Lyft upp Qi Borgå [2007-03-10]

Tillsammans med Borgå folkakademi arrangerade vi vår andra kurs i anrika Borgå, Finland. Byggställningarna runt den historiska domkyrkan dominerade stadsbilden och påminde oss om återuppbyggnaden av kyrktaket efter branden i fjol. Efter en tids uppehåll i Qigongverksamheten var det flera som tog chansen att få bygga upp sin träningsmotivation igen genom att delta i kursen. Lika många nybörjare som repeteterande deltog i kursen och stämningen var hjärtlig och harmonisk. Vi delade mycket glädje och erfarenhet med varandra både under själva kursen och på de trevliga lunch- och tepauserna.

Ur deltagarnas egna berättelser:

"Kursen var skön och några saker har fallit på plats både fysiskt och mentalt. Tack vare Qigongen är jag inte så stel i övre ryggen längre. Jag har också haft en nervvärk i ena armen som har blivit bättre."

Borgå 070311

"Jag har sysslat med en annan Qigongmetod förut. Jag tycker bättre om det här. Det känns lugnare och ger mig mera inre lugn."

"Jag råkade ut för en olycka och fick inte hjälp trots att jag prövat massor av metoder. Jag tänkte pricka av Qigongen på min lista av saker som inte hjälper. Men efter första kursen kunde jag direkt sova igen och alla som har haft problem med sömnen vet hur värdefullt det är. Det räckte för mig som orsak att fortsätta träna resten av mitt liv. Sedan blev ryggen gradvis bättre. Jag har inte klarat av att jobba alls sedan olyckan, men under julen jobbade jag i saluhallen och stod hela dagarna från sju på morgonen till sex på kvällen. Det gick bra och ryggen blev inte alls trött. Det kändes som att jag tränade Qigong hela dagarna. Det var en stor upplevelse."

"Mina armar domnar alltid på nätterna, men inatt domnade de inte. Jag sov mycket bättre och djupare inatt och vaknade utvilad."

"Jag har mycket lätt att bli spänd i axlarna. Qigongen hjälper mot det. Jag har tränat bara en gång i veckan i grupp, men nu har jag fått inspiration att träna varje dag."

Lärare:

Jeanette Heidenberg