Lyft upp Qi Vasa [2007-04-28]

Vårsolen sken in genom fönstren i Sundom ungdomsförenings lokal utanför Vasa där vi hade samlats för att hålla kurs i Lyft Upp Qi. Tack vare omtänksam hjälp från dem som repeterade kursen, lärde sig nybörjarna övningarna snabbt och vi fick en hel del tid över till träning. Kursen präglades av lugn och glädje och flera deltagare kunde rapportera goda resultat.

Ur deltagarnas kommentarer:

Smärta i knän och rygg

"Jag har haft ont i knän och rygg tidigare. Det har gjort ont att gå i trappor. Men idag känner jag inget alls i knäna. Normalt har jag också ont i ryggen när jag sitter på en sådan här stol. Nu gör det inte ont alls."

Laktosintolerans, magkatarr, migrän, trötthet och astma

"Jag har haft laktosintolerans. Efter att ha tränat Qigong ett halvt år kunde jag äta vanliga mjölkprodukter utan problem. Jag har väldigt höga krav på mig själv. Förut fick jag magkatarr två gånger per år. Sedan jag började träna Qigong har jag inte haft magkatarr en enda gång, trots att det har varit en del stressiga och jobbiga perioder sedan dess. Förut hade jag migränperioder både vår och höst. Då var jag dålig i 1-2 veckor. Nu har jag inte haft någon migrän på två år. I höstas kändes det som om jag höll på att få migrän, men det försvann. Förut sov jag 8-10 timmar per natt och ändå var jag trött. Nu räcker det med 6 timmar och jag är jättepigg. Jag har bättre kvalitet på sömnen. Förut åt jag en massa mediciner och preparat. Jag höll på att pröva ut en astmamedicin när jag började med Qigong. På den sista kontrollen sade de att jag inte var astmatiker och att medicinen inte behövdes längre. Jag behöver inga mediciner längre."

Energi och glädje

"Igår var jag trött, men kände en energi inombords. Jag hade inte städat på två veckor, men igår kväll kom dammsugaren fram. Jag torkade till och med golven. Jag har aldrig städat så sent på en lördag förut. Jag känner en glädje inombords som jag inte har känt på länge. Jag har haft ont i fötter och knän och tänkte flera gånger att jag måste sätta mig ner. Nu är det bra."

Vasa 070429

Cirkulation

"Jag har fått bättre cirkulation. Jag hade jättekalla fötter innan."

Trötthet, sömnproblem

"Jag var ute i blomrabatten och grävde igår och då fick jag ont i armen. Jag gick in och tränade och då släppte det onda. Jag är piggare än normalt. Innan hade jag problem med att somna. Det kunde gå en till två timmar innan jag somnade in. Efter att jag började med Qigongen kan jag somna på 15-20 minuter. Jag är opererad för tennisarmbåge. Förut hade jag värk dag och natt. Nu äter jag 80% mindre värkmedicin. Efter förra sommarkursen skulle jag och min sambo fara och simma. Det är 5 km till simstranden och vi cyklade dit. Normalt brukar jag stånka och pusta som en 70-åring. Nu cyklade jag lika snabbt som min sambo. Han trodde inte sina ögon och undrade om det var något fel på hans cykel."

Trötthet, glädje

"Jag var pigg och glad igår. Jag hade lovat att gå på en blues-konsert men skulle gå hem senast klockan 24 för att orka upp på kursen idag. På grund av strejkerna i Kastrup var artistens flyg försenat, så konserten började först 23:30. Jag var där till 1:30. Men jag orkade upp ändå och har känt mig pigg och hängt med bra. Det här har gett mig pigghet. Jag känner en glädje i det att jag hänger med och klarar av."

Migrän

"Jag får migrän när jag fuskar och inte motionerar. Jag besökte en specialist som fixade till min axel. Jag behöver inte åka tillbaka till specialisten efter det här. Efter första övningen kände jag att det slappnade av i axlarna. Jag har ett tungt jobb med mycket lyftande. Det är också psykiskt tungt. Jag tänker på vad som händer när jag blir gammal. Vill jag bli sjuk? Jag vill ta ansvar för min egen hälsa, så att andra slipper. Jag är jättenöjd."

Lärare:

Jeanette Heidenberg