Vinterkurs SXQ (5 d) Bollnäs [2007-02-28]

I år var det 5-års jubileum för vinterkursen i Shenxin Qigong. Jubileét gällde även att vi under alla 5 år har arrangerat kursen på den fina och lugna folkhögskolan i Bollnäs. Det dubbla jubileét firades med hembakade tårtor och teblommor.

Det var också rekord i antal deltagare, över 80 stycken, som kom från Sverige, Norge, Finland och Storbritannien. Som vanligt arrangerade vi en grundkurs i anslutning till den 5 dagar långa vinterkursen och merparten av deltagarna valde att deltaga även på grundkursen för att på så vis få träna 7 istället för 5 dagar.

Qigongträning utomhus i vintrigt landskap

Deltagarna riktigt mös i det starka Qifältet och den lugna, omtänksamma stämningen. Många deltagare valde att spendera extra timmar i träningssalen på kvällarna för att riktigt utnyttja Qifältet. Den sista kvällen gick alla deltagarna runt med vänliga leenden.

Vi fick många spontana positiva kommentarer om både arrangemanget, träningen och kurslokalerna.

Enkätundersökning

Som vanligt genomförde vi en enkätundersökning där deltagarna själva fick uppskatta sina resultat. Diagrammet nedan visar hur många (i procent) som fick förbättringar när det gäller stress, smärtor och depression.

79% mindre stress, 72% mindre smärtor och 65% mindre depression

Nedan finns ett axplock av deltagarnas kommentarer:

Svåra axelsmärtor och sömnproblem

"Jag har under en lång period haft mycket svåra smärtor i min vänstra axel. Detta har även lett till att jag fått sömnproblem. Under den första dagen på grundkursen hade jag mycket svårt att lyfta min vänstra arm upp till axelhöjd. Det gjorde mycket ont i axeln och hela armen skakade. Nu (på morgonen andra dagen av grundkursen) är min axel helt bra!"

Respekt och lugn

"Det känns så skönt att vara här. Man blir respekterad och accepterad precis som man är. Det känns så lugnt och avslappnat."

Lugn

"Jag har aldrig varit så lugn på någon kurs förut!"

Huvudvärk

"Jag känner mig numera morgonpigg och min huvudvärk är helt borta."

Stel axel och sömnapé

"Jag har en ond nacke och axel efter ett lymfkörtelsödem. Denna smärta har släppt under kursen. Jag måste dessutom använda en bettskena när jag sover på natten eftersom min käke ligger för långt bakåt. Läkarna säger att muskulaturen i halsen är försvagad och åkomman kallas för sömnapé. Jag använder en bettskena på natten för att få käken framåt så att min andning fungerar bättre. I går kväll när jag skulle sova kunde jag inte använda min bettskena. Den passade helt enkelt inte eftersom min haka hade åkt framåt till normalläge!"

Mjuk nacke

"Jag är reumatiker och under den här kursen blev min nacke helt mjuk. Det har den aldrig varit sedan barndomen."

Stress och lungproblem

"När jag kom hit var jag ganska sliten. Jag hade problem med lungan förra veckan. Jag hade ett jobb som precis var påbörjat och ett annat som inte riktigt var avslutat ännu. Så jag körde för länge och bromsade för sent. Mina reskamrater avslöjade att jag såg ut som ett askfat i ansiktet, med blodsprängda ögon. När jag började träna kändes det bra. På måndagskvällen (första kvällen på gundkursen) när jag stod här och tränade kändes det så konstigt i lungan. Det var som om någon blåste upp små ballonger som försvann åt sidan som opps, opps, opps och det hände ett tiotal gånger. Sedan dess har jag inte haft ont, ögonen har blivit klarare och jag har haft en riktigt skön träningsvecka."

Shenxin Qigong i träningssalen under vinterkursen i Bollnäs 2007

Det mentala planet och energi

"Jag hade problem med magen de första dagarna och tre veckor innan kursen. Nu de sista två dagarna har jag inte känt någonting. Jag fick en bra korrigering och då började det kännas i en ljumske och sen kände jag mig piggare efteråt. Det har hänt mycket på det mentala planet. Jag har drömt mycket. Och jag har fått en massa energi. Det hade jag inte väntat mig. Jag börjar möta något inom mig som känns mycket trevligare än förut."

Bröstsmärtor

"Mina bröstsmärtor har försvunnit nästan helt och hållet."

Pigg och glad

"Jag har känt mig glad och pigg här och njutit av tillvaron. Jag hoppas att känslan sitter i när jag kommer hem så att jag kan hantera livet bättre."

Eksem

"Jag har plågats av eksem på benen, något jag inte känner av överhuvudtaget nu. Ingen klåda och eksemet har torkat ut och ser nästan ut som normal hud nu."

Mjukare rygg

"Jag har blivit allt mjukare i ryggen ju längre kursen pågick. Jag känner mig allmänt mjukare och lättare i kroppen."

Klar i huvudet

"När man kommer hit känner man sig hyfsat klar i huvudet men efter att ha varit här känner man att det finns ytterligare nivåer. Det känns ganska skönt att man ser världen lite annorlunda. Saker man inte såg ser man nu, och det känns riktigt bra."

Stress och energi

"Jag har haft svåra stressproblem, men det har blivit mycket bättre sen jag började träna Qigong för ett och ett halvt år sedan. Jag är aldrig stressad när jag tränar Qigong, men har kvar en stresskänslighet i vissa situationer. Mina största problem nu är en låg energinivå och infektionskänslighet. Jag har fått mycket energi nu på vinterkursen. Jag känner mig starkare."

Cirkulation och kroppsvikt

"Jag har fått en enorm cirkulationsförbättring runt midjan under den här kursen. Under fyradagars i januari blev jag mycket mjukare i midjan. Som en följd av det har jag gått ner tio kilo på en månad utan att ändra kosten. Om man blir mjukare i midjan kan alltså vikten regleras. Det är bra för då slipper man en massa bantningskurer."

Hudutslag

"Mina hudutslag på händerna håller på att försvinna. Hudutslagen på underbenens framsida har börjat läka. Och jag kommer ner i knäböjningen! Det har varit en fantastiskt helande och skön kurs."

Styrka och Qi

"Jag har känt mig väldigt stark för jag har så väldigt krokiga armbågar som försöker hänga ned. Men nu kan jag sträcka ut dem, alldeles raka och jag tror det är det som gör att jag känner mig stark. Den nya armrörelsen har varit en väldigt trevlig upplevelse och på fredagen tror jag att jag aldrig känt så stark qi tidigare."

Pigg och glad

"Innan jag kom hit kände jag mig ganska trött, lite nedstämd, fast jag blev pigg direkt och nedstämdheten försvann."

Stress och lugn

"Sista veckan innan kursen hjälpte jag en person inför en rättegång. Då blossade stressen upp; det var som en knota här över hjärtat, men efter första träningen på kursen försvann det. Och det var ju sagolikt. En morgon när jag vaknade upp och man tände ett ljus där framme så transporterades det ljuset till mig och jag hade ett komplett lugn ett tag och det var ganska skönt at vara med om det."

Jobbigt på jobbet

"Jag ser fram mot morgondagen. Jag har min jobbigaste dag på jobbet i morgon. Jag ser med tillförsikt fram mot den. Vi brukar vara två som jobbar tillsammans i vanliga fall men min kollega är på semester, men jag oroar mig inte ett dugg."

Värk och självkännedom

"Jag har haft ganska mycket värk i mina ben och mellan skulderbladen. Men ett tu tre försvann värken mellan skulderbladen den känns som det öppnat upp. Det jag annars tycker att jag fått ut av den här qigong träningen är att jag lärt känna mig själv bättre och att kunna koppla bort problem som inte berör mig egentligen."

Hjärtmuskelinflammation

"Jag har tränat Qigong ett tag men fått ett nytt problem. För några månader sedan upptäckte jag att jag gick mycket långsammare, andningen var sämre. Läkaren sa, nej du har lungor som en 40-åring, fast jag har astma. Ett EKG visade på en trolig hjärtmuskelinflammation. Så jag har fått gå jättesakta och stanna för att vila. Men jag var ute igår och när jag gick till Mobacken här nere gick jag jättefort. Jag blev andfådd men behövde inte stanna och vila. Så nu håller jag på att fixa det här medan de utreder."

Dofter

"Jag har upplevt väldigt mycket dofter den här träningen. Jag har inte tidigare upplevt att mitt luktsinne varit dåligt, men nu har det varit väldigt mycket dofter och ändå inte irriterad på dem eftersom det funnits dofter som jag inte klarat av på grund av allergiska problem. Nu har jag bara kunnat lukta på dem, så har de varit där, och sen har det inte varit mer med det. De har inte försvunnit och näsan har inte täppts igen."

Aldrig haft problem med nacken

"Jag har aldrig upplevt att jag har haft några problem med nacken, men nu hände det ändå något där. När jag var ute och gick på isen här om dagen vände jag snabbt på huvudet och blev förvånad över hur långt jag kunde vända det. Jag har märkt att jag är rörligare och mina rörelser är mer differentierade, jag kopplar inte på nacke och axlar när jag rör händerna."

Tänkandet påverkar avslappningen

"Jag har under kursen upptäckt hur jag med mitt tänkande kan påverka avslappningen och att det fungerar. När jag verkligen, bokstavligt tänker 'axlarna slappnar av' så gjorde de det, vilket inte fungerat tidigare. När jag hade upptäckt att det fungerade så använde jag mig av det tänkandet i andra delar av övningen tex. när vi skulle böja oss framåt. Jag tänkte att midjan skulle slappna av och även då fungerade det. Jag kunde böja mig längre ner, vilket fick som följd att cirkulationen i fötterna blev bättre, de blev alldeles varma."

Efter kursen:

Sänkt vilopuls

"Under kursen märkte jag att orken blev bättre och att hjärtat fungerade bättre. När jag kom hem hade vilopulsen sänkts med 10 slag i minuten! Jag skulle iväg för att spela samma vecka. Då hade hissen lagt av. Jag gick upp 5 våningar i trappan bärandes på min utrustning! Det hade varit omöjligt innan kursen."

Ser klart på långt håll

"På väg hem från vinterkursen märkte jag att jag såg många fler detaljer. Jag såg nya detaljer i naturen. Jag kunde se klart på långt håll. Det känns riktigt kul för mig eftersom jag är konstnär."

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen