Sommarkursträning Stockholm [2007-01-04]

Året inleddes traditionsenligt med en 4-dgrs träningskurs över trettonhelgen. Kursen är öppen för dem som gått minst en 9-dgrs sommarkurs eller deltagit i ett av våra längre projekt. I år var det över 80 motiverade Qigongare som samlades i centrala Stockholm för att träna tillsammans i det starka Qifältet. Kursen inleddes med en föreläsning av Su Dongyue där han bl.a. pratade om vikten av att vara klar över syftet med träningen, att kontinuerligt bygga upp tilltron till metoden utifrån egna och andras erfarenheter samt att träna. Träna inte bara när vi gör våra övningar utan även i alla andra sammanhang.

4-dgrs 2007

Många av deltagarna berättar om sina erfarenheter under Personliga berättelser. Här nedan följer några kommentarer från kursen:

Astma och allergi

"Jag har haft pollenallergi men den har blivit bra genom träningen. Det har varit bra att korrigeras. Under kursen har jag jobbat mycket med avslappning och avslappningen har gått djupare."

"Jag har haft astma och allergi som jag blivit av med. Det är jag väldigt tacksam för."

Mentala förbättringar

"Det sker förbättringar i axlar, rygg och på många sätt. Det stora är ändå de mentala förbättringarna. Förut kunde jag inte prata inför folk. Det var helt otänkbart att jag skulle kunna jobba som lärare – som jag gör idag."

"Det som jag är mest glad för är det mentala under kursen. Vart jag än går här så finns det trygghet och trevliga människor. Jag behöver inte ha några funderingar kring det. Det bara finns. Det är så Qigong är. Det är så härligt."

"Jag ser Qigongen som min vän i vardagen. Det är skönt att ha en trogen och pålitlig vän."

"Den mentala träningen, "det här fixar jag" har jag lärt mig genom Qigongen och det har hjälpt mig det senaste året ur en svår sjukdom som sjukvården såg som obotlig. Tack vare att jag hade Qigongen i botten vågade jag göra något och lita på att Qi hjälper så jag har tagit mig ut det. Qigongen har hjälpt mig mycket."

Frusna axlar

"Jag var med i det första projektet som anordnades och jag var då i ganska risigt skick, astma och allergi och även annan problematik. Efter projektet blev jag jättebra. Men så har jag en frozen shoulder. Jag skulle egentligen förtidspensioneras men jag jobbade så gott jag kunde. Helt plötsligt märkte en kompis att jag kunde spika en hel dag utan att det gjorde ont. Axeln är bra tack vare Qigongen. Qigongen ger väldigt mycket andra saker också men det här var mest påtagligt för mig. Det har varit en bra kurs. Trots att jag tränat länge så händer det saker hela tiden."

Ryggproblem

"Jag började med Qigongen efter en besvärlig ryggoperation. Träningen kom i rätt tid. Den har varit till stor hjälp"

"Jag hade problem med ryggen, var stressad och deprimerad när jag började träna. Det har blivit mycket bättre. Det är intressant att se hur man kan utveckla sin potential genom träningen. Under hösten har jag jobbat väldigt mycket och haft många resor i jobbet men jag har klarat av det utan problem. Det hade jag inte gjort förut"

Migrän

"Jag kämpar med min migrän som dock blivit mycket bättre. Anfallen blir lite mildare varje gång. Igår när jag kom hit hade jag ett lätt migränanfall men istället för att ge upp kunde jag motivera mig att ställa mig och träna. Istället för att bli liggande i några dagar försvann migränen efter några timmar."

" Jag har kommit till rätta med min depression och min migrän har blivit mycket bättre genom träningen. Det har varit lugna och sköna dagar. Det har varit bra för min axel som jag skadade i en olycka för ett par månader sen. Tack vare Qigongen är den mer eller mindre återställd."

Stress och överkänslighet mot ljud

"Jag har stressproblematik och har varit överkänslig mot ljud och rörelser. I början när jag gick på kurser tyckte jag att det var jättejobbigt med rasterna eftersom ljudnivån ökade. Ljud bekommer mig inte längre. Jag försöker använda det positiva tänkandet under armträningen och jag märker att det är lättare att styra tankarna. Det märker jag även i resten av livet att det är lättare att styra tankarna. Det är Qigongen som hjälpt mig. Det har varit fantastiskt att träna här under kursen."

MS

" För några år fick jag diagnosen MS, vilket gör dåliga saker. Det är svårt att gå, jag blev trött och en del andra dåliga saker. Under en föreläsning i somras sa Dong-Yue Su: "Va inte sjuka" och "identifiera er inte med er sjukdom". Bra idé tänkte jag. Jag ska inte vara sjuk. Det lämnar jag bakom mig. Nu satsar jag på att var frisk och identifierar mig med friska personer. Det var ofantligt härligt. Det var mycket bra. Jag har levt efter det. Mina föräldrar frågade vad jag gjort efter sommarkursen för det var så mycket mer liv i mig."

Svaga ben:

"Jag hade influensa när jag kom och var i dåligt skick. Jag gick på stela ben och var orolig för att de var så svaga. Idag är benen mjuka. Jag går mycket bättre och det gör inte ont. Jag känner att jag har mina ben tillbaka. Jag är så lycklig, så lycklig. Jag tränar också för min astma."

Lärare:

Lars Hagner