Lyft upp Qi Bergen [2007-02-03]

Som vanligt var det en mix av nya och mer erfarna deltagare på helgens grundkurs i Lyft Upp Qi och de repeterandes erfarenheter uppskattades av de nytillkomna. Det var en efterlängtad kurs av många och de hade länge sett fram emot en chans att själv kunna påverka sin livssituation och sina problem. Med tanke på de regntunga moln som lagt sig över staden, tyckte några att de gjort ett bra val när de prioriterade träningssalen, Qifältet och möjligheten att fylla på med Qi. Fast, som någon sa: "jag hade naturligtvis varit här ändå".

Många fick goda resultat under kursen, men redan under fredagens föreläsning kände en deltagare effekter av Qifältet. Han hade haft lite ont i axeln/skuldran tidigare under dagen och under föreläsningen började det pirra och sticka i området, sedan var det helt borta.

Några av de deltagandes röster:

Allergi

"Jag har en väldigt lätt (damm)allergi och på slutet av lördagen fick jag en kraftig reaktion och det är ytters sällan det händer och tårarna rann. När vi startade i morse hände samma sak men då kunde jag hantera det bättre. Det är spännande, för om jag tänker efter så hade det börjat pipa pyttelite i bröstet den senaste månaden. Det var inte damm som satte igång det här utan det var något annat. Det har varit en väldigt bra kurs."

Kroniskt trötthetssyndrom

"Jag har varit sjuk de sista 10 åren, diagnosen kroniskt trötthetssyndrom. Det är inte lätt för varken behandlare eller patienter att hitta vägar ut ur den här sjukdomen. Igår kände jag att träningen tog tag i mycket och jag var nöjd med dagen när jag gick hem och idag har det gått ovanligt bra."

Pigg o klar i huvudet

"Jag är så otålig, jag vill att det skall ske en massa på en gång, men glömmer av hur det var när jag startade, jag var ganska dålig. Vi började med att träna på morgonen (min man och jag) och när vi var klara med den så upptäckte jag att jag var vaken. Vanligtvis var jag uppe för att få de andra i tid till olika aktiviteter men vaknade inte till och var klar i huvudet förrän vid 12-tiden. Men efter träningen vid 7-tiden var jag vaken och klar i huvudet, färdig för dagen och kunde gå ut och göra en massa saker som jag inte hade kunnat göra tidigare. Jag måste påminna mig om det, den här träningen har verkligen hjälpt mig väldigt mycket."

Starkare träning

"Det känns väldigt bra att få ta del av dessa helgkurser. Det blir något helt annat att få träna tillsammans med andra och det påverkar träningen. Så tack för en fin kurs."

Mjukare

"För min del så har jag bara blivit mjukare och mjukare i kroppen under det år som jag tränat. Jag kan böja mig ner till golvet vilket jag inte kunde tidigare och det är väldigt behagligt. Det sker hela tiden många nya saker."

"Jag trodde jag var frisk när jag började men fick ganska snart klart för mig att jag var väldigt stel, extremt stel, speciellt i benen. Det försvann på ett ½ år."

Immunförsvar

"Generellt har jag också blivit mjukare och immunförsvaret har blivit bättre, man slipper influensa när alla andra har det. Man blir bortskämd av att aldrig vara sjuk och skulle det hända någon gång så känner man sig väldigt sjuk."

Stress

"Träningen har också hjälpt mig i skolan, jag är inte lika stressad och går inte omkring och är rädd och oroar mig för saker som jag gjorde förr."

Cancer

"Jag började för att jag hade cancer. Idag är jag hur frisk som helst. Jag tror att Qigongen har varit en viktig bit i mitt tillfrisknande. Tack för en fin kurs."

Ilska

"När jag förr blev arg så förblev jag arg en längre tid, nu kan jag snabbt lugna ner mig."

Lärare:

Kate Ohlsson