygg inte är helt bra, men redan på eftermiddagen hade smärtorna släppt. Kroppen kändes friare och rörligare. Och jag sov gott mellan alla kursdagarna!"

Foglossning

"Jag födde barn för ungefär 4 månader sedan. Efter graviditeten och förlossningen har jag haft mycket smärtor i kroppen, bland annat från en foglossning. När jag reste mig och satte mig på förmiddagen under den första dagen av Wei Tuo Jin kände jag av foglossningen ganska mycket. Efter lunch kände jag nästan inget av foglossningen. I morse när jag vaknade kände jag mig som en ny människa, pigg och hyfsat fräsch i kroppen."

Förkylningsblåsa

"När jag vaknade på morgonen hade jag lite snuva i näsan och bihålorna, samt en förkylningsblåsa under tungan. Blåsan gjorde ganska ont faktiskt. Vid lunchtid märkte jag att blåsan hade försvunnit. Att jag inte kände av snuvan är en sak, men att blåsan redan hade försvunnit är jag rätt förvånad över."

Deltagarna tränar Wei Tui Jin i Göteborg, maj 2007

Skönt i hela kroppen

"Jag har tränad en hel del Qigong innan, men detta är min första kurs i Wei Tuo Jin. Det känns jätteskönt i hela kroppen. Det är en skön form som jag ser fram emot att träna hemma. Det känns redan på dessa två dagar att kroppen har blivit lösare och ledigare."

Sjukskriven för ond rygg

"Det är jättebra att repetera, jag upptäcker alltid att jag har gjort några saker helt fel. Jag gör detta i omgångar, det kan gå flera månader när jag inte tränar någonting. Men sedan sätter jag igång och kör stenhårt och mår då jättebra - precis som nu. Min man har under många år varit sjukskriven för sin onda rygg. Han brukade vara sjukskriven flera månader per år. Han är mycket skeptisk till akupunktur, TuiNa och Qigong. Efter att jag har börjat behandla honom med TuiNa (3-4 år sedan) har han inte varit sjukskriven alls! Så fort han får ont i ryggen så säger han till, jag trycker på honom och på morgonen efter är han bra igen. Även han erkänner att det beror på mina TuiNa-tryck!"

Rörligare och mjukare

"Jag känner att jag fått mycket från kursen, har blivit både rörligare och mjukare - som en 25 åring! Jag skall försöka utöva både TuiNa och Wei Tuo Jin."

Favoritövning

"Periodvis behandlar jag andra med TuiNa och får dessutom TuiNa från några av mina kurskompisar. Jag tycker att resultaten från TuiNa är bra. Wei Tuo Jin är en favoritövning och jag känner mig stark när jag tränat den."

Krockskada

"Jag råkade alldeles nyligen ut för en krock. Efter den kände jag mig lite tilltufsad. Jag fick ont i nacken, ryggslutet och höften. Jag var mycket tacksam att det fanns en kurs så tätt inpå olyckan. När jag kom till kursen var jag svullen på ena sidan av ländryggen. Jag har märkt att jag var mycket stelare än vanligt, men har under kursen blivit rörligare. Det har jobbat mycket med problemen jag fick i krocken. Det har hänt flera saker med nacken och huvudet. Svullnaden i ländryggen har försvunnit. Jag är glad att jag kunde vara med i Qifältet."

Roligt och intressant

"Jag har tränat lite Qigong innan, men detta var den roligaste och intressantaste kursen jag gått. Den här träningen är bra för mig."

Stimulerade Qi

"Wei Tuo Jin var rolig att träna och övningen stimulerade Qi på ett annorlunda och skönt sätt."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen