Lyft upp Qi Kungsbacka [2006-10-14]

Årets kurs i Kungsbacka utgjordes av en väl sammansatt grupp. Som vanligt en mix av nya deltagare och de som har tränat längre, varav några även gått många sommarkurser. Men kursen bjöd även på en mix och en spännvidd i ålder som kanske inte är lika vanligt. Helgens yngsta deltagare var nio år och hon var där i sällskap med sin mamma. Men vi hade också tre generationer från samma familj, Tonåring – Mamma – Mormor. Den här helgen var det premiär för mormor. De resultat dotter och dotter-dotter har uppnått har väckt hennes nyfikenhet inför vad denna träning skulle kunna tillföra för egen del och givetvis önskar vi andra henne lycka till och att även hon skall få goda resultat.

Kba okt 2006 1

Några röster från kursen

"Jag går alltid på helgkurser och repeterar, det ger så mycket".

Allmänt välbefinnande

"Jag har haft ganska allvarliga hälsoproblem, vilket har inneburit att jag varit en sökare, som tur var så började jag med det här. När jag hade gått min första helgkurs så tränade jag en kvart per dag. På tre månader så fick jag igång min blodcirkulation, jag rensade bihålorna och efter det började jag gå på kvällsträningarna i Kungsbacka. Dessutom har min hy blivit finare, alla svarta pormaskar har försvunnit, jag har blivit gladare, jag sover bättre och mer koncentrerad. Fortfarande tränar jag bara mellan 15-45 minuter per dag och trivs väldigt fint med den här metoden".

"Jag tycker att det är bra att det är en rörelse, man gör det i ett svep, man får in en bra rytm. Jag känner att andningen och pulsen går ner och det är avstressande. Har ökat min rörlighet och känner mig allmänt ganska frisk".

Balans

"Har aldrig prövat Qigong tidigare och jag tycker att det skall bli spännande att få börja träna det här. Jag är lite förvånad över att jag har kunnat stå stilla så länge för jag har lite svårt med balansen".

Kba okt 2006 2

Bättre immunförsvar

"Det första jag blev av med efter att jag gått min första sommarkurs var mina förkylningar. Jag brukade ha riktigt svåra och långvariga förkylningar och de är helt borta".

Mental träning

"För mig har det varit mest mentalt för jag har varit utbränd för ett antal år sedan. Jag tycker att det hjälpt mig väldigt bra, så jag fortsätter att träna på".

"Jag tror att vi behöver något som gör att man kan slappna av. Det är bra att hitta något som fungerar att göra och det här går att göra varje dag".

Migrän, nacke, axlar och rygg

"Har blivit påkörd bakifrån, krockat med en älg och jag har fått en raket i ansiktet, så nacken har fått sina smällar. Jag har slitit ut fem sjukgymnaster och lite av varje. Det har varit variation under helgen, ibland sover det och ibland har det varit kokhett, det händer massor av saker. Ibland har jag undrat hur jag skulle få upp armarna men det har gått. Det skall bli spännande och se vad som händer, det är som om jag fått ett halmstrå att hänga i".

"När jag började för ett år sedan hade jag ont i nacke och axlar men det är borta helt och hållet. Jag hade också migrän, men det har bara blivit mindre och mindre. Jag kommer inte ihåg när jag hade det sist och det brukade jag ha ett par gånger i månaden".

"Har haft en hel del småkrämpor, bland annat en väldigt dålig rygg, den har blivit bättre på detta år jag tränat. Jag har haft väldigt svår migrän i hela mitt liv, sen jag var tolv år, och det är så gott som borta. Jag känner ett allmänt välbefinnande med den här Qigongen. Framförallt att jag har blivit mjuk i kroppen och klarar att röra mig. Qigongen kommer jag att fortsätta med".

"Började för att jag hade så ont i axlarna och mycket ont i huvudet, det har blivit lite bättre men jag har väl tränat lite si och så. Nu under helgen har det hänt lite, det känns att det sätter igång, det släpper lite, det är varmt och det rör sig. Går på kvällsträningarna och det är jätteskönt, just den natten sover jag hur bra som helst".

Lärare:

Kate Ohlsson