Lyft upp Qi Lund [2007-02-10]

Lunds första kurs för året hölls i helgen, i samma fräscha och rymliga lokaler som i september. Ett gemensamt "tema" för ett antal av deltagare den här gången var att använda Zhineng Qigong för att ta bort eller förebygga hälsoproblem i samband med yrkeslivet: mental stress, kronisk värk och framtida dålig cirkulation orsakad av enformiga arbetsställningar.

En ny deltagare, som annars ofta behövt tolk för att kunna förstå svenska, fullföljde kursen efter att ha följt undervisningen på svenska i två dagar. Detta visar på god kämpaglöd som inpirerar oss andra, men det visar också att vi tränar en lättillgänglig och okomplicerad metod.

Åsikter bland deltagarna

Genomtänkt och avvägt

"Jag tyckte att det kändes bra här, att det känns genomtänkt och bra avvägt. Jag tror att det passar mig bra som en daglig rutin. Jag tror att det ska kunna hjälpa. Tack."

Nyttigt att repetera

"Jag har tränat några år nu, och även om detta är en så kallad nybörjarkurs, är det jättenyttigt att vara med här och repetera. Det är helt enkelt skönt att träna tillsammans, mer än enbart kvällsträningen, tycker jag."

Tidigare smärtproblem

"Jag har också tränat ett tag, och tyckte också att det var mycket behagligt den här helgen. Det känns bra att träna tillsammans. Jag började på grund av smärtproblem för några år sedan. Jag tränade varje dag och det tog ett par veckor innan jag i princip var av med handledssmärtorna, och ryggen tog några månader, med kotor som kom på plats. Jag har inga smärtproblem alls, sedan några år nu."

Stressiga lärarjobb

"Nu har jag jobbat några år som lärare, och nu behöver jag Qigong, minst sagt. Jag är glad att jag har det redskapet. Det är för att bli av med stress och stressrelaterade problem."

Redskap att klara vardagen

"Jag arbetar också som lärare, och jag vaknar ofta på nätterna och känner av alla krav och behov som finns. Men då ställer jag mig och tränar på natten. Det gör att jag på något sätt kan hantera min vardag, och jag tror inte att jag kan bli totalt slut mer, för genom Qigong har jag fått en del redskap att klara av vardagen."

Lärare:

Max Björkström