Shenxin Qigong Pargas [2006-10-28]

Shenxin-kursen i Pargas var precis i skiftet mellan höst och vinter, det var den helgen klockan ställdes om från sommartid till vintertid. Det var dessutom lite oväder i luften med blåst och regn. Det dämpade dock på inget sätt stämningen på kursen. Redan på föreläsningen som arrangerades på fredagen innan kursen blev deltagarna pigga och på bra humör. Under kursdagarna blev deltagarna sedan riktigt varma av all Qi och några märkte stora förbättringar på sin hälsa.

Nedan finns några av deltagarnas kommentarer.

Avslappning

"Jag har aldrig tränat Qigong förut och tyckte att det var lite jobbigt att stå med fötterna ihop. Men redan andra gången vi provade det kändes det perfekt! Jag blev mycket avslappnad. Under natten sov jag så bra som jag inte minns att jag gjort förut. Det var verkligen jättevligt och lite av en positiv överraskning. Jag hoppas att jag kan få hjälp med mitt höga blodtryck som inga mediciner biter på."

Huvudvärk

"Jag var lite tveksam till att delta på kursen eftersom jag hade haft en plågsam huvudvärk hela veckan. Jag kom till slut med och huvudvärken försvann efter kort tid. Nu har jag en skön pirrande känska i hela kroppen."

Shenxin i Pargas oktober 2006

Stela axlar

"Detta är första gången jag provar Qigong. Jag jobbar med IT och sitter med skärmen och tangentbordet hela dagarna. Före kursen hörde man ett krunch när jag snurrade på axlarna, nu efter kusen hör jag bara ett plupp! Jag kanske går flera kurser."

Rygg

"Jag har tränat Qigong ett tag, men inte Shenxin Qigong. Jag har blivit mycket bättre men känner att Shenxin ger mig mer styrka i ryggen."

Glad och pigg

"Jag blir alltid glad av att träna Qigong. Jag har äntligen fått in en vana att träna varje dag, vilket känns mycket bra. Jag har börjat studera och det är mycket lättare att studera när jag tränar."

Fysiskt och mentalt

"Jag har tränat Qigong sedan 1999, men inte varit med på vare sig sommar- eller vinterkurser. Jag tycker ändå att jag har kommit långt. Jag har haft stora problem med min nacke och det är i stort sett helt bra. På senare tid har jag märkt en stor mental skillnad. Förut kunde små saker få mig på dåligt humör. Mitt dåliga humör gick ofta ut över familjen. Trots en händelsefull vinter har jag kunnat vara lugn. Jag blir inte lika arg längre, kan lättare förstå vad jag kan och inte kan göra något åt. Jag är så nöjd att jag kommer fortsätta träna Qigong så länge som jag överhuvudtaget kan stå - eller sitta!"

Knöl på halsen

"Jag har för ett tag sedan lagt märke till att jag hade en knöl på halsen, men gjorde mitt bästa för att inte tänka så mycket på det. Så fort jag kom till föreläsningen kändes det i halsen, och inom kort började det jobba precis där jag hade min knöl. Efter föreläsningen var min hals mycket bättre. Under kursen har det fortsatt att jobba med min knöl och nu efteråt är knölen nästan helt borta!"

Axel ur led och stukad fot

"Jag tycker att jag är en sån där Qigongentusiast. Men ändå lyckades jag med konststycket att i en dröm springa upp på natten för att skada min fot och slå axeln ur led! Det hände i torsdags. Läkaren sjukskrev mig i en månad, jag skulle inte röra armen på tre veckor och gå på kryckor i två veckor. Istället kom jag hit. Nu kan jag lyfta armen upp över huvudet - något läkaren sade att jag absolut inte skulle försöka - och min fot är mycket bättre trots att jag belastat foten genom att stå i två dagar. Jag är mycket tacksam för att jag hittat Qigong och för att man inte behöver känna sig så hjälplös!"

Lärare:

Herbjörn Wilhelmsen